Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.07.2018.
15:10
Vestionline, b92.net A

"Umire pravda u nama"

U subotu je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu održan šestomesečni pomen ubijenom lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću. Kako prenosi Kossev, na pomenu je govorila njegova sestra Nataša Ilić-Ivanović, koja je istakla da je porodica nema zbog svega što se desilo sa Oliverom, ali možda i još više zbog nekih stvari koje su se desile posle.

A. Čukić
Oliver Ivanović ubijen je 16. januara

Književnik i novinar Živojin Rakočević rekao je da je tišina na groblju zapravo govor o tome koliko smo daleko od pravde. 

“Ne možemo mi reći da je umro Oliver Ivanović. Umire pravda u nama. Već šest meseci, svaki dan. I umire ne samo u nama kao pojedincima, već u kolektivu, bez obzira da li se radi o Beogradu, Kosovskoj Mitrovici ili nekom goranskom selu. 

Oliverov brat Miroslav je naveo da ga je strah da istraga, odnosno predistražni postupak u slučaju ubistva Ivanovića nikada neće biti okončan. 

- Niko nam se ne obraća na tu temu. Iako redovno naglašavam - ne očekujem da nam se iznose detalji istrage, ali makar da to bude nagoveštaj ili o dosadašnjem toku. Čini mi se da rezultata ima. Međutim, ti se rezultati iz nekog razloga ne finalizuju. Istraga se ne privodi kraju - naveo je Miroslav. 

Pogađa ga, kaže, to što su se kao porodica našli na putu strana koje se nalaze u medijskom i političkom sukobljavanju. Komentarisao je i rečenicu kosovskog predsednika Hašima Tačija u vezi sa istragom ubistva njegovog brata o tome da će istina ”nekog zaboleti“. 


- Ja ovu rečenicu razumem tako da onaj ko je izgovara, odlično zna i ko su izvršioci i iz kojih kuhinja je poteklo sve to. To može samo da mi smeta, jer očekujem da je prvi normalan korak da to neko prijavi nadležnim organima koji bi trebalo da u tom smislu nešto urade. Mislim da ni do toga neće da dođe. To će jednostavno ostati tako i služiće za jedno nesvršeno političko prepucavanje koje bi svakako stvaralo nekom političke poene, a nas kao porodicu strašno povređuje - naveo je Ivanović. 

Oliver Ivanović ubijen je s leđa sa šest hitaca 16. januara u jutarnjim satima pred prostorijama svoje kancelarije u centru Kosovske Mitrovice. Bio je najpoznatiji lider kosovskometohijskih Srba od 1999. Suđeno mu je za ratne zločine u sudskom procesu koji je vodilo upravo sudsko veće EULEX-a, a pred kojim je i osuđen na devet godina zatvora. 

Manje od godinu dana pred ubistvo oslobođen je da se brani sa slobode u ponovljenom sudskom procesu i to nakon što je u pritvoru proveo skoro tri i po godine. 

U javnosti, uključujući i značajan deo međunarodne, pre svega onih koji su sarađivali sa Ivanovićem tokom godina, ostao je jedinstven utisak da se radilo o nepravednom, odnosno montiranom procesu, kako je sam Ivanović govorio od prvog dana svog pritvora. 

Po izlasku iz zatvora a nakon odluke da se sa svojom građanskom inicijativom kandiduje za kosovske izbore, dospeo je u medijsku i političku stigmatizaciju, onih struktura kojima upravlja, odnosno kontroliše, najjača stranka kosovskih Srba - Srpska lista, a zapaljen mu je i auto. 

Sahranjen je u aleji zaslužnih građana u Beogradu. Bez komemoracije u opštini Severna Mitrovica čiji je odbornik bio, na ulicama ga je ispratila reka ljudi – iza kovčega i uz špalire sa strane. 

Nad grobom mu je sa srpskom premijerkom Anom Brnabić klekao Marko Đurić, a na sahrani je bio i Goran Rakić. 

Do sada, u javnosti, u istrazi zvanično nema rezultata, ali ni pomaka, iako se vode dve - U Beogradu i Prištini. Sa druge strane, uzajamno se optužuju. Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski Hašim Tači više puta najavljivali su rokove i skore konkretne informacije, što se još uvek nije dogodilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online