Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.04.2018.
12:46
rs.n1info.com A

"Srbija nazaduje na EU putu"

"Srbija stagnira ili nazaduje u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24, u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji", istakle su Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, čije su organizacije deo Koalicije prEUgovor.

EPA/Armando Babani
Foto: Ilustracija

Ministar može da zaposli policajca - primer lošeg zakona

Nova EU Strategija proširenja na Zapadni Balkan je objavljena u februaru i najavila je moguć datum članstva Srbije u Uniji. Uskoro će Evropska komisija objaviti i Izveštaj o Srbiji. Koalicija prEUgovor predstaviće danas svoj nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24,​ kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i EU reformama.

Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku podsetila je da se u Strategiji EU vladavina prava ističe kao ključ i preduslov za sve ostale reforme.

- Srbija u poslednjih šest meseci, međutim, nije ostvarila nikakav značajni napredak, jedino je usvojen Akcioni plan o usaglašavanju zakona sa evropskim zakonodavstvom, koji predviđa da svi zakoni budu usaglašeni sa evropskim do 2021. godine, a da se u potpunosti primenjuju do 2023 - navodi Stojanović Gajić.

- Predloženi zakoni o policiji, BIA, odbrani i vojsci pritom snižavaju nivo demokratske kontrole nad tim institucijama - ukazuje ona i navodi primer iz zakona o policiji gde je ministru unutrašnjih poslova omogućeno da u izuzetnim okolnostima, koje nisu definisane, zaposli policajca ili mu omogući napredak u službi.

Ako dosad nismo uradili najlakši deo posla...

Stojanović Gajić dodaje i da će, prema informacijama koje ima iz Brisela, izveštaj Evropske komisije o Srbiji biti kritičniji.

Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra ističe da Srbija u nečemu stagnira, a u nečemu nazaduje kada je reč o oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24. Podseća da je bilo planirano da zakoni o zabrani diskriminacije i rodnoj ravnopravnosti budu usvojeni još 2016, a da još nisu stigli na dnevni red.

- Ako od 2016. do 2018. nismo uspeli da uradimo najlakši deo posla, a to je usvajanje zakona, ostaje pitanje kako ćemo uspeti da obezbedimo njihovu punu primenu do 2023 - upozorava ona.

Vlast, kako kaže, navodi da je bilo javne rasprave o Nacrtu zakonu o zabrani diskriminacije, iako nijedna strukovna organizacija nije učestvovala u tome.

- Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti je, s druge strane zaustavljen, i ako se pogleda kako je ministar čestitao 8. mart, kao i mere populacione politike koje najavljuje država, može se naslutiti da će i taj tekst biti lošiji nego što je prvobitno zamišljeno - ocenjuje Ignjatović.

POVEZANE VESTI

Petak 13.04.2018. 13:32
На путу у ЕУ српски мењач има само једну брзину, рикверц :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online