Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.09.2018.
17:28
Vestionline, Tanjug A

Odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost

Odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost i ako postoji saradnja Srbije i Albanije i region Zapadnog Balkana biće stabilan, ocenjeno je danas na skupu "U medijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zajednički imenitelj za obe zemlje je evropska perspektiva i težnja evropskim vrednostima. 

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji profesor Mihailo Crnobrnja kaže da je studija "Albanija u očima srpskih medija" pokazala negativne ali i dobre, pozitivne poluge na kojima može da se zasniva saradnja dve zemlje a to su - kultura, ekonomija i turizam. 

- To predstavlja vrata kroz koja se najbrže može promicati i najviše učiniti - rekao je Crnobrnja i dodao da je Kosovo glavna tema u medijskom ogledalu. 

On kaže da je ključ za kosovsko pitanje u smanjivanju spoljašnjeg uticaja i povećavanju kapaciteta za unutrašnji dogovor. 

- Svaki dogovor koji je nametnut teško preživljava. Zbog toga ćemo težiti ka tome da se kosovsko pitanje reši dogovorom - naglasio je on.

Između Srba i Albanaca, kako kaže, postoje brojne predrasude te da je važno da se budući odnosi grade "na bazi informacija a ne na bazi rekla kazala".

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kaže da ta misija podržava projekte u kojima se radi na boljoj saradnji Srba i Albanaca.

- Odlučili smo da radimo najpre sa mladima i da podržavamo aktivnosti koje se tiču mladih Srba i Albanaca. Takođe, smo odlučili da podržimo razmenu između dva novinara gde svaki iz svoje zemlje piše o onoj drugoj zemlji - naglasio je Oricio.


On kaže da je najvažnije u oba projekta što su i mladi i novinari imali priliku da budu na drugoj strani.

 - Ovde se radi o mladim ljudima, kategorijama koje su obišle svet a i dalje postoji potreba da se spozna onaj drugi - rekao je on i dodao da je na kraju svakog procesa uočena promena percepcije svakog od njih u odnosu na drugu stranu.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kascio kaže da su Srbi i Albanci najveće nacije na Zapadnom Balkanu i da odnosi Beograda i Tirane utiču na regionalnu stabilnost.

On je rekao da Srbi i Albanci treba da se upoznaju bolje , da se prevaziđu stereotipi i da gledaju ka zajedničkom cilju a to je EU. 

- Mir i bezbednost u regioni ključni su za sve nas. Nastavljamo da podržavamo Srbiju i Albaniju na putu ka EU - naglasio je on.

Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Bočka kaže da postoje i dobri primeri saradnje Albanije i Srbije i navodi projekat u kojem srpski novinar objavljuje kolumne u albanskim novinama i obrnuto - albanski novinar u srpskim.

- Pozitivni primeri su prisutni, a to je i prilika da se pokažu sve sličnosti i razlike među nama -zaključio je on.

Skup "U nedijskom ogledalu - srpske i albanske međusobne percepcije o" organizovali su Evropski pokret u Srbiji , OEBS i ambasada Italije u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.09.2018. 22:28
Због стабилности у региону и Тирани и Београду треба бити јасно да је неопходно да граница између две државе буде јака географска граница а не као данас да иде преко Проклетија. Тај који је ту поставио границу имао је у плану да се на Балкану деси ово што се данас дешава. Та граница је директан разлог зашто су 20-ом веку Албанци постали етничка већина на косову. Једино праведно решење за границу је лева обала Дрима и на тај начин да се Скадар врати у руке Србима. Такво обострано мишљење би створило добре односе између држава за сва времена.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online