Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.01.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Božićni konvoj za otpisane

Već 13 godina deca u zabačenim srpskim selima na Kosovu i Metohiji imaju istinskog Deda Mraza. On nema sedu kosu i bradu, ne nosi naočare, ne huče i ne dolazi saonicama u koje su upregnuti irvasi. I ne upada u kuću kroz odžak.

Vesti
Među svojima: Arno s domaćinima

Ovaj je pouzdan i tačan i deca u srpskim enklavama mogu sa sigurnošću da računaju da ih novogodišnji i božićni pokloni neće zaobići. Tako je bilo i poslednjih dana odlazeće godine. Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo, stigao je 27. decembra sa devet volontera i 10 tona humanitarne pomoći prikupljene u Francuskoj.

Prva su darivana deca iz sela Bostane. Radoznalih pogleda mališani su se stiskali oko Gujona iščekujući da dođu na red za paketić. Njihova otvorena dečja srca i ushićenost najveća su zahvalnost Gujonu i njegovoj ekipi volontera koji godinama provode novogodišnje i božićne praznike s najizolovanijim Evropljanima - Srbima u kosovskim enklavama. Fotografije koje Gujon objavljuje na Fejsbuku govore o siromaštvu u kome stasavaju i žive naši sunarodnici.

Doneo već pet miliona evra

Organizacija Solidarnost za Kosovo ove godine uložila je više od 500.000 evra u projekte u poljoprivredi, školstvu i zdravstvu. Ta pomoć se realizuje sa Eparhijom raško-prizrenskom, a nje ne bi bilo da 12.000 porodica iz cele Francuske nisu redovni donatori organizacije koja je od 2004. dopremila pomoć u vrednosti većoj od pet miliona evra.

Toplina u kućama i školama

- Slike koje smo tamo zatekli pamtićemo ne po siromaštvu u kome ti ljudi nažalost žive, već po gostoprimstvu i toploti njihovih domova - nalazi reči utehe Gujon.

Osim što je 60 dece u Bostanu dobilo novu odeću, obuću i igračke, i zabačena domaćinstva po okolnim brdskim naseljima imala su čemu da se raduju jer je socijalno najugroženijim isporučeno pet šporeta na ogrev.

I majci i ćerki

Za 13 godina aktivnog bavljenja humanitarnim radom Gujon je doživeo da kao čovek sazreva paralelno sa decom koju je darivao u prvim godinama. Priča kako je u početku jednoj devojčici poklonio lutku, da bi sada poklone za Božić nosio njenom detetu.

U narednih nekoliko dana Gujon i njegovi volonteri podeliće još 67 šporeta porodicama i 30 peći za škole u Gori.

- Mnogo smo srećni što možemo najmlađima da donesemo radost uoči novogodišnjih praznika, a odraslima koji se često osećaju usamljeno i zaboravljeno pružimo podršku i pokažemo ljudsku solidarnost. Tu smo da im kažemo da ih nisu svi zaboravili - rekao je 32-godišnji Francuz čiji je život već 13 godina neraskidivo vezan za Srbe na KiM.

"Mi Srbi"

Gujonovo savršeno vladanje Vukovim jezikom dodatno ga je zbližilo sa Srbima. Oni u njemu više ne gledaju samo plemenitog stranca, već ga doživljavaju kao od svog roda dobrog čoveka.

I Gujon je uzvratio emociju. Za sebe ume da kaže da je Srbin francuskog porekla. Kad je reč o Srbima, on govori u prvom licu množine i kaže "mi". Ne samo što se oženio Srpskinjom Ivanom, rođenoj u porodici srpskih dijasporaca u Francuskoj, već se pre nekoliko godina sa starijom ćerkicom Milenom krstio u manastiru Visoki Dečani.

Klaviri usred bestragije

Gujon je poseban i po tome što kad priča o Srbima na Kosovu ne govori samo o materijalnoj oskudici, mada je ona vidljiva na svakom koraku. On traži i pronalazi divne priče koje sa svojom organizacijom dodatno oživljava. Baš kao u slučaju muzičke škole u selu Stanišoru, u Kosovskom Pomoravlju. Deca u tom mestu, za koje je malo ko čuo, nemaju ništa, ali imaju muzičku školu. U oktobru ove godine Solidarnost za Kosovo darivalo je sedam klavira za mlade pijaniste.
- Usled ničega oni čuvaju kulturu, sviraju Betovena, Baha, Mocarta... Ono što nas čini ljudima to je kultura. Nju niko ne može da nam oduzme - govori Gujon.
Kako se sada već poistovećuje sa Srbima, on upozorava da je najopasnije ako nam oduzmu kulturnu baštinu.
- To je kao da drvetu odsečete koren. Može da bude najveće, najlepše, ali će da usahne - slikovito opisuje naš Arno.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online