Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.07.2010.
12:00
D. Marković - Vesti A

Zbog Artemija ostao bez katedre

Zoran Čvorović, magistar pravnih nauka i profesor istorije prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, nije 15. jula prošao reizbor za predavača saradnika na ovom fakultetu na kome predaje već 11 godina.

- Jedini razlog zbog koga nisam izabran jeste knjiga "Istina o slučaju vladike Artemija". Drugačije ne mogu da mislim jer iako je komisija, čiji su članovi redovni profesori Sima Avramović, Mirjana Stefanovski i Marko Pavlović, ocenila da se "radi o najboljem pravnom istoričaru mlađe generacije u Srbiji", ja nisam izabran - objašnjava Čvorović za "Vesti.


Kako je knjiga o Artemiju mogla da utiče na Vaš neizbor?


- Na tu knjigu, koju smo Sonja Spasojević i ja pripredili izvan radnog vremena, obrušilo se rukovodstvo Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Intervju koji sam povodom izlaska ove knjige dao listu "Pravda" čitan je na sednici Naučno-nastavnog veća. Dan pre izlaska iz štampe, knjiga o Artemiju je iz jedne štamparije u Žiči na volšeban način došla do vladike Atanasija i mitropolita Amfilohija pre nego što smo je mi kao priređivači imali u rukama.

Šta je toliko intrigantno u njoj?


- Knjiga je kompilacija tekstova koji su branili vladiku Artemija, u njoj su i četiri teksta vladike Atanasija, intervjui vladike Irineja Bulovića crkvenoj grčkoj agenciji RONFEA. Želeli smo da se čuje i druga strana. Međutim, vladike Atanasije i Irinej Bulović uputili su pisma rektoratu Pravnog fakulteta u Kragujevcu u kojima stoji da će, ukoliko se uprava fakulteta ne ogradi od mene i koleginice Spasojević, biti diskreditovani dobri odnosi između crkve i Univerziteta.

Smatrate da je to bio nagoveštaj da nećete proći reizbor?


- Pre raspisivanja konkursa stvorena je atmosfera duhovnog linča prema meni, profesoru Marku Pavloviću i koleginici Sonji Spasojević.
Profesor Pavlović i ja smo 26. aprila u "Politici", a ja i 30. maja u "Pravdi" ukazali na niz nezakonitosti na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. I ukidanje pravno-istorijske katedre koju smo činili Pavlović i ja bio je nagoveštaj da neću proći reizbor. Posle ukidanja te katedre, naši predmeti su pripojeni Katedri za javno pravo koju profesor Pavlović i ja bojkotujemo od početka, jedino smo držali predavanja.

Da li vam je uručena odluka, kakvo je obrazloženje?

- Odluka mi nije uručena, očekujem da mi je daju posle odmora, do 16. avgusta. Imam pravo žalbe Senatu Univerziteta u Kragujevcu. Radni odnos mi nije raskinut. Prema Međunarodnoj konvenciji o pravu na rad, zbog neopravdanih razloga među kojima su i politički i verski stavovi, radni odnos ne može biti prekinut.
Inače, Nastavno naučno veće se podelilo. Njih 14 je bilo za moj izbor, a desetoro je bilo protiv. Prema poslednjoj promeni Statuta, za izbor saradnika potrebna je većina, odnosno 50 plus 1 od ukupnog broja članova Veća. Znači, za moj izbor je moralo glasati 16 njih.

Kakav ishod očekujete?


- Kao pravnik verujem u institucije sistema. Očekujem pozitivnu odluku Senata Univerziteta jer će se pokazati da je od početka vođen pravi progon protiv mene i da sam nezakonito ostao bez posla. U suprotnom , zaštitu svojih prava moraću da potražim na sudu.
 

Vladike krše kanone


- Kanoni zabranjuju javnu delatnost vladika. Oni su vrlo jasni. Jedan od kanona Vaseljenskog sabora predviđa kao težak prekršaj članstvo u javnim organizacijama i bavljenje javnim poslovima. Taj član krše mnogi, pa i vladika Porfirije u RRA agenciji. Nažalost, kod nas su stvari drugačije postavljene po ovom pitanju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online