Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.08.2010.
15:18
Srna A

Euleks pomaže Haradinaju u prikrivanju dokaza?!

Ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je "kao krajnje čudnu" odluku Euleksa da pruži garancije Haškom tribunalu za puštanje na privremenu slobodu bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ Ramuša Haradinaja i istakao da je to "ometanje pravde".

Euleks rizikuje da postane saučesnik u ometanju pravde", ističe Bogdanović
 

Izražavajući nadu da Haški tribunal neće pustiti Haradinaja na privremenu slobodu, Bogdanović napominje da nije tajna da su svedoci protiv Haradinajeve grupe na volšeban način nestajali ili menjali iskaze, kao i da sud u prvom stepenu nije imao snage ili volje da zaštiti svedoke.

"Preuzimanjem odgovoronosti za Haradinajevo privremeno puštanje, pod uslovom da Haški tribunal donese takvu odluku, Euleks rizikuje da postane saučesnik u ometanju pravde", ističe Bogdanović u pisanoj izjavi za medije.

Napominjući da je mandat Euleksa da obezbedi funkiconisanje prava, a time i pravdu za žrtve, Bogdanović ocenjuje da je Euleks ovim potezom porodicama žrtava, ali i svim kosmetskim Srbima poslao "gorku poruku".

"Zato je krajnje čudno da Euleks prihvata odgovornost za puštanje na privremenu slobodu bivšeg komandanta tzv. OVK Ramuša Haradinaja i njegovog saradnika Ljahija Brahimija, do početka novog delimično obnovljenog suđenja", navodi Bogdanović.

Bogdanović podseća da su svedoci nestajali ili bili zastrašivani, uprkos tome što su slične garancije UNMIK-a postojale i kod prošlog puštanja na privremenu slobodu Haradinaja.

Na kraju krajeva, ističe Bogdanović, "Euleks ima mnogo važnija i preča posla u južnoj srpskoj pokrajini, nego da osumnjičenima za ratne zločine pruža garancije za privremeno puštanje na slobodu."

"Naše principijelno stanovište jeste da se ustanovi puna istina o zločinima za koje optužnica tereti Haradinaja, kako bi pravda bila zadovoljena. To nije moguće ako se on nađe na privremenoj slobodi", rekao je Bogdanović.

Misija EU na Kosovu - Euleks pružila je garancije za privremeno oslobađanje iz pritvora Haškog tribunala lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Prema pismu čiji je faksimil objavila Televizija Kohavision, Euleks je preuzeo odgovornost i dao garancije da će obezbediti ostvarivanje zahteva Haškog tribunala, a Haradinaju će biti ograničeno kretanje i bavljenje politikom i imaće obavezu da 24 sata unapred obavesti Euleks o nameri da putuje iz jednog u drugo mesto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online