Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.07.2010.
12:00
I. Petrović - Vesti A

Gej parada naručena iz Brisela

U Srbiji se stvara politička klima za održavanje "Parade ponosa" u 2010. godini. Nakon što su ove godine održane u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu i Atini, sve je izvesnije da će i Beograd biti domaćin takve manifestacije, pogotovu posle podrške sa najviših državnih instanci. Iako je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić istakao da je "Srbija odavno sazrela za Paradu ponosa", pripadnici gej udruženja nisu u to naročito ubeđeni.

U Zagrebu je ovog meseca održana deveta parada



 

- Političari u Srbiji su preko noći promenili stav i sada imamo situaciju da gotovo sve političke partije podržavaju gej prava i paradu. Mislim da je glavni razlog za to velika negativna reakcija Zapada i EU na prošlogodišnja dešavanja i otkazivanje "Povorke ponosa". Čini mi se da je EU više nego ikada izvršila pritisak na vlast u Srbiji, ali i na GLBT organizacije da skinu sa dnevnog reda to pitanje. U svakom slučaju, kakav god razlog bio, svačija podrška za održavanje parade je dobrodošla - kaže Predrag Azdejković, predsednik Gej-lezbijskog info centra (GLIC).

Predrag Ajzdeković

Organizacije koje okupljaju gej, lezbijke, biseksualne i transrodne osobe (GLBT) pokrenule su ove godine debatu sa političkim strankama o položaju seksualnih manjina u Srbiji. Sve stranke, sem radikala, podržale su održavanje "Parade ponosa", s tim da su naprednjaci poručili da je učešće na takvim skupovima lični čin, pa oni neće pozivati svoje pristalice. Jedino su DSS, NS i JS izbegle susret sa predstavnicima GLBT organizacija, dok je iz Srpske pravoslavne crkve stigao izrazito negativan stav.


Osnivač Gej-strejt alijanse (GSA) Boris Milićević kaže za "Vesti" da je većina političkih partija podržalo borbu protiv nasilja i diskriminacije.

Srpski inat


Azdejković iz GLIC-a kaže da organizacije kao što su SNP 1389 i "Obraz" imaju mnogo veći uticaj na militantne grupe od desničarskih stranaka.


- Pre neki dan sam sasvim normalno razgovarao sa Milošem Vasićem iz "1389" i moj zaključak je da se desničarske i nacionalističke organizacije u Srbiji pre svega protive gej paradi zbog toga što to zagovara EU. Ja to shvatam kao srpski inat - kaže Azdejković.


- Političari su svesni da u Srbiji vlada homofobija i da bi zbog toga mogli da imaju problema sa glasačima ukoliko podrže paradu. Situacija od prošle godine ne sme da se ponovi. Pritisci spolja, uticaj medija i NVO bili su ključni da se promeni klima među političarima - kaže Milićević.


Male su šanse da se parada održi u septembru, kaže Azdejković iz GLIC-a.
- Ako se to ne desi do novembra, kasnije će biti hladno. U svakom slučaju, sve zavisi od MUP-a i njihove operative - dodaje Azdejković.


Verovatno, najvažniju podršku GLBT organizacije dobile su od predsednika države Borisa Tadića i ministra policije Ivice Dačića. Tadić je rekao da bi bio vrlo ponosan kada bi Beograd imao "Paradu ponosa" i da će njeno održavanje predstavljati civilizacijski iskorak i pokazati da Srbija postaje društvo bezbedno za sve svoje građane, bez obzira na njihovu različitost i seksualno opredeljenje.

Boris Milićević


Dačić je izjavio na tribini održanoj na ovogodišnjem "Egzitu" da je spreman čak i da učestvuje u pomenutoj povorci, uz opasku da ne bi želeo da među članovima Vlade tamo bude sam.


Inače, krajem aprila usvojena je rezolucija i preporuka Saveta Evrope svim članicama, među kojima i Srbiji, da treba omogućiti GLBT osobama pravo na slobodu izražavanja, kao i pravo na slobodu okupljanja.
 

Holanđanima Crkva nije prepreka


Frank van Dalen, gradski odbornik u Amsterdamu i predsedavajući amsterdamske "Parade ponosa", kaže da je održavanje takve manifestacije u Beogradu neophodno kako bi GLBT osobe postale vidljive u društvu, jer "homoseksualaca ima svuda oko nas".


- Sličan problem sa odnosom Crkve prema gejevima imali smo i u Holandiji, ali je to prevaziđeno jer GLBT populacija i Crkva nisu na suprotstavljenim stranama, jer, naravno, i veliki broj homoseksualaca veruje u Boga - istakao je juče Dalen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online