Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.09.2018.
19:09
Radio Slobodna Evropa A

RSE: Može li se Velika Srbija stvoriti mirnim putem?

"Nedavno, na mitingu u Kosovskoj Mitrovici, Vučić je rekao da je Slobodan Milošević bio veliki srpski lider, da su mu namere bile najbolje, ali nerealne. I onda je dodao: "I to ne zato što su Hrvati, Muslimani i Albanci bili jači i hrabriji od nas, nego što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta". Znači, Vučić zapravo kaže da bi u drugim okolnostima Miloševićevi planovi mogli biti realni i ostvareni, piše Radio Slobodna Evropa.

pixabay.com
 

- Te namere ne da su bile nerealne - već Srbija nije razumela svet u tom trenutku. Mislim da se o Srbima uopšte ne vodi računa. U Republici Srpskoj Krajini 1991. godine živela je svega trećina Srba iz Hrvatske. Ostali su živeli u gradovima - Zagrebu, Zadru, Splitu... Oni Miloševića nisu interesovali. U pitanju je bila samo gola teritorija. Isti je slučaj i sa Kosovom. Kao što znamo, danas na severu Kosova živi veoma mali procenat Srba, većina ih živi u južnim enklavama - objašnjava istoričarka Dubravka Stojanović.

Cilj ideje o Velikoj Srbiji je da se Srbi koji žive na Zapadnom Balkanu objedine u jednoj državi. Očigledno se ne vodi računa o velikim razlikama među njima. Recimo, Srbin iz Bosne i Hercegovine je po svom mentalitetu mnogo bliži Hrvatu i Bošnjaku iz BiH nego Srbinu iz Šumadije, piše RSE.

- Mislim da je reč o ideološkoj dogmi, koja okiva srpsko društvo insistirajući na njegovom totalnom jedinstvu. Kako, uostalom, možete drugačije objasniti da je nakon sloma komunističkog sistema srpsko društvo ponovo završilo u autokratiji nego činjenicom da je svo to vreme bila dominantna ideja o ujedinjenju srpskog naroda u okviru jedne države - kaže istoričarka Latinka Perović.

- U tom trenutku Srbija se odlučuje za opciju koja je bila suprotna duhu vremena. Mi smo potcenili druge koji su u Jugoslaviji dovršili svoju nacionalnu integraciju i imali svoje interese. Naša briga o tome kako žive naši srpski sunarodnici u drugim državama ne može biti važnija od brige kako žive građani u Srbiji - dodaje ona.

- Ne može Srbija biti involvirana u političke odnose unutar drugih država. Pogledajte kako smo se ponašali prema onome što se događalo u Makedoniji, i prema pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. Pa, molim vas, danas se govori o tome da su odnosi između srpskog i crnogorskog naroda gori nego ikad u istoriji. Mi odbijamo da sarađujemo sa drugim sredinama - kaže Perović.

- Mi smo pokazali da nismo umeli sa Jugoslavijom, a ne razumemo ni delove srpskog naroda koji su sastavni deo identiteta naroda sa kojima oni žive. Ne možemo od srpskih zajednica u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini da pravimo nekakve enklave kojima ćemo upravljati iz Beograda - ističe Latinka Perović.

- Teritorija se ne može proširiti mirnim putem. To pokazuju sve prethodne krize. Do promene granica uglavnom je uvek dolazilo ratom. Pa i Srbija je izgubila Kosovo nakon što je poražena u ratu protiv NATO-a. Teško je zamisliti da se sada nešto može promeniti mirnim putem. Mnogi interesi su prisutni na ovom tlu. I oni sigurno koriste ove naše unutrašnje fantazmagorije, podržavaju ih i podstiču. To stvara nestabilnost koja, bojim se, postaja veoma ozbiljna - zaključuje istoričarka Dubravka Stojanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2018. 01:35
"... Mirnim putem? Како да не и српски учитељ Тито је био митоман. Ако продужите да се молите Богу да вам да Велику Србију биће Србија до Токија. Ко се чува и Бог га чува.
Nedelja 23.09.2018. 21:06
Велика Србија у границама које заслужује, би данас била реалност да међу нама, 90-их, није било најопаснијих непријатеља Српског Народа које смо икада имали, Титови митомани, српски Југо-пионири, којих и данас има у скупштини Србије, раме уз раме са осталим балканским непријатељима Српског Народа.
Nedelja 23.09.2018. 20:49
Naravno da bi u drugim okolnostima Miloševićevi planovi bili ostvarivi.A koga to plaši?Zar one koji su uz pomoć fa,šističke aMerike i EU okupirali srpske teritorije?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online