Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.07.2010.
17:52 >> 23:38h
Vestionline, Tanjug A

Da li je srce Srbije prestalo da kuca?

Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodnog pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija, saopštio je danas predsednik ovog suda Hisaši Ovada. Srpski zvaničnici izjavili su da je odluka suda teška za Srbiju, ali da ćemo nastaviti borbu u septembru na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Lideri opozicije traže hitno zasedanje sednice Vlade i donošenje zajedničkog i obavezujućeg teksta o sledećim koracima Srbije.

 

Tadić: Teška odluka za Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je za Srbiju teška odluka MSP-a da deklaracija o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta nije protivna međunarodnom pravu, ali je najavio da će političke implikacije secesije biti u septembru postavljene na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.


Tadić je naglasio da je jasno da se Sud nije izjašnjavao o pravu na otcepljenje, već je odlučio da raspravlja isključivo o tehničkom sadržaju deklaracije o nezavisnosti.


Pošto Sud nije razmatrao pitanje secesije, Tadić je najavio da će političke implikacije biti u septembru postavljene na zasedanju Generalne skupštine UN.

Tadić je poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije je istakao da će Srbija nastaviti pravnim i miroljubivim putem da se bori za Kosmet i da ima jasan plan daljih diplomatskih aktivnosti.

Pozitivni aspekti mišljenja MSP

 

Pravni zastupnik Srbije pred MSP Saša Obradović izjavio je večeras u Hagu da ne možemo da budemo srećni zbog mišljenja tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta ali da u njemu ima i nekih pozitivnih aspekata.


"Sud je rekao da Generalna skupština UN ima veoma široka ovlašćenja da raspravlja o ovoj materiji i na taj način nam je otvorio vrata da nastavimo spoljnopolitičke aktivnosti na očuvanju teritorijalnog integriteta", rekao je Obradović Tanjugu.


Prema njegovim rečima, sud je još jednom potvrdio da je princip teritorijalnog integriteta jedan od veoma važnih principa za međunarodno pravni poredak.


Obradović je dodao da je ovim mišljenjem sud potvrdio režim uspostavljen Rezolucijom 1244 iz 1999. godine na Kosovu i Metohiji.


Još jedan pozitivan aspekt, prema Obradoviću, je taj što sud, uprkos većini koja je bila za takvu vrstu odluke, nije rekao da su Albanici imali ili imaju pravo da se otcepe od Srbije, a to je za nas, kao i za celu međunarodnu zajednicu veoma važno.


"To nam daje sigurnost da nastavimo sa spoljnopolitičkim akcijama i pripremimo se za predstojeću raspravu koja će se voditi u Generalnoj skupštini UN, gde će biti upućeno mišljenje MSP", naveo je Obradović.

 

Jeremić: Nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je danas da je MSP danas praktično izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su kosmetski Albanci imali pravo na pokušaj secesije od Srbije.

Vuk Jeremić izjavio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o proglašenju nezavisnosti Kosova, čime je izbegao da se izjasni "o suštinskom pitanju - da li su kosovski Albanci imali pravo na pokušaj secesije od Srbije".

Jeremić je konstatovao da je MSP odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji Prištine o nezavisnosti.


"Ovde nije bilo govora da li neko ima ili nema pravo na jednostrano otcepljenje od jedne suverene države. To je očigledno političko pitanje koje će se raspravljati političkim forumima, a jedan od njih je i Generalna Skupština", precizirao je Jeremić.


Sudsko mišljenje će, prema njegovim rečima, uskoro biti prosleđeno Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja će dati politički zaključak o ovom problemu.


"Sledeći korak u ovom procesu je rasprava u Generalnoj skupštini koja će se održati u seprembru u Njujorku i ja sam uveren da će prilikom izjašnjavanja biti potvrđena ispravnost politike Srbije", rekao je Jeremić novinarima posle saopštavanja mišljenja suda da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo.


Jeremić je poručio da se politika Srbije ne menja.


