Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.08.2010.
11:40
Tanjug A

"Ako ne razgovaramo s Albancima, s kim ćemo?!"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da Beograd i Priština treba da razgovaraju, ne samo o tehničkim pitanjima već i o statusu, a sve u cilju pomirenja dve etničke zajednice.

"Ako ne sednemo s njima, ne znam sa kim možemo. Naravno, uz prisustvo međunarodne zajednice kao medijatora i što pre sednemo, pre ćemo rešiti probleme i nesporazume koji postoje", istakao je ministar.


Bogdanović je u intervjuu Tanjugu rekao da se ne može razgovarati samo o tehničkim pitanjima, kao što to traže Priština i deo međunarodne zajednice, već se mora razgovarati i o statusu.


"Zato srpska strana predlaže da se ide korak po korak u razgovarima o statusu, zatim o svim životnim problemima sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci, ali tako da se ide u pravcu pomirenja dve etničke zajednice", smatra ministar.


"To je prilika da se napokon reši pitanje i Srba i Albanaca na zapadnom Balkanu. To je naša ponuda. To je naš cilj", poručio je Bogdanović. "Ne želimo ništa da radimo iza leđa bilo kome, a najmanje Srbima sa Kosova i Metohije", dodao je on.
S tim u vezi ministar je ukazao da su sve priče o tajnim pregovorima, razmenama i podelama teritorija - apsolutna neistina. Prema njegovim rečima, stavovi države i politika prema Kosovu su potpuno jasni.


"Ne vodimo tajne razgovore, jer onda ne bismo imali potrebe da tražimo javne pregovore. Niti bismo imali potrebe da podnosimo rezoluciju u Ujedinjenim nacijama". On smatra da su to "apsolutne laži pojedinih opozicionih stranaka u Prištini".


Ministar se osvrnuo i na najavu da će Kosovska policijska služba uskoro u svojoj nadležnosti imati i čuvanje srpskih manastira i crkava i to ocenio kao veliki problem.
"Ne želimo da oni, koji su nemo posmatrali rušenje i skrnavljenje srpskih crkava i manastira, sada te crkve i manastire čuvaju. Videli ste i stav Srpske pravoslavne crkve koja se tome takođe protivi", istakao je Bogdanović.


Prema njegovim rečima, postavlja se ozbiljno pitanje da li je međunarodna zajednica spremna da sačuva srpske viševekovne kulturno-istorijske spomenike i da li je Unesko, pod čijom su zaštitom neki manastiri na Kosovu i Metohijii, spreman da stane u njihovu zaštitu.


Bogdanović je ukazao da bi o tom pitanju morali biti konsultovani SPC, Vlada Srbije i kosovski Srbi i zrazio bojazan da takvi potezi privremenih kosovskih vlasti neće ići u pravcu smirivanja situacije, nego podizanja tenzija.


Na pitanje da li su zvaničnici Srbije reagovali na tu odluku, Bogdanović je odgovorio potvrdno, ali i da izneti stavovi nisu naišli na razumevanje kod Kfora.


"Kfor je, po Rezoluciji 1244, dužan da zaštiti sve građane na prostoru Kosova i Metohije, samim tim i sve sakralne objekte. Očigledno je da njihova procena, da je situacija sada bezbedna i da deo odgovornosti mogu da prenesu na KPS, nije dobra.To je samo šminkanje realnosti", upozorio je ministar.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.08.2010. 15:15
Ma kakav dialog, kakvi bakraci? To puske u ruke i ajmo. Do zadnjeg Srbina, do zadnjeg! Kad nije Hitler uspio sve Jevreje da ocisti, nece onda ni svi Srbi nestati. Pricate previse brate mili. Vidi i corava baba da od price nema nista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online