Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2019.
02:00
Z. Marjanović - Vesti A

Peglice draže od rols-rojsa

Mnogi vremešniji ljudi sa nostalgijom se sećaju vremena kada su putevima one stare Jugoslavije, ali bogami i evropskim, jezdili automobili marke fijat 126, zbog svog izgleda poznatiji pod nadimkom - peglica!

Z. Marjanović
Uvek spremna dva automobila: Crvena peglica služi Milojku za odlazak u Gornji Milanovac

Za mnoge je ovaj automobil, posebno onaj koji se proizvodio u Poljskoj, samo nostalgično sećanje, ali ne i za Milojka Milovanovića iz sela Tometino Polje na padinama planine Maljen u opštini Gornji Milanovac. Milojko, po zanimanju stolar, otkada je prvi put uhvatio volan u ruke vozi isključivo peglice i tvrdi da je danas ne bi zamenio ni kada bi mu neko ponudio najnoviji rols-rojs!

- Prvu peglicu sam kupio još 1976. godine i nju sam vozio na "kvarno", bez dozvole. Od 1982, kada sam položio vozački ispit, isključivo vozim peglice i dosad sam ih potrošio desetak. Uvek sam imao po dva registrovana vozila koja su bila u besprekornom stanju, ali u garaži sam imao i po nekoliko peglica koje su mi služile za rezervne delove. Posebno u poslednjih dvadesetak godina kada peglica više i nema - priča Milojko o svojoj ljubavi prema ovim malim automobilima koja traje, evo, već 43 godine.

Zbog udaljenosti od najbližih automehaničara, silom prilika stolar Milojko je postao najbolji poznavalac i majstor za peglice u celom kraju.
- I sada u garaži imam sedam peglica od kojih su dve registrovane i ispravne kao da su juče izašle iz fabrike. Garaža mi je puna rezervnih delova koje sam skidao i čuvao za vreme koje je došlo. I da me usred noći neko probudi i pita za neki deo, istog trenutka bih znao gde je. Kola sam popravljao sam, menjao delove, čak sam pokušao i da ugradim i dizel motor. Ne priznajem da danas postoji automehaničar koji bolje poznaje ovaj tip automobila od mene i koji može brže i bolje da ga popravi. Ma, nema dela koji na peglicama dosad nisam menjao i za koji nemam najmanje još jedan u rezervi. Ni sam ne znam koliko kilometara sam dosad prešao mojim peglicama, ali se nadam da će ih biti još na stotine hiljada - objašnjava Milojko pokazujući svoj vozni park koji kao da je izašao iz muzeja automobila.

Zaljubljenik u peglice kaže da danas, kao i uvek dosad, ima po dve registrovane peglice.
- Ovu žutu vozim kada idem u Čačak, a ovu crvenu kad se uputim u Gornji Milanovac. Uživam usput da slušam motor koji kao da prede. Dakle, volim peglice, ali voleo bih da u peglici jednog dana do svoje kuće dovezem i mladu. Dok sam se kućio, vreme provodio popravljajući peglice, prođe mi život bez žene. Ipak, nadam se da će se to uskoro promeniti i da će mi, osim peglica, život ulepšati i domaćica u kući - kaže Milojko, koji ne gubi nadu da će naći izbranicu srca svoga, voljnu da se u peglici doveze do Tometinog Polja koje je jedno od najzabačenijih u opštini Gornji Milanovac.

Proizvodnja od 1972. godine

Fijat 126, poznat u Srbiji kao peglica, počeo je da se proizvodi u Fijatovoj fabrici u Italiji 1972. godine. Proizvodnja je trajala do 1980. i za to vreme ih je napravljeno 1,3 miliona komada. Od 6. juna 1973. ovaj model je počeo da se sklapa u Poljskoj, gde se proizvodio do 2000. godine. U fabrici u Poljskoj prizvedeno je 3,3 miliona peglica koje su bile veoma cenjene u Jugoslaviji, ali i u brojnim zemljama sveta.

Razna imena

Zbog svog izgleda, ovaj model automobila je različitim zemljama, pa i u republikama bivše Jugoslavije, imao različito ime. U Poljskoj su ga zvali maluh (mali), u Srbiji i Hrvatskoj peglica, u Sloveniji buva ili kalimero, u Velikoj Britaniji je bio bambino, na Kubi polakito, u Čileu boboto...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online