Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 27.08.2010.
16:54 >> 17:29h
Srna A

Nemačka je uvek bila uz Kosovo!

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je danas u Prištini da su nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova "nepovratni" i da je to potvrdio i Međunarodni sud pravde.

 Međunarodni sud pravde potvrdio da je nezavisnost Kosova nepovratna
 

"Nemačka je uvek podržavala i podržava Kosovo. Pozivam zemlje koje do sada nisu priznale nezavisnost da to učine", rekao je Vestervele posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hašimom Tačijem i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hisenijem.

Vestervele je pozvao institucije Kosova da se više angažuju u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i da se snažnije zalažu da Kosovo postane demokratska država. On je govorio i na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

Tokom posete Kosovu, Vestervele je danas u Gračanici da vlada njegove zemlje smatra da je status Kosova "gotova stvar", te da se mora prihvatiti "realnost" i okrenuti rešavanju tehničkih pitanja.

"Nezavisnost, državnost i teritorijalni integritet Kosova su realnost", rekao je Vestervele i podsetio da je sagovornike u Beogradu upozorio da se nemačka Vlada ne slaže sa Rezolucijom koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN.

On je dodao da nemačka Vlada smatra da treba raditi na konstruktivnom kompromisu, te da je EU voljna da pomogne direktne razgovore i pregovore.

"Tražimo od svih učesnika u ovom procesu da budu kooperativni i dovoljno fleksibilni kako bi imali konstruktivni dijalog jer smatramo da će, dugoročno gledano, zemlje zapadnog Balkana imati perspektivu i budućnost unutar EU. Model i vrednost EU je saradnja, nije konfrontacija. Ovo je poruka onome ko ima uši da je čuje", rekao je Vestervele.

On je naglasio da je slučaj Kosova i njegovog priznanja "jedinstven", te da to "jasna poruka usmerena takođe i ka Evropskoj uniji".

Vestervele je rekao da će Nemačka i druge zapadne zemlje nastaviti da Kosovu pružaju značajnu finansijsku pomoć.

Na sastanku sa gradonačelnikom Gračanice Bojanom Stojanovićem ministar Vestervele je izjavio da je Nemačka "vrlo zainteresovana za unapređenje obrazovnog sistema na Kosovu i posebno u opštinama u kojima Srbi čine većinu".

"To je naše prioritetno pitanje na Kosovu", izjavio je nemački ministar ističući spremnost nemačke Vlade da politički i finansijski pomogne razvoju novih opština na Kosovu.

Na sastanku sa vikarnim episkopom lipljanskim Teodosijem Vestervele je upoznat sa "velikom zabrinutošću" SPC zbog odluke NATO-a da čuvanje manastira sa KFOR-a prenese na kosovske bezbednosne snage.

"Nadamo se da ćete shvatiti našu veliku zabrinutost da se preostalih osam srpskih svetinja preda na čuvanje kosovskoj policiji. Nije pravi momenat jer nemamo poverenja u KPS", rekao je vladika Teodosije izražavajući nadu da će nemačka Vlada izvršiti uticaj da se odloži odluka o prenosu ovlašćenja.

Vestervele je ponovio da Nemačka shvata značaj kulturnog i verskog nasleđa Srba na Kosovu i da je uverena da je Savet NATO-a pre donošenja odluke o prenosu ovlašćenja "dobro razmotrio situaciju".

"KFOR ostaje garant mira i bezbednosti na Kosovu", zaključio je Vestervele.

POVEZANE VESTI

Petak 27.08.2010. 22:36
Ko ga nije razumeo sam je kriv... Nadam se... Da u Vladi Prištine jeste... Poruka je bila jasna... Kush nuk e ka kuptuar unë ... ishte fajtor Unë shpresoj ... Për Qeverinë e Prishtinës ... Mesazhi ishte i qartë ...
Subota 28.08.2010. 08:23
Dobro jutro Komšije... Iza nas je dost zanimljiva nedelja... Poseta od Gospodina Westerwelle... Je bila jedna od naj zanimljivih događaja... Njegova poruka je bila kratka i jasna... Za jednog Diplomat iz Evrope... Kosovo je Teritorijalno Nezavisno... Na Kosovu vlada Međunarodno pravo... I Probleme se rešavaju u Briselu a ne u New York'u Uslov Integracije u EU... Očekuje se Dijalog između Beograda i Prištine... I ako Gospodin Hašim Tači... Sa Srbijom Dijalog odbija... Za Srbiju na Kosovu ima druge Institucije... Koje su u smislu EU-Integracije... Spreme na Dijalog sa Beogradom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online