Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.08.2010.
20:06
Srna A

Rusija: Rezolucija 1244 osnov za Kosmet

Ruska Federacija će i nakon savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu nastaviti da podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Srbije i smatra da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje najvažniji temelj rešavanja kosovskog pitanja, izjavio je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Aleksandar Bocan Harčenko


 

Harčenko je u intervjuu Srni pojasnio da se savetodavno mišljenje MSP tiče deklaracije o nezavisnosti Kosmeta, ali da taj sud nije u širem smislu razmatrao pravo kosmetskih Albanaca na samoopredeljenje i jednostrano otcepljenje od Srbije.


On je dodao da MSP nije razmotrio ni posledice jednostrano proglašene nezavisnosti, niti je razmatrao da li je Kosmet država ili nije u pravnom smislu.


"Takođe nije razmotrio ni pitanje priznanja Kosmeta od strane niza država. Ruska Federacija, bez obzira na savetodavno mišljenje MSP-a smatra da dugoročno, sveobuhvatno i pravedno rešenje za Kosmet može biti postignuto jedino uz razgovor zainteresovanih strana na osnovu međunarodnog prava", naglasio je on.


Govoreći o širem kontekstu savetodavnog mišljenja MSP-a, ruski ambasador je rekao da Moskva podržava teritorijalni suverenitet i celovitost Srbije, ali isto tako i na osnovu Dejtona i drugih međunarodnih i nacionalnih odluka uvažava i poštuje suverenitet i teritorijalnu celovitost BiH.


"U našoj međunarodnoj politici i odnosima sa Sarajevom polazimo od toga i to je temelj za naše odnose. Što se tiče BiH, ako se želi govoriti o stabilnosti postoji neophodnost uvažavanja teritorijalne celovitosti BiH kao države, ali i uvažavanje entitetske organizacije države", rekao je ruski ambasador.

Govoreći o neformalnim najavama robusnije politike EU prema BiH, Harčenko je podsetio da nije bilo takvih rasprava u okviru Saveta za sprovođenje mira.


"Rusija polazi od toga da postoji jedinstvena odluka PIK-a koja se tiče tranzicije OHR u misiju specijalnog predstavnika EU, zatvaranje OHR-a i eliminisanje bonskih ovlaštenja", rekao je on.


Ruski ambasador je podsetio da se taj ceo koncept temelji na saznanju da je u sadašnjim političkim prilikama nemoguća robusnija politika, odnosno da politika pritisaka i sankcija nije u skladu sa prilikama u BiH, bilo da je reč o državi u celini bilo pojedinačno u entitetima.


"Dodatni pritisci izazivaju negativan odgovor. Polazimo od toga da ako se želi stabilnost i uvažavanje principa Dejtona, međunarodna zajednica mora odustati od politike koja liči na želju za očuvanjem protektorata", pojasnio je Harčenko.


On je ocenio da je sada je vreme za drugu politiku u BiH koja je više savetodavna i koja se provodi uz realizaciju koncepta zatvaranja OHR-a.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online