Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
20:49
Vestionline, O2 A

"Mislim da Vučić zna - sporazum o Kosovu, pa Srbija u EU"

Francuska je prijatelj Srbije, a prijatelji govore istinu, da neće biti integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) bez sporazuma o Kosovu. To je izjavio u intervjuu beogradskoj agenciji francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni i poručio da bi trebalo iskoristiti to što je Balkan u prvoj polovini ove godine "visoko na dnevnom redu" EU.

EPA//Valdrin Xhemaj
Vučić zna...

Mondoloni je kao veoma značajan ocenio susret predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu tokom klimatskog samita i istakao da je važno da se predsednici upoznaju i uvažavaju, "što je ovde slučaj". 

To će dati novi impuls bilateralnim odnosima, rekao je Mondoloni, uz napomenu da se radi na Makronovoj poseti Srbiji. Makron je u načelu potvrdio svoju posetu, koja bi, nadamo se, bila realizovana u 2018. godini. 

Prema rečima Mondolonija, to bi bilo važno simbolički, jer se u njoj obeležava 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata, u kojem su Srbija i Francuska, kao partneri, rame uz rame, izvojevali pobedu, da bi se stvorila Evropa mira, stabilnosti i demokratije. 

Predsednik Makron je pozvao sve svoje kolege da 11. novembra dođu na proslavu u Pariz, što je veoma važno i za Srbiju, rekao je Mondoloni, ističući da Francuska, osim podsećanja na zajedničku prošlost, sa Srbijom želi da gradi i budućnost. 

Francuska želi da razvija svoje u Prvom svetskom ratu utemeljene odnose sa Srbijom, kao faktorom stabilnosti u regioni, i od davnina svojim glavnim partnerom na Zapadnom Balkanu, predočio je Mondoloni. 

- Želimo na značajan način da obeležimo to prijateljstvo. Bio bih presrećan kada bi otvaranje obnovljenog spomenika na Kalemegdanu moglo da se ostvari u prisustvu dvojice predsednika -istakao je Mondoloni. 

Vulin odgovara ambasadoru: Vučić čuva suverenitet Srbije

- Vučić je pokazao da zna kako se čuva suverenitet Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ali da li ambasador Francuske zna šta piše u Briselskom sporazumu - pita ministar odbrane Aleksandrav Vulin, reagujući na intervju francuskog ambasadora u Srbiji Frederika Mondolonija.

- Da li zna da Priština još nije formirala Zajednicu srpskih opština i da pokušava da ukine sud za ratne zločine OVK pre nego je i počeo da radi? Kada već govori o avetima prošlosti, da li zna da je na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodne zajednice ubijeno preko hiljadu Srba i da za njihove smrti gotovo niko nije odgovarao - izjavio je Vulin. 

- Cenili bi smo da tu lekciju održi Prištini a da ne pokušava da u obavezama izjednači Beograd koji drži reč i Prištinu koja ne sprovodi potpisano - rekao je Vulin. 

On je poručio da Francuska, "bez ikakvog dvoumljenja, 200 odsto" podržava nastojanje Srbije da postane članica EU i da joj pomaže da za to ostvari neophodne uslove. 

- Francuska je prijatelj Srbije, a među prijateljima se govori istina. Dakle, mislim da predsednik Vučić i Vlada Srbije znaju, a znam da srpski narod takođe zna, da neće biti integracije Srbije u EU bez sporazuma o Kosovu - napomenuo je Mondoloni. 

On je objasnio da regionalna stabilnost mora da se očuva, da se izgradi trajni mir i da se ispune uslovi za prijem, a to je poglavlje 35 u pregovorima sa EU. 

- Za nas je briselski dogovor iz 2013. veoma značajan, ali je potrebno da ga Beograd i Priština - primene - istakao je francuski ambasador.

- Treba ići do kraja logikom nastavka dijaloga sa Prištinom - rekao je Mondoloni, koji je pozdravio i unutrašnji dijalog u Srbiji da bi se čulo mišljenje svih strana o toj temi. 

- Znam da je bilo predviđeno preduzimanje značajnih koraka, što je sada poremećeno gnusnim ubistvom Olivera Ivanovića - rekao je Mondoloni, koji želi da se dijalog sa Prištinom nastavi što je pre moguće. 

- To je više od uslova. Srpski narod ne bi trebalo da reši pitanje Kosova da bi zadovoljio EU, već radi sopstvene budućnosti, kako bi mir vladao u regionu, da bi se odvijale ekonomske aktivnosti i da naša i vaša deca mogu da kažu da su aveti prošlosti iza nas - istakao je Mondoloni. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online