Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.09.2010.
13:02
S. Dimitrijević - Vesti A

Iz Norveške proteran 71 Srbin!

U jednoj od najvećih akcija prinudnog transporta azilanata iz Norveške, u subotu kasno popodne u otadžbinu je vraćen 71 Srbin. Njima je posle dve-tri godine boravka uskraćen dalji ostanak u Norveškoj. Policija je po njih otišla u ranu zoru u 13 azilantskih centara duž čitave zemlje i na prepad ih spakovala u vozila. Avion je poleteo sa krajnjeg severa, iz Kirkenesa, i posle sletanja na krajnjem jugu, u Kjeviku, nastavio let prema Beogradu.

Transport azilanata
 

- Važno je da naša Policijska uprava za strance nastavlja proterivanje osoba koje ovde ilegalno borave. Akcija je značajna i kao signal drugima da se odavde vraćaju osobe kojima su odbijeni zahtevi za azil jer ne ispunjavaju uslove. Želimo da oni otputuju dobrovoljno u čemu ih podstičemo najviše što možemo - izjavio je ministar pravde Knut Sturberge.
 

Oterani prijatelji

Među mestima iz kojih su proterani srpski azilanti, ali ne od lokalnih vlasti, iz prve se prepoznaju komune zbratimljene s opštinama u Srbiji: Narvik s Kikindom, Rognan s Nišom, Mušejn s Gornjim Milanovcem, Hatfjeldal s Vrnjačkom Banjom. Vrnjački karavan prijateljstva, u kojem je i folklorni ansambl, za koji dan kreće u Hatfjeldal. Kosovska braća ih neće dočekati.

Akcija šest policijskih distrikata koja je planirana već neko vreme i u saradnji sa srpskim vlastima, kako se navodi u saopšetnju Policijske uprave, bila je usmerena prema pet centara na jugu u Serlandu, šest na severu zemlje - Nurlandu, na jedno prihvatilište u Vestfoldu i na jedan centar na krajnjem severu, u Finmarku.
 

U cik zore pokupljena su 22 srpska državljanina s Kosmeta u prihvatnom centru u Vadseu, 17 u prihvatilištima u Nesni, Mušjenu, Hatfjeldalu, Rognanu, Narviku i Svolvaru, 32 u Larviku, Lingdalu, Farsundu, Flekefjuru, Mandalu i Lilesandu.
 

- Shvatajući da je prinudno proterivanje mučno za porodice i decu na koje se ono odnosi, i za lokalne zajednice u kojima su stekli prijatelje, naša je strategija da kroz dijalog osiguramo da se oni vrate sa onoliko obzira koliko je moguće. Zadatak policije je da sprovede ove odluke - izjavila je šefica Uprave Ingrid Virum.
 

Akcija je protekla, prema saopštenjima policije, "sasvim rutinski".
 

NOAS: Prestroga procena vlasti

Navodeći podatak kojim raspolaže, Norveška organizacija za zaštitu azilanata (NOAS) ukazuje da je bio planiran transport 100 kosovskih Srba među kojima je mnogo dece i da se sumnjalo da bi neki pokušali da pobegnu pre nego što dođe policija.
- Smatramo da su norveške vlasti bile prestroge u proceni ovog slučaja. Mnoga deca su ovde rasla nekoliko godina i dobro su se integrisala u zajednicu. Jače se vezala za Norvešku nego za Srbiju koja će im biti potpuno nova zemlja. Trebalo je da dobiju boravak po humanitarnom osnovu. Norveška je ranije pružala zaštitu ovim ljudima, a praksa je promenjena pošto je Kosovo postalo nezavisno - izjavio je Silo Taraku, visoki zvaničnik NOAS-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online