Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.07.2010.
12:00
D. Dekić - Vesti A

Zukorlić podstiče radikalni islamizam

Profesor Fakulteta za bezbednost u Beogradu Darko Trifunović smatra da glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić zapaljivim političkim izjavama i javnim pretnjama motiviše radikalne islamiste, zbog čega rizikuje da bude optužen kao podstrekač na dela terorizma.

- Muftija treba da se vrati nazad s puta politički motivisanog jezika mržnje kojim je krenuo u religijsku oblast. Poslednja šansa mu je da to uradi jer njegove sračunate izjave mogu da budu motiv teroristima i nasilju, a treba da zna da ni Srbija, ali ni međunarodna zajednica to neće dozvoliti - kaže Trifunović u intervjuu za "Vesti".

Na osnovu čega smatrate da Zukorlićeve izjave mogu da se izrode u nasilje i terorizam?
- On se kao i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić meša u politiku, što nije slučaj ni sa jednim od poglavara dugih verskih zajednica. Zbog te politizacije njegov telohranitelj je krenuo pesnicom na neistomišljenika, što ukazuje da bi moglo da dođe i do ozbiljnijeg nasilja. Kad je reč o terorističkom aktu, za njegovo izvršenje dva najbitnija preduslova jesu dostupnost oružja i motivacija da se napad izvrši. Zaklanjajući se iza religije i zloupotrebljavajući versku funkciju, Zukorlić javnim pretnjama doprinosi zapaljivoj atmosferi.
 

Država iznad religije

 

Da li je rešenje pokušaj države da pomiri dve struje unutar islamske zajednice u Srbiji?
- Zašto bi država išla u medijaciju u sukobu unutar jedne verske zajednice? To treba da reše akteri kojima njihova religija treba da bude zajednički jezik. Zašto bi Ministarstvo vera bilo nekakav medijator, pa i ako ima najbolje namere, da ih posle još neko optuži za mešanje u pitanja islamske zajednice i vršenje uticaja.


Zašto, prema vašem mišljenju, država ne reaguje na pretnje muftije?
-Ono što on ovih dana radi nije religija. Ponaša se kao hirurg koji čitavog života samo operiše, pa se odjednom seti da bi mogao da kaže i nešto politički. Na to i ne treba odgovarati. Međutim, muftija mora da zna da je teren na kojem se našao klizav i da ako izjavama motiviše teroriste na krivično delo može da pređe granicu i nađe se u poziciji da krivično odgovara, kao podstrekač na delo.

Može li Zukorlić, kako je rekao, da zapali Srbiju?
- Pokazuje se da nismo daleko od toga da dobijemo teroriste samoubice jer sve drugo već imamo: od vehabizma do glorifikacije Al Kaide i mudžahedina po raznim sajtovima. U tom smislu nije samo Srbija ugrožena, već čitavo područje bivše Jugoslavije. Ipak mislim da ne može sada da, kako on kaže, zapali Srbiju, već da to samo pokušava zapaljivim govorima. On je relativno mlad muftija i u kratkom vremenu je dospeo u žižu javnosti. Nesporno je inteligentan i žestok, ali bez uporišta u politici, pa su njegova zalaganja nerealna. Mogao bi, ako nastavi ovako da stvori plodno tlo za radikalne krugove, a to Evropa neće tolerisati.
 

Čuvar Alijinog testamenta

 

Zašto je Zukorlić odabrao ovaj momenat za političke nastupe?
- On ima nekoliko problema, a prvenstveno unutar Islamske zajednice u Srbiji jer je svestan da je reis-ululema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić deo te autohtone zajednice Srbije. Zukorlić, koliko znam, treba da sprovede mračan testament Alije Izetbegovića, koji je u vreme kada sam radio kao prvi sekretar Misije BiH u UN u Njujorku hteo da muslimanima iz Raške oblasti izdaje pasoše kao da su izvorni Bošnjaci, tvrdeći da nije loše da na ovaj način imaju kontakte sa Sarajevom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online