Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.12.2018.
03:00
Đ. Janković - Vesti A

Zablistao Kur-salon

Kada bi Aleksandar Karađorđević mogao da vidi kako danas izgleda čuvena banjska dvorana Kur-salon koju je sagradio pre osam i po decenija u Banji Koviljači sigurno bi bio veoma zadovoljan. Zdanje koje je donedavno bilo gotovo na rubu propasti posle upravo završene potpune obnove blista kao novo, izgleda nikad bolje i spremno je da prima goste kao što je većim delom prošlog veka.

Đ. Janković
Za ponos: Potpuno renoviran objekat

Zahvaljujući odluci države da ovaj objekat najpre preda na korišćenje renomiranoj ustanovi Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, a onda i da odreši kesu i finansira kompletnu sanaciju, od temelja do krova, Kur-salon je ponovo ne samo simbol "kraljevske banje", nego i jedna od najlepših dvorana u Srbiji.

Defile majstora

Minulih meseci ovde su od jutra do mraka radili zidari, električari, stolari i restauratori. Sve je adaptirano i rekonstruisano, ostali su samo stari temelj i zidovi. Malter je skinut gde god je trebalo do same cigle kako bi se Kur-salon izlečio od vlage koja ga je takođe napadala u godinama propadanja.

Ostao je netaknut nekadašnji izgled, pošto je sve rađeno pod nadzorom i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Ambijent zgrade nije promenjen, ali ona sada ima svu neophodnu modernu opremu, video-nadzor, novu klimatizaciju, podno grejanje i protivpožarni sistem, tako da ispunjava potrebne standarde. Zdanje bi već sutra moglo da primi goste, ali će se čekati do zvaničnog otvaranja, a ovde će, kako se očekuje, biti svečano dočekana Nova 2019. godina.

Kur-salon je bio ozbiljno ugrožen, zapušten kao deo nekadašnjeg HTP i doveden na granicu urušavanja. Onda su reagovali meštani iz više lokalnih udruženja. Prodrmali su gradsku vlast, a onda i nadležno ministarstvo, pa je u proleće 2016. godine Direkcije za imovinu Srbije dala Kur-salon na korišćenje Specijalnoj bolnici koja je istog leta uradila hitnu sanaciju krova i oluka i sprečila dalje prokišnjavanje. U proleće 2018. godine krenulo se u kompletnu obnovu, a za kompleksne i obimne radove država je izdvojila oko 200 miliona dinara.

Đ. Janković
 

Značajni jubileji

Uskoro se očekuje da u prisustvu predstavnika najvišeg državnog rukovodstva Kur-salon bude ponovo svečano otvoren i predstavljen javnosti u godini kada Specijalna bolnica obeležava dva značajna jubileja, 160 godina od početka organizovanog banjskog lečenja u Banji Koviljači i 110 godina od izgradnje prve moderne zgrade za lečenje u ovoj banji, kupatila kralja Petra Prvog Karađorđevića. Kur-salon je decenijama bio mesto okupljanja onih koji vole dobru zabavu i druženje, a sada će ponovo moći da primi goste na raznim svečanostima pod svojim svodovima, da bude ono što je nekada bio, u punom sjaju simbol Banje Koviljače.

Imena slavnih predaka

Određeni delovi Kur-salona imaće od sada svoja imena. Tako je najveća, svečana sala nazvana "Kralj Aleksandar", donja sala je "Kralj Petar", dva ovalna salona nose imena "Kneginje Zorke" i "Kraljice Marije", dva okrugla salona su "Njegoš" i "Ivo Andrić", dok se restoran zove "Karađorđe". Inače, poslednjeg dana novembra zdanje je osveštano i sada samo čeka svečano otvaranje.

Gosti misice i kraljevi

Poznatu banjsku dvoranu sagradio je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević između 1928. i 1932. godine i bila je simbol "kraljevske banje". Ima skoro 1.600 kvadratnih metara, a od 1989. je pod zaštitom kao spomenik kulture. Pod svodom Kur-salona bila je prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Jugoslavije, redovni gosti bili su Žanka Stokić i Branislav Nušić. Ovde je pevala Sofka, kraljica sevdaha, tada najtiražnija pevačica Evrope, a kralj Petar Drugi Karađorđević je posle aprilskog bombardovanja u njemu proglasio opštu mobilizaciju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online