Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2018.
00:22
B. ĐOKIĆ - D. DEKIĆ A

Stop za naciste

Neonacistički bendovi, ipak, nisu svirali u Beogradu 20. oktobra, na dan kada je srpska prestonica proslavljala 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu od nacističke okupacije.

Tanjug
Državna ceremonija: Ruski ambasador Aleksandar Čepurin i ministar Zoran Đorđević na Groblju oslobodilaca Beograda

Koncert je, kako su "Vesti" pisale, bio najavljen plakatima u nekim nemačkim gradovima, a objava putem društvenih mreža o svirci uznemirila je javnost.

Nemački, švedski, češki i srpski neonaci- bendovi trebalo je, prema dostupnim informacijama, da nastupe u klubu Garaža koji se iznajmljuje za privatne i komercijalne žurke. Kao organizator koncerta je potpisan Klub 28, s brojkama u nazivu koje inače, nose ogranci zabranjene neonacističke organizacije Krv i čast, a označavaju inicijale fašističkog vođe Adolfa Hitlera.

Klub je na svom portalu objavio da je reč o "privatnom koncertu" za zatvoreni krug ljudi, a kako saznajemo posle pisanja "Vesti" srpske bezbednosne službe su brzo reagovale, došle do saznanja gde i kada se održava. Upozoreni su, kako otkriva naš izvor iz policije, i nadležni u klubu Garaža koji se iznajmljuje za privatne i komercijalne žurke. Inače, zakupac i programski urednik kluba Garaža Predrag Milovanović je za N1 rekao da nema koncerta i ogradio se od plakata s najavom svirke u tom klubu, koji "nije ni video".

Dan oslobođenja tradicionalno je u Beogradu obeležen polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali. U centru grada održan je memorijalni svečani defile "Korakom pobede do slobode" u kojem su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, a prisustvovali su i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Državnu ceremoniju je predvodio ministar za rad Zoran Đorđević, koji je položio vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu, a poštu su odali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradski, Subnor i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

- Srbija je uvek bila na strani pobednika i ima razloga da slavi. Okupili smo se da odamo počast borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske, koji su živote nesebično dali za našu slobodu - rekao je on.

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu sahranjeno je 1.395 srpskih i ruskih boraca, a Đorđević je najavio da će Ministarstvo za rad, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije, renovirati taj spomen-kompleks.

Igrom slavili pobedu

Tokom svečanog defilea pripadnici Vojske Srbije su nosili zastave jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, a pridružili su im se predstavnici Subnora. Defile je počeo intoniranjem sovjetskog marša iz kompjuterske igre "Red Alert 3", a čitani su izveštaji iz bitaka za oslobođenje Beograda. Potom je kod Palate Albanija održan muzičko-dramski prikaz sa igrom "Oslobođenje - pobeda kroz muziku i igru".

Krvlju odbranjen grad

Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda. U borbama za glavni grad tadašnje Jugoslavije koje su trajale od 12. do 20. oktobra poginulo je oko 3.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online