"To je miroljubiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava, a danas u sudnici nismo čuli da li je neko imao pravo na otcepljenje. Takva debata je politička debata i ona će očigledno tek da se vodi u Generalnoj skupštini", naglasio je on i poručio da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


On je istakao da Srbija mora nastaviti sa principijalnom politikom i mirnom diplomatskom političkom borbom za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.


"Teški dani su pred nama i velika iskušenja, ali to nije prvi put. Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnopst svuda na teritoriji pokrajine, kao i da naši građani ne nasedaju ni na kakve provokacije ukoliko ih bude", upozorio je Jeremić.


Takođe, prema njegovim rečima, od presudne važnosti je i da se zadrži staloženost, upornost i odlučnost i da, kako je rekao, u nastavku "ove borbe ostanemo jedinstveni".
Odgovarajući na pitanje prištinskog novinara kako će reagovati ako države koje do sada nisu to učinile počnu da priznaju nezavisnost Kosova, Jeremić je podsetio da je suvereno pravo svih zemalja da odluče kako će postupati u ovom procesu.


Šef srpske diplomatije je, međutim, istakao da ne očekuje promenu najvažnijih aktera na međunarodnoj sceni, kao ni promenu stava najvažnijih država posle ovakvog mišljenja suda. On je ponovio da je sud odlučio da u vrlo uskom i tehničkom smislu interpretira deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

Hitna sednica Vlade Srbije

 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković zakazao je za sutra vanrednu sednicu Vlade na kojoj će se analizirati savetodavno mišljenje MSP-a.

 

Vlada Srbije razmatraće i pravce daljeg rešavanja problema Kosova i Metohije.

 

Cvetković je pozvao sve građane Srbije, posebno one u južnoj pokrajini, da ne nasedaju na eventualne provokacije. "Stav Srbije je da se do rešenja za pitanje Kosova i Metohije može doći jedino dijalogom koji će dovesti do trajnog i stabilnog mira na ovim prostorima", rekao je premijer.


 

Nikolić: Odluka teška po Srbiju, očekujem reakciju vlasti

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde teška po Srbiju i da očekuje hitnu reakciju državnog vrha i njihove konkretne poteze.


"Indikativno je da je ova jako teška odluka po Srbiju, čini mi se sudbonosno loša, doneta pod izgovorom da su se tumačili neki akti, a da pravo na odcepljenje od suverene države uopšte nije bilo u razmatranju", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu kometarišući savetodavno mišljenje MSP da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnih pravnih normi.


"Izrečena je i sada treba da razmislimo sta ćemo dalje. Pozivam one koji odlučuju o sudbini zemlje da razgovaramo o tome kako ćemo dalje", kazao je Nikolić.

Dačić: Mišljenje MSP nije poraz Srbije

 

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da mišljenje MSP ne treba smatrati porazom Srbije na međunarodnom planu i istakao da Srbija treba da ostane dosledna u zaštiti nacionalnih i državnih interesa mirnim i diplomatskim putem.

"Ovakvo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde ne znači da je opravdana secesija Albanaca na Kosmetu", cenio je Dačić i dodao da je doneto jedno savetodavno mišljenje koje ima "više politički nego pravni prizvuk".


"Srbija sa uvažavanjem poštuje i prati ono što radi MSP zato što je to organ UN, ali ne možemo se otrgnuti utisku da ovde upak nije samo u pitanju bilo međunarodno pravo već da se taj sud bavio i bio više pod uticajem politike nego pravnih argumetnata. Bojim se da je ovde snaga argumenata ustukla pred argumentima snage" podvukao je Dačić.


On je rekao da bi trebalo sazvati sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o dokumentu koji bi trebala da predloži velika većina poslanika naglasivši da je prethodno potrebno da se održi sastanak "svih onih od čijeg mišljenja zavisi kako će Srbija da ide dalje".


"Da pokušamo da ustanovimo jedinstveni tekst i da onda skupština raspravlja o tom tekstu - da budemo ubeđeni da iza tog teksta stoji ogromna većina u skupštini, a ne preglasavanje ili različiti interesi", dodao je lider naprednjaka.


