Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.09.2010.
19:34
RTS, Tanjug A

Tadić i Eštonova sutra nastavljaju dijalog

Beograd i Brisel će nastaviti dijalog o usaglašavanju stavova o rezoluciji o Kosovu i Metohiji, dogovorili se predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, koji su večeras u Briselu razgovarali pred sednicu Generalne skupštine UN koja o srpskoj rezoluciji treba da raspravlja 9. septembra.

Šta li su pričali: Srpski predsednik Boris Tadić i nasmejana Ketrin Ešton
 

Tadić i Eštonova dogovorili su se večeras da Beograd i Brisel nastave dijalog o usaglašavanju stavova o rezoluciji o Kosmetu, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Srbije. 

Tadić i Eštonova razgovarali su večeras u Briselu bezmalo dva sata iza zatvorenih vrata.


Predsednik Srbije i visoka zvaničnica EU nastojali su da usaglase stavove Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu i Metohiji.


Pre sastanka i Beograd i Brisel su potvrdili spremnost na zajednički rad na usaglašavanju teksta koji bi bio prihvatljiv obema stranama.

Tadić i Eštonova sutra nastavljaju razgovore

 

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarali su danas o koracima koje treba preduzeti posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosmetu, saopšteno je večeras iz kabineta šefice evropske diplomatije, uz napomenu da će nastaviti kontakte u sredu.


"Visoka predstavnica EU sastala se večeras sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Sastanak je pružio priliku da se razmotri situacija posle iznošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Eštonova i Tadić su se dogovorili da budu u kontaktu u sredu", navodi se u šturom saopštenju iz Brisela.


U četvrtak počinje zasedanje Generalne skupštine UN, kojoj je Srbija podnela rezoluciju o Kosmetu.

Poruke koje su stizale neposredno pred sastanak govore da su i Srbija i Evropska unija spremne na dogovor, javlja RTS, navodeći i da niko u Briselu ne može sa sigurnošću da tvrdi da će do tog dogovora doći.

Članice Evropske unije postigle su dogovor o "određenim" smernicama koje su zajedničke za sve članice Unije, kako za one jesu priznale nezavisnost Kosmeta, tako i za one koje nisu.

Da li će se usaglasiti: Tadić i Eštonova

Predlog EU, o kojem raspravljaju Eštonova i Tadić, zasnovan je na tim stavovima, sličnim onima koje je šefica EU za spoljnu politiku i bezbednost saopštila još 22. juna.

EU kao kompromis vidi insistiranje "na dijalogu", u cilju doprinosa "miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu".

Najvažnija ponuda Unije bila je da posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine o pitanjima koja su od važnosti za unapređenje života građana i to su bili dovoljno neutralni stavovi za sve članice Unije.

Kako RTS naglašava, pitanje je da li će ti stavovi biti dovoljno neutralni i za Beograd.

Političko-bezbednosni Komitet Evropske unije trebalo je da, neposredno pre sastanka Eštonove i Tadića, potvrdi zajednički stav koji su sve članice Unije usaglasile u pogledu rezolucije koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN. Taj stav Eštonova treba da iznese predsedniku Srbije, a prema nezvaničnim saznanjima, on je suštinski u okvirima njenog saopštenja od 22. jula.

Prema diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu, time je otvoren put za postizanje kompromisnog teksta rezolucije sa Beogradom, koji bi Eštonova i Tadić mogli večeras da potvrde.


To bi istovremeno značilo da bi rezolucija koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini mogla da bude zamenjena dokumentom usaglašenim sa EU.

 

Ko neće ne mora da prizna Kosmet


Prema tekstu predloga zaključaka Komiteta, u koji je Tanjug danas imao uvid, dogovor o zajedničkim stavovima, koje je Eštonova trebalo da iznese večeras predsedniku Srbije u Briselu, dogovor o zajedničkim stavovima članica EU ni na koji način ne dovodi u pitanje politiku onih svojih članica koje nisu priznale Kosmet, niti ih obavezuje na promenu te politike.


"Pojedinačno, članice imaju pravo da donesu odluku o tome kakvi će biti njihovi odnosi sa Kosovom u skladu sa njihovom praksom i međunarodnim pravom", navedeno je u predlogu zaključaka Komiteta.


U prilog tome, Komitet je u zaključke uvrstio kao aneks saopštenja Rumunije i Kipra, dve od ukupno pet zemalja EU koje ne priznaju kosmetsku nezavisnost.


Rumunija smatra da su predloženi zaključci Komiteta, odnosno usaglašeni stav EU "u skladu sa neutralnim pristupom Evropske unije prema statusu Kosova i da se odnose isključivo na zajedničke stavove koji će biti upotrebljeni na sastanku sa Srbijom o nacrtu rezolucije Generalne skupštine UN o savetodavnom mišljenju MSP".


Rumunija smatra da je prioritet postizanje sporazuma sa Srbijom, iz koga će proisteći rezolucija Generalne skupštine UN, uz poštovanje evropske perspektive Srbije i njenog teritorijalnog integriteta, navodi se u saopštenju te zemlje.


Rumunija poštuje savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali ponavlja da se sud nije bavio suštinom tog pitanja, odnosno legalitetom stvaranja navodne nove države.

"Zato Rumunija ne odustaje od svog stava da ne prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta, koji nije u suprotnosti sa našom podrškom ekonomskom i socijalnom razvoju Kosmeta i blagostanju svih njegovih stanovnika".


Kipar takođe prihvata sporazum o zajedničkim statovima koji će biti upotrbljen na sastanku sa Srbijom o nacrtu rezolucije Generalne skupštine UN o savetodavnom mišljenju MSP, uz napomenu da su ti stavovi "u skladu su sa dogovorenim neutralnim stavom EU prema statusu Kosova".


Sporazum Političko-bezbednosnog komiteta "ni u kom slučaju ne utiče na stav Kipra prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosmeta", navedeno je dalje.


Kipar navodi da "ako sastanak sa Srbijom ne bude imao pozitivan ishod, ovaj sporazum neće unapred odrediti stav Kipra na narednim zasedanjima Generalne skupštine UN".

Kipar takođe ponavlja "da se savetodavnim mišljenjem MSP ne rešava pitanje statusa Kosmeta koje, zato, ostaje otvoreno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online