Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2018.
13:15
Vestionline, Tanjug A

Ugljaninovi potezi nikom ne donose dobro

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) osudio je danas seriju "opasnih izjava i nesmotrenih političkih poteza" Sulejmana Ugljanina, koji, kako ističu, čine štetu položaju Bošnjaka u Srbiji, kao i komplikovanim i teškim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

www.mc.rs
Jelena Milić

Ugljanin je izjavio da srpski državni organi, odnosno privremeni organi Republike Srbije sa srpskim predznakom i predsednik, premijer i poslanici su legitimni predstavnici srpskog naroda.

CEAS Jelene Milić ocenjuje da je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća tom izjavom uvredio i delegitimisao sve druge birače koji nisu nužno srpske nacinalnosti, a glasali su na legitimnim izborima u okolnostima koje su kao adekvatne ocenili i međunarodne organizacije, poput OEBS-a i EU, na koje Ugljanin sada apeluje. 

Ugljaninovi potezi, kao i prethodna rezolucija odbornika opština sa juga Srbije, kojom se zahteva da ih u pregovorima o Kosovu predstavlja Priština, iako su imali sve mogućnosti učešča na izborima na svim nivoima u Srbiji, ali i reakcije na njih, potvrđuju nalaze iz prošlogodišnjeg CEAS-ovog izveštaja o slabostima postojećeg sistema manjinskih nacionalnih veća, ukazuje ova nevladina organizacija. 

Imajući u vidu nove geopolitičke i regionalne okolnosti i pojačanu dinamiku pregovora između Beograda i Prištine, CEAS ne isključuje mogućnost da ovi potezi nisu koordinirani. 

- Pomenute slabosti, samogetoizacija manjina, etnoklijentelizam, feudalni način kvazipolitičkog upravljanja nad njima od takozvanih etničkih lidera i druge posledice politizacija etniciteta, koji je i zapadna međunarodna zajednica oportuno podsticala, sada su sve češće ''veponizirani'' u unutrašnjepolitičkim i spoljnopolitičkim odnosima, kako od lokalnih tako i od spoljnih državnih i ne državnih aktera - smatra Centar. 

CEAS ujedno ukazuje da se izbori za manjinska nacionalna veća sprovode po istim principima kao izbori za organe vlasti i da praksa pokazuje da tako izabrani predstavnici, umesto da se bave zaštitom manjinskih nacionalnih prava, što je njihova osnovna svrha, u stvari koriste još jednu platformu za ostvarivanje ličnih i-ili stranačkih interesa na uštrb kolektivnih interesa nacionalnih manjina. 

Takođe podseća i da u srpski parlament stranke nacionalnih manjina ulaze po privilegovanoj metodi prirodnog cenzusa, a da praksa pokazuje da procena položaja manjinskih zajednica, koja dolazi od tako izabranih predstavnika manjinskih zajednica, ne dolazi na osnovu procene kvaliteta postojećeg normativnog uređenja i slike na terenu, već od njihovog učešća u centralnoj vlasti. 

- Naime, trend njihovih ocena je da kada su deo kolicione vlasti na republičkom nivou položaj njihove manjinske zajednice je ili ''dobar'' ili se o njemu ne raspravlja, a kada nisu na vlasti onda je katastrofalno loš - ističe CEAS. 

Vlada Srbije, ističe se u saopštenju, ima deo odgovornosti za novonastale tenzije, jer polazeći od toga da je ona legitimni predstavnik svih građana Srbije, ona bi taj stav morala da poštuje i u odnosu na opoziciju i druge aktere javnog života, ali i kada su u pitanju vlade zemalja u regionu u kojima žive i Srbi. 

- Te vlade su legitimni predstavnici Srba u tim državama - podvlači CEAS i dodaje da bi, dugoročno gledano, prvi pravi potez bio bi da se u novom Ustavu Srbija definiše kao država svih njenih građana, a ne kao sada - država Srba i manjina koje u njoj žive. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online