Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.09.2010.
13:52
Tanjug A

U Novom Pazaru sprečeno krvoproliće

Zahvaljujući razumnoj i brzoj reakciji ministra policije Ivice Dačića i spremnosti glavnoj muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića da povuče ljude sa ulica izbegnuto je krvoproliće u Novom Pazaru, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Sandžakom ne vlada ni muftija, ni predsednik Tadić, već beda koja je rezultat nečije nesposobnosti: Čedomir Jovanović
 

"Jučerašnja situacija je rešena zahvaljujući brzoj reakciji ministra policije i spremnosti muftije da uvaži moj ljudski, a ne politički, apel da zamoli te ljude da odu kući i da na drugi način ukažu na probleme", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je posredovao između Dačića i Zukorlića nakon što su ga članovi Opštinskog odbora LDP u Novom Pazaru nazvali i rekli da će "doći do krvoprolića".


"To je bio posao države i mislim da smo svi imali više sreće nego pameti. Juče je bio jedan zaista kritičan dan, a time se bavila Žandarmerija. Nije to problem za Žandarmerije, jer preko puta nje nisu stajali narkoklanovi ili navijači sa stadiona, već novopazarska sirotinja", istakao je Jovanović i napomenuo da se "ne mogu ignorisati problemi u Sandžaku".


On je kazao da je protest pristalica Zukorlića, glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji, zbog, kako on tvrdi, otimanja vakufske imovine, signal da u Novom Pazaru "ništa ne valja" i da rešavanje problema u tom gradu "ne može rešiti niko mimo centralnih vlasti u Beogradu".


"Ono što se juče desilo poslednje je upozorenje da se to ne sme ignorisati i da pod hitno trebamo da definišemo način na koji ćemo rešavati tamošnje probleme, a onda i ljude koji će to uraditi", istakao je lider LDP.


"Sandžakom ne vlada ni muftija, ni predsednik Tadić, već beda koja je rezultat nečije nesposobnosti, svakako ne verske, i to treba da se reši", rekao je lider LDP i istakao da građani u Sandžaku nisu neprijatelji Srbije.

Situacija u Novom Pazaru je bila mirna tokom protekle noći posle jučerašnjih nereda u kojima je učestvovalo oko hiljadu i po pristalica Islamske zajednice u Srbiji.


Najavljeni pregovori između gradske uprave i predstavnika Islamske zajednice u Srbiji o parceli na kojoj se gradi obdanište, međutim, nisu nastavljeni.


Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je za B92 izjavio da će se na tom zemljištu nastaviti sa izgradnjom vrtića.


S druge strane Islamska zajednica u Srbiji uputila je poziv zvaničnom Beogradu da se uključi u rešavanje problema u Sandžaku. Muftija Muamer Zukrolić je za B92 naglasio da je situacija napeta i da je razgovorima potrebno očuvati mir i stabilnost. Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Novom Pazaru pokazuju da se situacija može oteti kontroli ako se ne preduzmu potrebni koraci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.09.2010. 15:05
"Jučerašnja situacija je rešena zahvaljujući brzoj reakciji ministra policije i spremnosti muftije da uvaži moj ljudski, a ne politički, apel da zamoli te ljude da odu kući i da na drugi način ukažu na probleme". O čemu pričaš Čedu? Misliš da je neko poslušao tvoj apel, naročiti Zukorlić koji je i inicijator ovih nereda. Tvoj ljudski i politički apel niko više ne sluša, jer su oni u službi onih koji stoje iza Zukorlića, a to su oni koji su režirali dramu na Kosovu, za čiju se nazavisnost ti zdušno zalažeš. Nemoj Čedo da se zavaravaš. Ako mi u Srbiji trpimo izdajnike, na Kosovo i u Sandžaku oni gube glavu. Ne trpe oni ni svoje izdajnike pa neće ni tudje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online