On je dodao da je "vreme teško, da nije za tugovanje i da se mora videti šta dalje".
Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da deklaracija privremenih vlasti u Prištini o nezavisnosti Kosova ne narušava međunarodno pravo, a odluku o daljem procesu rešavanja problema Kosova prepustio je Generalnoj skupštini UN.

  SRS: Pogaženo međunarodno pravo

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da "nije očekivao da će u Međunarodnom sudu pravde ovako žestoko biti pogaženo međunarodno pravo i Povelja Ujedinjenih nacija".

"Skretali smo pažnju da postoji mogućnost da odluka bude ovakva zato što u međunarodnom pravu postoje uslovi kada jedan deo teritorije neke zemlje može da proglasi nezavisnost", rekao je Todorović novinarima u Domu Narodne skupštine.


On smatra da proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije nema uporište u međunarodnom pravu, ali ukazuje da je i MeSP pod kontrolom SAD.


"Bez obzira na to, Srbija je izgubila ovih godinu dana, ali sada ne treba da izgubi nijedan jedini trenutak", rekao je Todorović.


Prema njegovom mišljenju, "Srbija ne sme da ulazi u bilo kakve razgovore i pregovore koji bi na bilo koji način doveli u pitanje status Kosova, odnosno status Srbije".

Jakšić: Poraz politike "i Kosmet i EU"

 

Potpredsednik zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić rekao je Srni da je bila očekivana odluka MSP o nezavisnosti Kosmeta i da to predstavlja debakl politike "i Kosovo i EU".

 

"Ovo je debakl politike `i Kosovo i Evropska unija`. Od nas više ništa ne zavisi. Kosmet se pred MSP našao zbog politike Beograda, koji za to mora položiti račun narodu. Nama ostaje da istrajemo na svojim ognjištima i da još jednom damo šansu Beogradu da sačuva Kosmet u sastavu jedinstvene države", rekao je Jakšić.

 

"Kao da je neko namerno hteo da ide na Međunarodni sud pravde, imajući u vidu da ga najvećim delom čine sudije čije su zemlje bombardovale Srbiju i priznale nezavisnost Kosmeta tako da se ovakav rezultat i očekivao", rekao je Jakšić za KIM radio.


On smatra da će borba za Kosmet sada biti mnogo teža, jer je prostor znatno sužen.


On je rekao da bi odmah trebalo da se zakaže sednica parlamenta i najavio da će radikali sutra podneti zahtev za njeno sazivanje.


"Izričito ćemo tražiti od Vlade Srbije da zatraži senicu Saveta bezbednosti UN, da se otkaže misiji Euleks, da se UNMIK vrati na Kosovo i Metohiju", rekao je Todorović.
On je istako da treba da se insistira na Rezoluciji 1244.


"Trebamo da tražimo od UN da ispuni svaku tačku Rezolucije 1244 i više ne smemo da napravimo nijedan jedini potez koji bi na bilo koji način dovodio u pitanje suverenitet Srbije, posebno kada je u pitanju EU i pritisci EU vezano za pokušaj da se na neki način zaobiđe Srbija i da Kosovo korak po korak dobije nezavisnost", rekao je Todorović.

On je rekao i da bi trebalo da se odbije predlog EU koja je od Srbije tražila da zajedno pišu "neku rezoluciju".

Drašković: Uvažiti mišljenje suda

 

Savetodavno mišljenje MSP-a moramo da primimo sa uvažavanjem, rekao je danas predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.


Stav Suda da su ljudska i nacionalna prava iznad svake vlasti i suvereniteta snažan je oslonac i našem zahtevu da Srbi i srpsko nasleđe na celom Kosovu budu suštinski zaštićeni, uz garancije Evropske unije i Saveta bezbednosti EU, navodi se u pisanoj izjavi Draškovića.


