Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.12.2018.
08:53
Vestionline, Tanjug A

"Srbija da traži odštetu za žrtve genocida"

Srbija treba da postavi zahtev za naknadu štete srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim naslednicima, kao i za oduzeta dobra, verske i druge objekte kulture.

pixabay.com
 

To za današnju "Politiku" kaže advokat Dušan Bratić.

Bratić, koji istražuje okolnosti mnogih zločina nad JNA u Sloveniji i Hrvatskoj kao pravni savetnik generala Ljubomira Bajića protiv kojeg se u Zagrebu vodi istraga zbog raketiranja Banskih dvora, kaže da su u Sloveniji ubijena 44 pripadnika JNA, dok je 184 ranjeno, a da je u Hrvatskoj izvršeno "na desetine najbrutalnijih zločina", a u akciji "Oluja" proterano više od 250.000 Srba. 

- Namerno se zaboravlja da je JNA bila jedina legalna oružana sila u suverenoj državi SFRJ, da su svi napadi na njene pripadnike i ustanove predstavljali terorističke akte i oružanu pobunu, tako da su (predsednik Hrvatske Franjo) Tuđman i objekti koje je on koristio za JNA bili legitimni vojni cilj - rekao je Bratić. 

On podseća da Povelja UN zabranjuje rat i primenu oružane sile, osim u samoodbrani, tako da sve istrage i suđenja protiv bivših pripadnika JNA nisu pravnički nego politički aktii. 

- Ne samo da su zamenjene teze, nego su zamenjene i uloge. Umesto da se sudi onima koji su izveli terorističke akcije i secesiju, sudi se onima koji su branili državu, pa se čak traži i naknada štete. Srbija bi trebalo da postavi zahtev za naknadu štete svim srpskim žrtvama genocida, odnosno njihovim naslednicima, kao i za oduzeta dobra, verske i druge objekte kulture, od NDH pa naovamo - kaže Bratić. 

On je podneo srpskom tužilaštvu za ratne zločine dve krivične prijave s dokazima za raketiranje kolona civila u mestu Svodna kod Dvora na Uni i na Petrovačkim cestama. 

- Zločina je bilo na svim stranama, ali primarni i najteži od svih je zločin protiv mira koji su počinili secesionisticka rukovodstva Slovenije i Hrvatske. Za taj zločin niko nije odgovarao. Zahtev Hrvatske da joj Srbija preda deo naoružanja JNA na ime njenog učešća u finansiranju armije, paradoks je i drskost bez presedana. Oni se nisu razdružili putem koji je propisivao Ustav, saglasnošću svih republika, već protivpravno. Jugoslavija je napadnuta i razbijena iznutra, izvođenjem oružane pobune i terorističkih akata protiv JNA i srpskog naroda - kaže Bratić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2018. 18:10
Добро је да се неко сетио да Срби заслужују одштету. Само ко ће да тражи одштету, кад "српски" политичари и данас сањају о братству-јединству са онима који су починили геноцид над Србима. Помози ко може!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online