Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 28.08.2010.
11:33
E. V. A

Konstantin ostaje bez Austrije?

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) trenutno se razmišlja o uspostavljanju austrijske episkopije sa zasebnim episkopom za oko 400.000 vernika u Austriji, tvrdi austrijska katolička agencija "Katpres", dok u izjavi za "Vesti" patrijarh srpski Irinej (Gavrilović) to negira.

Konkretni planovi, kako prenosi "Katpres" za sada ne postoje, ali će o tom pitanju biti razgovarano na sledećem Sinodu, najavio je srpski patrijarh povodom predstojeće posete Austriji od 10. do 14. septembra.

Ništa na brzinu: Vladika Konstantin


U razgovoru sa austrijskim novinarima u Beogradu, prema navodima "Katpresa", patrijarh Irinej je rekao da podržava uspostavljanje zasebne episkopije, sa episkopom koji bi imao stalno sedište u Austriji, kako bi bio bliži vernicima.

Prvi put u inostranstvu


Predstojeća poseta patrijarha Irineja Austriji je prva zvanična poseta inostranstvu od njegovog izbora 22. januara. Povod za posetu je 150. godišnjica Crkvene opštine Sveti Sava u Beču. Patrijarh će u prestonici Austrije, između ostalih, razgovarati sa predsednikom te države Hajncom Fišerom i kardinalom Kristofom Šenbornom. Prethodni patrijarh Pavle (Stojčević) posetio je Beč 1993. i 2000. godine.


Međutim, poglavar SPC u izjavi za "Vesti" tvrdi da njegove reči "nisu dobro prenete".


- Na novinarsko pitanje da li je moguće formiranje eparhije SPC za Austriju, odgovorio sam da to nije nemoguće, da i o tome može da se razmišlja, ali da ne postoji zvanična inicijativa - kaže patrijarh Irinej, napominjući takođe da pitanje deobe Eparhije srednjoevropske nije pokrenuto u Sinodu i Saboru.


Episkop srednjoevropski Konstantin (Đokić) mišljenja je da uspostavljanje zasebne episkopije SPC u Austriji, nije proces koji može i treba da se dogodi po sistemu "o'ruk" i preko noći".


- Slažem se da bi prisustvo naše Crkve u tom delu Evrope time bilo ojačano, ali to je proces koji će, po meni, trajati najmanje dve-tri godine - kaže za "Vesti" vladika Konstantin, komentarišući navode austrijske katoličke agencije.


 

Papa poželjan u Srbiji


U razgovoru sa novinarima "Katpresa", kako prenosi ova agencija, patrijarh Irinej je rekao da mu je lična želja, a i želja SPC da dođe do ostvarenja posete pape Benedikta XVI
Srbiji. Kao mogući termin je proslava 1700. godina milanskog Edikta 2013. godine u Nišu. Međutim, još ne postoji zvaničan poziv, a prema poglavaru SPC još je rano da bi se to konkretizovalo. Pozitivni signali za ovakav susret postoje i od strane katoličke crkve u Srbiji.

On ističe da je još 1992. godine grad Beč na njegovu inicijativu prijavljen kao sedište episkopa srednjoevropskog SPC, tako da je glavni grad Austrije, kao i Himelstir u Nemačkoj, u formalnom smislu, njegovo sedište.


- Naša Crkva u Austriji, kako je poznato, ima pravo javnosti, ali ne i Eparhija. Mislim da je ova izjava patrijarha Irineja na tragu višegodišnjih nastojanja da Eparhija SPC u Austriji, kao i naša Crkva, dobije pravo javnosti - ističe vladika Konstantin.
 

On je dodao da se u poslednje vreme mnogo manipuliše sa brojkama Srba, pravoslavnih vernika u Austriji i da su u mnogim slučajevima one preterane.


- Priča se da samo u Beču ima 200.000 Srba, ali prema zvaničnim statistikama u koje sam imao uvid u Beču ima nešto više od 80.000 Srba, a u celoj Austriji oko 150.000. To naravno nije malo, ali je mnogo manje od cifre koja se stalno pominje u javnosti - ističe Vladika Konstantin.

POVEZANE VESTI

Subota 28.08.2010. 18:16
Nazalost kako vreme odmice sve sam dalje ili da kazem mada mi je neugodno da sam kivan ili prosto swljacki reci gadi nasa crkva.Ne crkva kao crkva pravoslavna nego ove vodje kao Irineji Bulovic Gavrilovic te Radovic i ostali sto su danas.Njima nije potreban narod jer oni unistavaju narod njima su oni sami dosta niko im vise netreba to je velika sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online