"U saradnji sa EU i međunarodnom zajednicom, a ne u sukobu sa njima i sa vlastima u Prištini, moguće je da srpski narod sa Kosova bude ekonomski, kulturno i duhovno povezan sa Srbijom", naglasio je Drašković.


Našu državnu strategiju moramo da podredimo ovim realnim ciljevima, smatra Drašković, jer samo takav put vodi ka pomirenju Srba i Albanaca i evropeizaciji regiona.

Grubješić: Presedan u međunarodnom pravu


Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić izjavila je danas da je mišljenje MSP presedan u međunarodnom pravu, koji će imati posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje secesionističke inicijative.


"Mišljenje Međunarodnog suda pravde je u suštini samo još jedan u nizu presedana u međunarodnom pravu i imaće posledice po međunarodni poredak, jer ohrabruje razne secesionističke pokrete širom sveta", navela je Grubješić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.


Prema njenoj oceni, za Srbiju je mišljenje MSP samo deo procesa diplomatske, pravne i politčke borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.


Krajnji cilj, istakla je Grubješić, treba da bude otvaranje pregovora o statusu južne pokrajine Srbije, koji bi doveli do istorijskog sporazuma srpskog i albanskog naroda.
Međunarodni sud pravde u Hagu saopštio je da Deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, ali da su kosovski Albanci delovali van okvira Rezolucije 1244 Saveta bezbednostu UN

Marković: Skupštinskom rezolucijom ovlašćenja Tadiću


Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da posle odluke Međunarodnog suda pravde (MSP) Skupština Srbije treba da donese rezoluciju kojom će dati ovlašćenja predsedniku Srbije Borisu Tadiću da predstavlja državu kada je u pitanju problem Kosova i Metohije.


Marković je novinarima u parlamentu kazao da bi skupstina trebalo da donese takvu rezoluciju imajući u vidu da je Tadić "veoma dobro radio u poslednje dve godine i da ima rezultata - građani Srbije putuju bez viza, odmrznut je ŠP, a ove godine može da se očekuje približavanje kandidaturi za ulazak u EU".


Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima najveće poverenje u šefa države, koji treba da nastavi pregovore "tamo gde je stao".


"To neće za nas biti kraj - ne možemo da prihvatimo da će Kosovo i Metohija ostati nezavisno", rekao je Marković.


On je ukazao i da je ministar spoljnih poslova "dobro radio" i to ilustrovao činjenicom da je prvi put od 2000. godine u Generalnoj skupštini UN prihvaćen zahtev Srbije da se ispita da li je prekršeno međunarodno pravo prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova što je, kako je rekao, veliki uspeh. Prema Markovićevim rečima, parlament "ne može da sedi skrštenih ruku", već treba da donese rezoluciju koja je slična prethodnima.

 

PUPS: Srbija mora nastaviti borbu za očuvanje integriteta


Šef poslaničke grupe PUPS Momo Čolaković rekao je danas da je razočaran presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu i dodao da Srbija mora nastaviti borbu za očuvanje Kosova i integriteta Srbije i insistirati na traženju zajedničkog rešenja u pregovorima.


"Mislim da će državni organi, predsednik države i Vlada Srbije, preduzeti odgovarajuće mere, pre svega zahtev za raspravom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa tim", rekao je Čolaković.


Čolaković je rekao da je učinjena nepravda Srbiji i dodao da je očekivao da će MSP "kazati da je pravda na strani međunarodnog prava i da ono ne poznaje takve rezolucije".

Jovanović: Mišljenje MSP Srbiju obavezuje na promene


Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova obavezuje Srbiju na promene, ali da to nije poraz niti Srbije, niti srpskog naroda.


"Presuda Međunarodnog suda stavlja tačku na kontinuitet pogrešne politike koja je opstajala suviše dugo, ali nije poraz našeg naroda, niti Srbije", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.


Država, dodao je, "mora biti sposobna da na novim vrednostima i boljim idejama izgradi sebe tako da će biti moguće realno poverovati u drugačije veze Kosova i Srbije".


