Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 31.08.2010.
17:10 >> 03:39h
RTS A

Hejg: Povucite rezoluciju o Kosovu!

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg ocenio je danas da je najlakši način da Srbija napravi kompromis sa EU povlačenje rezolucije o Kosovu upućene Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je Srbija spremna na kompromis o predlogu rezolucije o Kosovu koji je podnela Generalnoj skupštini UN kako bi on bio prihvatljiv i Beogradu i međunarodnoj zajednici.

"Za Srbiju ne bi bilo dobro da doživi neuspeh na glasanju na Generalnoj skupštini", izjavio je Hejg televiziji B92, i dodao da, sa druge strane, kada bi rezolucija dobila većinu u UN to ne bi dobro uticalo na odnose sa EU.


Šef britanske diplomatije je da je rezolucija o Kosovu samo jedna od tema razgovora sa zvaničnicima Srbije, a da će u njegovom fokusu biti pitanje evropske budućnosti zapadnog Balkana.


"Ono što bih zaista voleo da ljudi znaju, uključujući lidere, jeste da Velika Britanija nastavlja da snažno podržava proširenje EU, kao i napore Srbije da učini sve što je moguće da sebe i druge uvede u EU", rekao je šef britanske diplomatije.

Predsednik Tadić istakao je Srbija spremna za kompromis o predlogu rezolucije o Kosmetu, dodavši da ne želi da se prizna nezavisnost južne pokrajine.

"Isključen je jedino kompromis u pogledu priznavanja nezavisnosti Kosova", rekao je predsednik Tadić.


Predsednik Tadić je preneo ministru Hejgu da Srbija računa na pomoć Evropske unije u rešavanju pitanja Kosova, i istakao da je na stanovištu da se do rešenja za Kosovo treba doći dijalogom Beograda i Prištine, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.


Tadić je još jednom istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, a da, kada je reč o odnosima sa Velikom Britanijom, ima potencijala za unapređenje bilatetralne saradnje.

  

Britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg rekao je juče u telefonskom razgovoru kosovskom premijeru Hašimu Tačiju da je stav Velike Britanije da je Kosovo nezavisna i suverena država i da je njegov teritorijalni integritet nepovrediv, saopšteno je danas iz kosovske vlade u Prištini.


Tokom razgovora Hejg je potvrdio punu podršku Britanije kosovskom premijeru u, kako se navodi, procesu izgradnje države i povećanju broja priznanja Kosova.


U fokusu razgovora Hejga I Tačija bile su aktivnosti pred raspravu u Generalnoj skupštini UN sledećeg meseca I oko koordinacije koje Kosovo preduzima sa međunarodnim partnerima.


"Zajednički jestav da prijateljske zemlje Kosova neće podržati bilo koju rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, koja može da sadrži bilo koji rečnik koji se može tumačiti kao poziv za nove razgovore o statusu", navodi se u saopštenju kosovske vlade.
Britanski ministar je pohvalio posvećenost vlade i premijera Tačija da povećaju investicije na severu Kosova, "kao važan korak ka punoj institucionalnoj integraciji opština na severu".

I Cvetković za kompromis

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je u razgovoru sa Vilijamom Hejgom potvrdio da je strateški cilj Srbije ulazak u Evropsku uniju, i da je Beograd, kada je reč o Kosovu i Metohiji, uveren da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja.


U tom smislu, Srbija je, prema Cvetkovićevim rečima, spremna za kompromis o predlogu rezolucije koji je podnela Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koji bi bio prihvatljiv i evropskim partnerima, saopšteno je iz Vlade Srbije.


Ministar Hejg je ocenio da je Srbija u prethodnih nekoliko godina sprovela veoma važne reforme na putu ka Evropskoj uniji i da ima snažnu podršku Velike Britanije kad je reč o evropskoj integraciji.


Cvetković i Hejg su, takođe, razgovarali o saradnji Srbije i Velike Britanije, a premijer je ocenio da su njihovi dobri bilateralni odnosi veoma važan činilac za stabilizaciju regiona Zapadnog Balkana.


Na sastanku je konstatovano da ekonomski odnosi dveju država zaostaju za realnim mogućnostima i da je njihovo značajno unapređenje moguće u domenu spoljnotrgovinske razmene, a naročito u domenu investicija.


Premijer Cvetković je naglasio da Srbija ima najpovoljnije uslove u okruženju za privlačenje strateških investicija, posebno u sektorima telekomunikacija, prehrambene industrije, energetike i farmaceutske industrije.


Na sastanku su učestvovali potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Jeremić: Ne povlačimo rezoluciju

Vuk Jeremić ugostio je Vilijama Hejga

Vilijam Hejg se u Beogradu sastao i sa svojim srpskim kolegom Vukom Jeremićem, nakon čega su njih dvojica izjavili da nije došlo do približavanja stavova po pitanju Kosmeta, ali su istakli da će razgovori biti nastavljeni.

Hejg je rekao da je potrebno da Srbija usaglasi sa Evropskom unijom rezoluciju koju je podnela Generalnoj skupštini UN, a Jeremić potvrdio spremnost naše zemlje da razgovara sa EU, kako bi se postigla što šira podrška tom dokumentu.


Hejg smatra da je najlakši način da se dođe do kompromisa - povlačenje postojeće rezolucije, a šef srpske diplomatije je istakao da to za Srbiju nije prihvatljiva opcija.


Ministri su se saglasili da je budućnost Srbije i drugih zemalja regiona u Evropskoj uniji, ali su put do tog cilja videli na različit način.

Dobra policijska saradnja


Zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Vilijam Hejg su ocenili su da dve države ostvaruju dobru policijsku saradnju i naglasili da će biti uloženi obostrani napori u nastavku procesa vizne liberalizacije sa Velikom Britanijom.


Istovremeno, istaknuta je potreba da se rešenje za Kosovo i Metohiju traži isključivo dogovorom i dijalogom, pri čemu je najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu, saopšteno je iz kaabineta Ministra unutrašnjih poslova Srbije.

Hejg je u Beogradu razgovarao i sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.08.2010. 17:55
Koje ponizavanje,nema od danasnje Srbije nista,mi smo banana drzava.
Utorak 31.08.2010. 19:52
Rezoluciju je vlast i donela da bi služila kao argument pri cenjkanju-mi je povučemo,oni nam oproste neki dug ili nam daju neku kintu.Pa najbitnija je poslednja rečenica-razgovarao je i sa Dinkićem,a baš ovih dana obelodanjen je i spoljnotrgovinski dug Srbije od 23 milijarde evra.Tužno i jadno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online