Četvrtak 6. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.07.2010.
13:56 >> 18:55h
Vestionline A

Ne želimo da pobedimo Albance, želimo dogovor

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je u Bujanovcu da cilj Srbije nije da pobedi albansku zajednicu na Kosovu i Metohiji, već da se postigne kompromis i dogovor.

On je na tribini "Posle konflikta - stvarni život", Centra za demokratiju i razvoj juga Srbije i Regionalne informativne agencije JUGpress, objasnio da taj dogovor mora da poštuje prava kosovskih Albanaca, prava Srba koji žive na Kosovu, ali i države Srbije.

Božidar Đelić
 


"Dogovor se postiže kroz razgovore, pregovore i kompromis. Ne možemo da kažemo da želimo u Evropu, a da ne možemo da postignemo kompromis koji je odlika cele evropske konstrukcije", naglasio je Đelić.


On je najavio nove diplomatske aktivnosti Srbije posle mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali je poručio da "Srbija nikada i ni pod kakvim okolnostima neće priznati Kosovo na onaj način kako neko želi da nametne to rešenje".

Građani Srbije žele u EU

 

Đelić je uveren da većina građana u Srbiji ima jasno opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji (EU).


"Ekonomska kriza, koje se veoma odražava u našoj zemlji, naročito u manjim i siromašnijim sredinama, kao i izvesna kolebanja po nekim pitanjima u EU", ukazao je Đelić, "možda doprinose tome da su ljudi pomalo umorni od cele te priče".


"Ali, koliko je ljudima u Srbiji stavrno stalo do EU, pokazuju i istraživanja posle ukidanja viznog režima, kada je raspoloženje za članstvo u EU poraslo za 10 odsto", zaključio je Đelić.

"Srbija je spremna da se odmah, po dobijanju mišljenja, usvoji u Generalnoj skupštini UN jedna rezolucija, koja će biti izbalansirana, ali koja će jasno pokazati želju i naše zemlje i celog sveta, da se postigne kompromis oko svega, pa i oko statusa", rekao je Đelić.


Prema njegovim rečima, "nemoguće je pričati o praktičnim stvarima i misliti da je moguće zaobići ono što je pravi problem, a to je problem statusa Kosova i Metohije".

''Srbija će na tom putu pokazati i fleksibilnost prema legitimnim potrebama albanske zajednice na Kosovu, ali se isto tako, prema njegovim rečima, moraju poštovati i legitimno pravo drugih zajednica na Kosovu, kao i interesi države Srbije'', objasnio je Đelić.

"Mi ćemo nastaviti našu akciju prava i diplomatije", najavio je on, zalažući se za politiku mira i tolerancije i na jugu Srbije, koja predstavlja dobitak za sve nacionalne zajednice.


On je najavio da će već ove nedelje na Samitu afričkih država imati pedesetak sastanaka sa ministrima iz tih zemalja.


"Od onih koje su na strani međunarodnog prava i nisu priznale Kosovo, tražimo da rade sa nama, kako bi se usvojila jedna izbalansirana rezolucija koja će otvoriti vrata kompromisu", objasnio je Đelić.


"Od onih koji su, na žalost, priznali Kosovo i Metohiju", naglasio je Đelić, "tražimo da rade sa nama, preispitaju tu poziciju i da podrže ono što izbalansiran evropski put koji sprovodi Srbija, a to je da Beograd i Priština postignu istorijski kompromis".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online