Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.08.2010.
13:13
Vestionline A

Ahtisarijev plan i za sever Kosova?

Ahtisarijev plan je dobro rešenje za sever Kosova, smatraju albanski politički analitičari, ali i pojedini Srbi centralnog Kosova, prenosi Dojče vele, konstatujući da predstavnici Srba sa severa taj plan kategorički odbacuju, kao i nezavisnost Kosova.



Pojavom srpske Deklaracije o nezavisnosti pojedinih opština na Kosovu, iza koje stoji do sada nepoznata organizacija - Savez opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, ponovo je aktuelizovalo pitanje severa Kosova.


Radio podseća da zvanična Priština, na tom delu teritorije, sa većinskim srpskim stanovništvom, praktično “nema nikakvu vlast”.


Postojeći status kvo na severu Kosova pogoduje samo kriminalcima, ocenjuje politički analitičar Behljulj Bećaj i dodaje da se problem može rešiti unutar Kosova i primenom Ahtisarijevog plana o decentralizaciji vlasti.


“Mislim da je poslednji trenutak da se nađe formula koja će obezbediti sprovođenje Ahtisarijevog plana u smislu poštovanja teritorijalnog integriteta i naravno priznati realnu situaciju da i Srbi imaju deo svoje suverenosti na Kosovu, jer su i oni državljani Kosova", rekao je Bečaj.


Pa prema tome treba Srbi treba sami da izgrade svoju suverenu vlast u okviru Ustava, odnosno teritorijalnog integriteta Kosova”, rekao je Bećaj.


Politički analitičar Ramuš Tahiri ocenio je da se nacionalno pitanje Srba na Kosovu može rešiti samo u skladu sa zakonima Kosova i dobrim evropskim primerima.


“Jedan od tih dobrih primera je i predlog predsednika Ahtisarija koji daje široku opštinsku autonomiju i formira opštine na etničkoj bazi na Kosovu, ali isto tako daje i široka ovlašćenja što se tiče obrazovanja, zdravstva, ali daje i široka ovlašćenja kada je reč o saradnji tih opština sa Srbijom”, kaže Tahiri.

Ne prihvatamo nezavisnost Kosova: Milan Ivanović

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović kaže da Srbi ne prihvataju ni kosovsku nezavisnost ni Ahtisarijev plan.


“U pogledu sprovođenja Ahtisarijevog plana na severu svakako da ćemo se suprostaviti svim legalnim sredstvima, da nikakvih izbora u Severnoj Mitrovici ne može biti. Srbi to neće prihvatiti i svaki pokušaj falsifikata tih izbora mislim da neće uspeti”, rekao je Ivanović.


Predstavnica Srba iz centralnog dela Kosova Rada Trajković je rekla da je Ahtisarijev plan dobro rešenje za sever Kosova.

Dobro rešenje: Rada Trajković

“Ukoliko Beograd i Srbija zaista žele stabilnost ostatka Srbije, a svakako i stabilnost ostatka Srba na prostoru Kosova i Metohije u smislu broja koji se zadržao i tendencije povratka Srba za koju treba da se borimo, ja mislim da rešenje za sever Kosova mora da bude rešenje koje će podrazumevati neki nivo institucionalnih veza severa sa Prištinom”, rekla je Trajković.


Aanalitičar Tahiri takođe se slaže da je za rešenje severa potrebna saradnja Beograda.


“Treba razgovarati sa Beogradom - i Beograd treba da prihvati Kosovo kao realnost i da upućuje Srbe da sarađuju sa centralnim i lokalnim vlastima na Kosovu, jer je to jedini način da realizuju svoja prava i to je i evropski način”, ocenio je Tahiri.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.08.2010. 15:24
Dok te mami secerom te hrani, kad te namami i hljeb ti zabrani. Kako se moze racunati da ce Srbi dobiti taj dio Kosova u "tom nezavisnom Kosovu" kad su sami bespravno postupili?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online