Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.07.2010.
12:36 >> 13:47h
Tanjug A

Specijalni izaslanici Srbije već lobiraju u EU

Specijalni izaslanik predsednika Srbije Borisa Tadića izneo je u ponedeljak u Briselu ministrima spoljnih poslova Evropske unije pomirljive stavove Srbije o rešavanju kosmetskog pitanja posle mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu, rekao je novinarima šef italijanske diplomatije Franko Fratini koji nije želeo da otkrije ko je specijalni srpski emisar.

Fratini tokom ranije posete Srbiji (arhivska fotografija)


 

Kako je sinoć rekao Fratini, tokom sednice Saveta za spoljne poslove bilo je razgovora o tome da se "Srbiji pošalje pozitivna poruka" i kandidatura Srbije prosledi Evropskoj komisiji i naloži joj se da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata.


Specijalni izaslanik koji se obratio ministrima u Briselu jedan je od izaslanika koji su upućeni u 55 zemalja sveta kako bi predsednicima i premijerima tih država predali poruku predsednika Srbije.
 

Grčka za rešenje prihvatljivo za obe strane

 

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas izjavio je u Briselu da je Grčka zemlja koja može da se obrati i Srbiji i Kosmetu i koja će iscrpeti sve mogućnosti da se pronađe rešenje prihvatljivo za obe strane, javila je grčka agencija ANA.

 

Iako MSP smatra da nezavisnost Kosmeta ne krši međunarodno pravo, Grčka će, kao i druge članice EU koje nisu priznale tu nezavisnost, "ostati pri svom stavu", rekao je Drucas posle sednice Saveta za spoljnu politiku EU.

 

Drucas je naglasio nameru Grčke da podrži evropske integracije balkanskih država, najavljujući svoju posetu Beogradu i Prištini.

Njihov zadatak je da objasne stav Srbije i potrebu da se pregovorima dođe do obostrano prihvatljivog, mirnog i održivog rešenja za Kosovo.

U ponedeljak ranije u toku dana, uoči sastanka šefova diplomatija EU, Fratini je rekao da se Srbiji ni sada, posle savetodavnog mišljenja MSP u Hagu, priznavanje jednostrane nezavisnosti Kosmeta ne može postavljati kao preduslov za članstvo u EU.


"Ne možemo Srbiji dodavati nove preduslove (za članstvo u EU), kao što je priznavanje Kosmeta. Ni mnoge države EU nisu priznale tu nezavisnost pa su punopravne članice EU", rekao je Fratini novinarima pred početak sednice Saveta za spoljne poslove.


Upitan da li bi sada, posle savetodavnog mišljenja MSP o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta i preostale članice EU trebalo da priznaju tu nezavisnost, Fratini je rekao da "to zavisi od države do države".


"Situacija je sada mnogo jasnija. Mislim da bi Srbija i Kosmet sada trebalo da otpočnu iskren i jasan dijalog, osim o statusu, naravno, i da bi EU trebalo da pošalje pozitivnu poruku Srbiji pre svega ubrzavajući proces prebacivanja kandidature iz Evropskog saveta u Evropsku komisiju", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.07.2010. 14:31
Grci su uvijek bili prijatelji Srpskog naroda...Zato svi na ljetovanje u Grcku...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online