Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.07.2010.
19:00 >> 22:40h
Vestionline A

Pobedili smo, priznajte nas slobodno!

Posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodnog pravo, oglasili su se brojni kosovski zvaničnici, a na ulice Prištine izašlo je na hiljade Albanaca da proslavi "pobedu Kosova". Kosovski zvaničnici pozvali su zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova da to sada i učine.

 

Sejdiu: Otklonjene dileme oko nezavisnosti Kosmeta


Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je danas u Prištini da je mišljenje MSP-a pozitivno i u korist proglašene nezavisnosti Kosova.

 
Kosovskom predsedniku četitke su uputili predsednik Albanije Bamir Topi i premijer Salji Beriša. U čestitki, preneto je iz kabineta predsednika Kosova, zvaničnici Albanije su naveli da izjašnjavanje MSP-a predstavlja istorijski znacajan dan za istoriju albanskog naroda.

Na Kosmetu mirno

 

 

Situacija na Kosovu i Metohiji danas je, posle iznošenja mišljenja MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta, bila mirna. U svim srpskim sredinama sa pažnjom je praćen prenos obrazlaganja odluke MSP iz Haga, a zatim i obraćanje predsednika Srbije.


Nekoliko stotina Srba okupilo se oko 18 sati na Trgu "Šumadija" u Kosovskoj Mitrovici ali su se mirno razišli nakon što im je saopšteno da je ranije zakazan skup otkazan, javio je KiM radio. Okupljenima se obratio načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković koji je rekao da se skup otkazuje i da se građani mirno raziđu jer incidenti u ovom trenutku nisu potrebni, ali da se borba za Kosmet nastavlja.
 

Situacija u gradu je trenutno mirna, ali je primetno pojačano prisustvo kosovske policije i Kfor-a.
 

Kako je KIM radiju ranije rekao komandir severne policijske stanice u Mitrovici Nusret Mehmeti, kosovska policija je spremna da reaguje u slučaju incidenata.
 

I u Prištini je posle objavljivanja mišljenja MSP situacija mirna, prenosi KIM radio.
 

"Na ulicama Prištine primećeno je samo nekoliko automobila sa zastavama koji na taj način proslavljaju odluku suda", rekao je portparol policije Arber Beka.
 

Mediji javljaju da je na ulice Prištine izašlo nekoliko hiljada Albanaca koji su, trubeći automobilima sa zastavama EU, SAD i Kosova, zagušili sve prilaze centru grada.
Odluka MSP biće proslavljena u centru Prištine vatrometom.


Kosovska policijska služba saopštila je da nisu zabeleženi incidenti, a komanda Kfor-a ponovila je saopštenje da su vojnici prisutni na terenu i da će sprečiti svaku vrstu nasilja.

 

 

Kući: Pravična odluka

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči označio je danas kao "veliku pobedu Kosova" savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde da deklaracija o kosovskoj nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, javlja Radio Slobodna Evropa.


On je naglasio da je to pravična odluka, koja je potvrdila ispravnost odluke o proglašenju nezavisnosti. "Odluka predstavlja novo poglavlje pobede pravde Kosova i njenih građana", rekao je Kući.

Pogledajte kako je u privremenoj vladi Kosmeta dočekano mišljenje MSP-a:


On smatra da je ovo i pobeda Srbije, jer će ovim mišljenjem, kako kaže, skinuti sa vrata problem Kosova kojim se nepotrebno bavila.


Drugi zamenik premijera Ram Manaj rekao je da je odluka "bumerang za hegemonističku politiku Srbije".


Dvojica zamenika premijera, ministri i zvaničnici Vlade nazdravili su šampanjcem posle objavljivanja odluke Suda.

 

Hiseni: Srbija da Kosmet smatra suverenom državom


Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je danas da Priština od Srbije očekuje da se prema njemu odnosi kao prema suverenoj državi, pošto je Međunarodni sud pravde izneo mišljenje da deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava.


"Očekujem od Srbije da nam se približi, da sa nama razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti, ali takvi razgovori mogu biti vođeni samo kao razgovori između suverenih država", izjavio je Hiseni posle sednice u MSP.
 

Nenad Rašić: Inicijalna kapisla za priznavanje

Ministar za rad u kosovskoj vladi Nenad Rašić izjavio je da će jedna od posledica mišljenja Međunarodnog suda pravde biti da će za jedan broj država, koje su dosad imale rezervisano mišljenje i koje su pod pritiskom velikih sila, to biti inicijalna kapisla za priznavanje Kosova.


Rašić je, kako javlja KIM radio, ocenio da mišljenje suda u Hagu ipak daje limitiran prostor za dalje delovanje Ministrstva spoljnih poslova Srbije da u diplomatnskim sferama pokuša da spreči dalje priznavanje nezavisnosti Kosova.


On je dodao da je očekivao izbalansiraniji stav Međunarodnog suda pravde.
Prema njegovom mišljenju, za predsednika Kosova mišljenje Međunarodnog suda pravde biće potvrda o zrelosti politike koju vode kosovske institucije.

Četvrtak 22.07.2010. 19:44
Па после овог мишљења из међународног суда правде најбоље решење за нашу земљу је рат, али ћемо добити Косово и Метохију или Србски народ неће постојати, мени је више стварно доста шта наш такозвани председник ради. Живела слоодна Србија!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online