Jovanović je ponovo zatražio od Vlade Srbije da organizuje posebnu sednicu parlamenta, na kojoj bi bila utvrđena nova politika Srbije.


"Svaki naš korak mora biti u skladu sa interesima Srba na Kosovu, njihovom sigurnom životu, bezbednosti i imovinskim pravima. Važno je da nijednim potezom ne dovedemo u pitanje svoju poziciju u regionu, već da u odnosima sa susedima pokažemo spremnost da se menjamo", naglasio je lider LDP.

Pravoslavni vernici okupili su se u manastirima i crkvama na Kosovu u kojima je služen moleban na kojima su prenete reči srpskog patrijarha Irineja koji je pozvao srpski narod da ostane sabran i jedinstven i da slogom doprinese naporima Srbije u miroljubivoj odbrani Kosova i Metohije.

"Srbija vodi jednu od najvećih bitaka u svojoj istoriji da sačuva svoju dušu i odbrani svoju svetu zemlju Kosovo i Metohiju. Mi se moramo izboriti da se pregovorima dođe do najcelishodnijeg rešenja koje će biti prihvatljivo i za Srbe i Albance da bi živeli u miru i blagostanju i imali bezbednu budućnost", poručio je patrijarh Irinej.

DSS: Mišljenje MSP iznelo na videlo loše rezultate politike


Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je danas da je mišljenje Međunarodnog suda pravde "iznelo na videlo katastrofalne rezultate celokupne politike vlasti u Srbiji prema južnoj srpskoj pokrajini".


"Traženjem mišljenja od MSP o pitanju koje su sami formulisali, deo je ove neodgovorne politike. Sada, kada je izvesno da je mišljenje MSP krajnje nepovoljno po državne interese Srbije, otvara se pitanje odgovornosti kreatora i izvršitelja ove poražavajuće politike", rekao je Samardžić Tanjugu.

 

Jakšić: Debakl politike

Potpredsednik zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić rekao je Srni da je bila očekivana odluka Međunarodnog suda pravde /MSP/ u Hagu o nezavisnosti Kosova, i da to predstavlja debakl politike "i Kosovo i EU".

"Ovo je debakl politike `i Kosovo i Evropska unija`. Od nas više ništa ne zavisi. Kosmet se pred MSP našao zbog politike Beograda, koji za to mora položiti račun narodu. Nama ostaje da istrajemo na svojim ognjištima i da još jednom damo šansu Beogradu da sačuva Kosmet u sastavu jedinstvene države", rekao je Jakšić.

Nekoliko stotina Srba sa severa Kosmeta okupilo se danas na Trgu "Šumadija" kako bi uputili poruku da Srbi ostaju na Kosmetu, na svome i u sastavu Srbije kao jedine države koju priznaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.07.2010. 19:50
Ало сорошеви плаћеници ово није тешка одлука за Србију нити је била ја не знам шта сте ви и мислили да ће ваши пријатељи са запада изнети, ви сте то знали унапред само сте причали бајке грађанима Србије, на сва оваква мишљења мора се реаговати другачије. Они са запада су се охрабрили после изјаве нашег председника да неће реаговати на провокације терориста са Косова, где су повређена 11 Србина и изгубљен један Србски живот. ДОСТА МИ ЈЕ ВИШЕ!!!! Живела слободна Србија!!!!!!!!!
Četvrtak 22.07.2010. 21:36
Tadicu, pogledaj se u ogledalo, budi covek, ali po prvi put iskren, i reci narodu, sta vidis??Ako ti zatreba pomoc, javi se meni da ti pomognem ako ne pronadjes adekvatne reci.
Četvrtak 22.07.2010. 20:08
Питање МСП-у: Да ли је изјава албанаца дата данас у подне, да је напољу мрак - у супротности са здравим разумом? Одговор: Давање изјава - није у супротности са здравим разумом! Римско право је коначно дотучено од стране трулог Запада, а ЗАКОН ЏУНГЛЕ почиње да влада планетом! ЗАУСТАВИТЕ ЗЕМЉУ - СИЛАЗИМ ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online