Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
10:58
Vestionline A

"Mogerini u Srbiji – jasno je da podržava Beograd, a ne Prištinu"

"Dolazak visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini samo u Beograd, s obzirom da format dolaska u region obično podrazumeva dolazak i u Beograd i u Prištinu, govori u prilog tome da se odgovornost za ono što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici u ponedeljak prenosi na prištinsku stranu - kazala je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Tanjug
Federika Mogerini

Joksimović za Tanjug istovremeno ukazuje da, po njenoj oceni, dalji dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, ali da je za to potrebno ispouniti određene preduslovce, pre svega - podići nivo poverenja između strana.

Dolazak Mogerinijeve, nakon što je u ponedeljak hapšen direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić, istovremeno je, smatra Joksimović, i signal podrške i želje EU da aktivno učestvuje u procesu stabilizacije regiona, gde se Srbija, kaže, vidi kao ključni faktor.

- Dolazak visoke predstavnice za evropsku spoljnu politiku i bezbednost je samo po sebi poruka i predstavlja vid odgovornosti EU za ono što se u regionu dešava, vid podrške za Srbiju u ovom teškom trenutku - kazala je Joksimovic.

Komentarišuci zajedničko saopštenje nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Federike Mogerini, u kojem je navedeno da će se pronaći novi načini za rešavanje problema Beograda i Prištine, Joksimović je kazala da smatra da "dijalog nema alternativu".

- Veoma važno je da je do smirivanja situacije došlo u veoma kratkom roku uprkos uznemirujućim događajima koje smo imali prilike da pratimo proteklih dana iz Kosovske Mitrovice. Važno je da situacija nije eskalirala i da su svi akteri jasno pokazali da su uz Beograd kada je ovako težak momenat u pitanju, da postoji ozbiljna namera međunarodne zajednice da se proces normalizacije okonča pravno-obavezujućim sporazumom, koji bi trebalo da bude dogovoren u što kraćem vremenskom roku - dodala je.

Navela je da je pre dogovorenog sporazuma potrebno ispuniti adekvatne preduslove, te da se pre svega mora steći određeni nivo poverenja, koji će omogućiti dalji nastavak pregovaračkog procesa.

- Kada govorimo o Beogradu - to je pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, kao preduslov da se dijalog može nastaviti na način da može da donese neke rezultate - kazala je.

Govoreći o formatu dijaloga Beograda i Prištine, Joksimovic je navela da smatra da ne može doći do promene pregovaračke ekipe, odnosno da će format ostati Beograd - Priština uz posredstvo EU.

- Ali, sa druge strane verujem da će Srbija insistirati na formiranju ZSO kao prvom sledećem delu Briselskog sporazuma koji mora biti implementiran. ZSO je za Srbiju najvažniji deo sporazuma, kao i za bezbednost, stabilnost i funkcionisanje Srba na KiM - istakla je.

U tom kontekstu vidimo da su određene akcije već preduzete i da postoji najava da će 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom formirati ZSO 20. aprila, dodala je Joksimovic i kazala da su se čule i određene najave iz Prištine da će se intenzivirati na izradi statuta ZSO.

- Mislim da će svi akteri koji učestvuju u pregovaračkom procesu u narednom peridu upravo insistirati na ovoj temi pre nego što dođe do razgovara o bilo kojoj drugoj značajnoj tački u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine - istakla je.

Joksimovic je navela da je unutrašnja politička situacija u Prištini već duže vreme izuzetno nestabilna, te da je svaka odluka koja se donosi propraćena burnim reakcijama opozicije, nasiljem u skupštini.

- Možemo reći da vlada jedna vanredna politička situacija u kojoj se ne biraju sredstva da se određene odluke spreče. Čini se da svaki korak napred u Prištini je propraćen velikim političkim tenzijama - kazala je Joksimovic i dodala da nakon što je Srpska lista izašla iz vlade u Prištini, sada može funkcionisati kao opozicija i "insistirati na onim temama koje su od značaja pre svega za stabilnost srpske zajednice na KiM".

- U tom kontekstu ne vidim njiihovu presudnu ulogu u smirivanju političkih tenzija na KiM u narednom periodu. Čini se da će albanske političke stranke morati da naprave određene korake koji će dovesti do normalizacije političkog života u Prištini - kazala je Joksimovic.

Navela je da je pitanje pregovaračkog procesa Srbije sa EU usko vezano za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te da u strategiji 2020 Evropske unije Srbija jeste u fokusu kao zemlja koja najbrže može doštići kriterijume i vrednosti koje EU zahteva pre punopravnog članstva, ali da je za to potrebno "skinuti sve političke kriterijume koji proces opterećuju".

- Jedan od njih i primarni zapravo je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i zato postoji ta jedna vrsta ubrzanja koja se vidi i kroz različite diplomatske aktivnosti, kako međunarodnih aktrera prema Beogradu, tako i Beograda prema relevantnim međunarodnim faktorima, kako bi se našlo ono rešenje koje bi omogućilo Beogradu da ispuni one kriterijume koji su pre svega za Srbe na KiM važni i koje bi omogućilo Beogradu da krene napred, bez očekivanja da Beograd prizna nezavisnost Kosova - kazala je Joksimović.

Dodala je da se čini da bez formiranja ZSO ne treba očekivati značajniji napredak u dijalogu.

- Verujem da je ova poruka jasno shvaćena i da će svi međunarodni akteri raditi na tome da do implementacije ZSO dođe u što kraćem vremenskom roku, kako bi dijalog dobio puni zamah i kako bi se realizovala agenda kako EU, tako i Srbije, koja želi da svoj put ka evropskim integracijama ubrza - zaključila je Joksimović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online