Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.08.2018.
14:56
J. L. Petković - Vesti A

Doktori nauka, profesori, novinari: Maske su pale - Srpska lista zagovara podelu Kosova i predaju Metohije Velikoj Albaniji

Članovi SANU, doktori nauka, profesori i novinari uputili su protest "zbog napada na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju Raško-prizrensku".

youtube.com/Nemanja Vojvodic
 

Kako ističu, "svojim potpisima daju punu podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eparhiji Raško-prizrenskoj u borbi za očuvanje i zaštitu vernog naroda i naših svetinja na KiM" i "odlučno osuđuju veleizdajničke namere srpskih vlasti i Srpske liste." 

"Javnost u Srbiji zgrožena je povodom beskrupuloznih napada srpskih vlasti i Srpske liste, političke stranke sa Kosova i Metohije, na političke neistomišljenike. Medijski progon Srpske pravoslavne crkve, njenog arhijereja Teodosija i Eparhije Raško-prizrenske pokrenut je samo zbog njihovog protivljenja ideji podele Kosova između Srbije i buduće Velike Albanije. Srpske vlasti i Srpska lista, sada je to jasno, jer maske su pale, zagovaraju podelu Kosova i predaju cele Metohije Velikoj Albaniji",navodi se u saopštenju. 

Kako ističu "Srpska lista je organizacija pod punom kontrolom partije na vlasti u Republici Srbiji, Srpske napredne stranke".

"Napadi na Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i Crkvu počeli su posle sastanka rukovodstva Srpske liste sa predsednikom republike Aleksandrom Vučićem i sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem. Čelnici stranke Srpska lista u beogradskim medijima tvrde da govore u ime celog srpskog naroda na KiM i da čak i njihova najnovija nepočinstva imaju većinsku podršku Srba sa KiM. To bi značilo da se srpski narod na KiM okrenuo protiv svoje crkve, svoje istorije i svoje države. Hvala Bogu, to nije istina", zaključuje se u saopštenju koji je potpisalo 53 intelektualca. 

Dokument su, između ostalih, potpisali i dr Smilja Avramov, arhimandrit Andrej, starešina manastira Svetog Stefana u Slancima, dr Slobodan Antonić, umirovljeni Episkop Zahumsko-Hercegovački dr Atanasije (Jevtić), redovni članovi SANU Danilo Basta, Kosta Čavoški i Matija Bećković, politički analitičar i narodni poslanik Đorđe Vukadinović, Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, dr Miloš Ković, dr Časlav Koprivica, Živorad Lazić, profesor iz Gračanice, dr Milo Lompar, Olivera Radić, novinar i profesor gimnazije u Orahovcu, dr Mitra Reljić, dr Slobodan Reljić, dr Slobodan Samardžić, Momčilo Trajković, advokat i bivši potpredsednik vlade, Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije, dr Aleksandar Ćorac...

"Mi, dolepotpisani, odlučno podržavamo Poruku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve objavljenu 10. maja 2018. i Apel Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija od 25. jula 2018. Ovi dokumenti predstavljaju temelj odbrane Republike Srbije i Kosova i Metohije, u ovo zlo vreme, kada oni koji su se zakleli na Ustavu i Jevanđelju javno krše zakletvu i gaze datu reč. Pozivamo srpske vlasti da obuzdaju svoje "izvođače radova" iz tzv. Srpske liste. Setimo se medijskih napada na Olivera Ivanovića i tragedije koja se dogodila 16. januara. Apelujemo na srpske vlasti i članove Srpske liste da se urazume, da održe reč, da poštuju Ustav i zakone Republike Srbije i da poslušaju glas svoje Crkve", zaključuje se u saopštenju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online