Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.06.2019.
20:54
Vestionline, Tanjug A

"Preterana i neopravdana upotreba sile kosovskih policajaca"

Unmik je večeras saopštio da informacije kosovske policije o nedavnim događajima na severu KiM uopšte nisu u skladu sa informacijama Misije UN na KiM i navodi da dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu policijske sile kod hapšenja osoblja UN.

EPA/Georgi Licovski
Foto: Arhiva

Unmik ističe i da zvaničnici kosovske policije i druge prištinske vlasti "nisu podelile nikakve konkretne dokaze" sa UN-om. 

Misija UN na KiM ponovila je da je "veoma jasno" da su hapšenjem i zadržavanjem u pritvoru dvojice pripadnika osoblja Unmika prekršena njihova garantovana prava na imunitet, kao i drugi protokoli, "uprkos jasnoj identifikaciji ovih osoba kao osoblja UN".

"Dokazi snažno ukazuju na preteranu i neopravdanu upotrebu sile policajaca koji su vršili hapšenje", navodi se u saopštenju. 

Unmik dodaje da, imajući u vidu činjenicu da UN već učestvuju u istragama koje treba da utvrde okolnosti koje su dovele do hapšenja i povreda dvojice članova osoblja, neće komentarisati detalje istrage, koji se pojavljuju u javnosti. 

Prethodno je na sajtu kosovske policije objavljeno da je akcija na severu KiM uglavnom protekla bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom "Klisura", kako se tvrdi, nepoznate osobe postavile barikade na putu u obliku stabala, zapaljene vatre i teških vozila, kamiona, itd. 

Prema navodima kosovske policije, tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi je sprečilo u izvršenju dužnosti, a u više navrata primećeno je Tojota vozilo bele boje sa UN oznakama i registarskim tablicama. 

Kosovska policija tvrdi da je vozač tog vozila pomagao nasilnim demonstrantima postavljajući svoje zvanicno vozilo nasred puta ispred osumnjicenih lica i barikada, kao i da je odbijao pozive policije da se skloni i oslobodi put. 

Tvrdi se da su policijski službenici, "pošto su se nalazili u napetoj situaciji u opasnoj oblasti", bili primorani da ovo lice uklone iz vozila i da ga uhapse i sprovedu u policiju.

"Po naredbi Glavnog tužioca u Mitrovici, UN osoba, iako osumnjičena za ilegalne radnje, a na osnovu poštovanja imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici", navodi se u saopštenju kosovske policije. 

Međutim, kako se ističe, protiv te osobe pokrenut je slučaj zbog opstruisanja policijskih službenika u vršenju njihovih dužnosti i učestvovanja u masi koja se sumnjiči za ista dela. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online