Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.03.2018.
18:11
Vestionline, Tanjug A

Na Kosovu se ništa ne dešava bez Zapada: Srbija se nije "upecala" na provokaciju Albanaca

Na Kosovu i Metohiji se ništa ne dešava, a da iza toga ne stoje vodeće zapadne sile, kažu stručnjaci za bezbednost i konstatuju da se Srbija nije "upecala" na provokaciju Albanca, hapšenjem šefa vladine Kancelrije za KiM, Marka Đurića, u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici.

Tanjug/AP
Šta se krije iza incidenta u Kosovskoj Mitrovici kada ja uhapšen Marko Đurić?

Nakon brutalnog hapšenja direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, američka Ambasada na Kosovu upozorila je građane na povećan rizik od terorističkih napada, posebno za vreme uskršnjih praznika.

- Ovo upozorenje je uobičajena, standardna procedura ambasade SAD, da kada su povećane tenzije u regionu ili kada očekuju povećanu napetost, oni izdaju saopštenje u cilju zaštite svojih građana. Njima su građani SAD uvek bili i ostaće prioritetni cilj - rekao je profesor dr Duško Tomić, šef katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment.

Kako kaže, nada se da će u vremenu koje predstoji naša vlada, zajedno sa predsednikom Vučićem učiniti maestralne napore u tom pravcu da se minimizira uticaj koji imaju albanci. Oni su vršili agresivno lobiranje u SAD, ali nova admistracija ako nastavi po starom klišeu onda će imati pogrešnu percepciju, o mnogim stvarima.

- Mislim da je za SAD u ovom trenutku mnogo bolje da se obrate pažnju na neke druge resurse u svetu, jer oni u ovom trenutku, hteli mi to da priznamo ili ne, trpe posledice nekih prethodnih promašaja. I moram da kažem da je reakcija našeg predsednika bila maestralna. To ja stalno govorim, da treba da živimo u realnom vremenu i da realno sagledamo situaciju - rekao je Tomić gostujući u emisij "Novo jutro" TV Pink.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da, iako deluje kao tipsko upozorenje, ovaj trenutak nije ni malo tipičan.

- Ovo obaveštenje upravo zbog toga baš provocira i izaziva eskalaciju problema - kazao je Galijašević.

Kako kaže, ono što nedostaje ovom saopštenju jeste, jasno identifikovanje grupa i organizacija koje bi mogle na uskršnje praznike izvršiti terorističku akciju i koje bi mogle predstavljati pretnju sa stanovišta ovog saopštenja.

- Jasno je da govorimo o islamistički, ideološki i organizaciono ustrojenom, organizovanom terorizmu i toj vrsti pretnji. Sigurno da ovu poruku institucije u nastajanju, zajednice srpskih opština treba ozbiljno da uzmu i obzir i da primene posebne mere bezbednosti i da se paze reakcija i iz Prištine i određenih grupa - naveo je.

On je dodao da je Srbija po prvi put jasan, precizan i odlučan odgovor dala na ovakvo ponašanje. Po prvi put je, kako kaže, stavljeno do znanja da ni predsednik Vučić ni rukovodstvo Srbije nisu ljudi koji su iskompleksirani nametnutom pričom o nametnutoj krivici.

- Ono što brani Srbiju jeste prvo njena organizovanost i odlučnost, ali nju pre svega štiti međunarodno pravo. Odnos prema međunarodnom pravu vas obavezuje da ne stavljate i ne pravite lažne ekvi distance spram prijatelja i spram neprijatelja. Da se prestanu uvažavati oni koji žele praktično da fragmentiraju Srbiju i da unište njenu državnost - kazao je Galijašević.

Kako kaže, na Kosovu se ništa ne dešava a da iza toga ne stoje vodeće zapadne sile. Po njegovim rečima. Oni ništa ne rade a da prethodno nisu pribavili neku vrstu podrške za svoje mere, da bez američke volje ne dešava se ništa.

- Kada su ovakve pretnje u pitanju, treba ih shvatiti vrlo oprezno. Na Kosovu imamo situaciju koja je vrlo zapaljiva i sve ovo što čitamo u medijima, su stvari koje Vučiću ne pomažu puno u ovom trenutku. On upravo vodi jednu vrlo tešku diplomatsku bitku. A što se tiče ovoga što se u ponedeljak dogodilo na Kosovu, moram da kažem da ako su ovo pripadnici specijalnih jedinica, onda je to strašno. Ovakav neprofesionalizam, brutalnost jeste nešto što nećete videti nigde na svetu  - navo je prof.dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost.

Kako kaže, pre svega na vidiku je kraj pregovora oko statusa KiM i čini mi se da je predsednik Vučić u diplomatskoj ofanzivi koju je imao prethodnih nekoliko dana uspeo neke stvari da pomeri i da postigne određene uspehe.

- Od 2000.godine čim bi bilo najave da će se procesi na KIM malo pomeriti unapred, oni sun a to odtgvoarali terorističkim napadima. Svaki teroristički napad koji se na Kosovu dogodio od 1999.godine, do danas možemo povezati sa određenim političkim događajem. I ovo što se sada dešava je povezano sa Briselskim sporazumom - rekao je Dragišić.

Po njegovim rečima, albanci su želeli da izazovu nervoznu reakciju Srbije ali nisu uspeli.

- Očekujem da će u narednom period pre doći do smirivanja nego do eskalacije i ono što je najvažnije državni vrh Srbije se nije upecao na ovu provokaciju i to je zapravo najveći uspeh koji je postignut iz ove cele situacije - zaključio je Dragišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online