Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 25.08.2010.
00:48
Blic A

Klintonova i Hejg skupljaju glasove protiv Srbije

Lobiranje protiv srpske rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na sebe su preuzeli lično državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Hilari Klinton i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg, saznaje Blic u diplomatskim izvorima u Njujorku.

Agituje protiv Srbije: Hilari Klinton

U njihovim pismima, u koja je Blic imao uvid i koja su lideri spoljnih poslova dve velike sile lično poslali predsednicima država ili vlada pedesetak zemalja, pa i Kini, traži se odbacivanje srpske rezolucije, uz prilično uvredljivo obrazloženje koje svedoči o nerazumnosti postupaka Srbije.


U dva pisma, oba na po dve strane, detaljno se objašnjava da je, upravo na zahtev Srbije, Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde mišljenje o tome da li je kosovska deklaracija o nezavisnosti u suprotnosti sa međunarodnim pravom i potencira da je najviši sud jasno izneo mišljenje da ona to nije.


Dalje se objašnjava da Srbija odbija da prihvati i to jasno mišljenje i da je zato podnela rezoluciju u Generalnoj skupštini UN.


U pismima se traži da se ta rezolucija odbaci "jer je budućnost i Kosova i Srbije u Evropskoj uniji".

Sitnu knjigu piše: Vilijam Hejg


Pored Klinton i Hejga, u aktivno lobiranje protiv srpske rezolucije uključili su se i ministri spoljnih poslova Francuske i Saudijske Arabije, saznaje Blic u diplomatskim krugovima.


Ovo se tumači kao rezultat posebno velike nervoze koju je srpska rezolucija unela u ove zemlje.


Ovako visok stepen diplomatske aktivnosti tumači se u međunarodnim krugovima kao posledica zabrinutosti, pre svega SAD, za političku stabilnost na Kosovu.
Beograd zasad ima obećanje 50 zemalja da će glasati za srpsku rezoluciju.


Prema diplomatskim izvorima, SAD, Velika Britanija, Francuska i Saudijska Arabija dobile su obećanje 65 zemalja da će glasati protiv srpske rezolucije.


Mnoge zemlje su poklekle pod pritiscima velikih sila i obećale da neće glasati za srpsku rezoluciju, ali neće glasati ni protiv, već će ostati uzdržane, piše Blic u broju od srede.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.08.2010. 10:01
Kakva odvratna, rogata, babaroga???
Sreda 25.08.2010. 11:56
Znači tako...? Nerazumnostan postupak Srbije... Ja koji nisam Srbin... Razumem postupak Srbije... Zaštita Kulturne-Baštine... Povratak na svoje Ognjište... Građana Kosova... Koji su bili prisiljeni... Da napuste svoje Imanja... Zbog Terora i Bombardovanja... A i oni da se ne zaboravi... Koji godinama... Žive i Rade u Dijaspori... Ako se Vlasti u Prištini... Sviđa ili Ne... A za nas u Evropi je razumno... Vi u SAD volite strpati svakog... U Rezervate ili Geto... Nažalost mi u Evropi i Srbiji tu uslugu vam ne možemo i nećemo učiniti.... Jedan deo naše Kulturne-Baštine su... Međukomšijske Odnosi...
Sreda 25.08.2010. 10:41
Sad je jasno zbog čega je Bili jurio Moniku i šiptare. Pa Hilari je MUŠKO !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online