Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.11.2018.
12:45
Vestionline, Tanjug A

Anastasijadis: Nezavisnost Kosova nezakonita

Kosovska nezavisnost je nezakonita, poručio je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis posle razgovora sa predsednikom Srbije.

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandra Vučić i predsednik Kipra Nikos Anastasijadis

Anastasijadis je na zajedničkoj pres konferenciji u Nikoziji istakao i da Kipar poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i njen put ka EU.

- Ponovio sam jasan i izričit stav Kipra prema kojem, usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja prihvatljivog za obe strane o statusu, Kipar smatra da je jednostrana proglašena nezavisnost Kosova nezakonita. U isto vremeno ponovio sam jasan stav kiparskih vlasti o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije - naglasio je kiparski predsednik.

Takođe, podržao je evropski put Srbije, istakavši značaj koji Kipar pridaje tome i dodao da njegova zemlja svrstava Srbiju među prve kandidate za pristupanje.

Najavio je i uspostavljanje trilateralnog formata saradnje sa Grčkom, po uzoru na formate koji već postoje u regionu Balkana.


Taj mehanizam obuhvatiće sve sfere saradnje gde postoje zajednički interesi u cilju promovisanja mira, stabilnosti na Balkanu i Sredozemlju, rekao je kiparski predsednik. 

U Nikoziji je održana zajednička sednica Vlada dve zemlje, a potpisan je čitav niz sporazuma, a kiparski predsednik je ukazao da je to druga zajednička sednica, nastavak one iz Beograda, održane u maju.

- U praksi pokazujemo zajedničku volju za dalje jačanje i učvršćivanje već izuzetnih odnosa i veza, društvenih, verskih, kulturnih između naših zemalja i naroda - rekao je Anastasijadis.

Kako je rekao, sednica je bila prilika da sa Vučićem i ministrima razmene mišljenja u vezi sa daljim učvršćivanjem saradnje u već postojećim sektorima delovanja, i proširivanju te saradnje.

Prema nejgovim rečima, uspostavljena je i polazna tačka za prioritete, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom nivou.

Takođe, dogovoreno je održavanje srpsko-kiparskog foruma na Kipru u cilju jačanja ekonomskih veza.

Što se tiče kiparskih pitanja, govorio je sa Vučićem o naporima da iznova počnu pregovori sa drugom stranom (turskom), prekinuti prošlog jula.

To je proces koji, pored dobre prirpeme, treba da se zasniva na odgovarajućim rezolucijama UN, evropskom pravu....

- Izrazio sam zahvalnost vlade i svih nas za stalnu podršku Srbije u rešvanju kiparskog pitanja - rekao je Anastasijadis.

Kiparski predsednik izrazio je zahvalnost za doprinos koji daju srpski mirovnjaci u sastavu misija UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online