Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.09.2010.
11:38
Đ. Barović - Vesti A

Kad Zulu ratnik postane Jovan

Srpska pravoslavna crkva u Africi poslednjih nekolko godina privlači sve više vernika i to, verovali ili ne - čistokrvnih Zulu ratnika. Trenutno, čak 150 njih uveliko uče veronauku, sve više ih posti, ispoveda se i pričešćuje.

Novi član Srpske pravoslavne crkve: Krštenje

"Nekima će zvučati čudno, ali oni mnogo ozbiljnije pristupaju suštini pravoslavne vere. Nije dovoljno uzdržavati se od hrane, već i od grešnih misli, reči i dela, a crnci koji prelaze u pravoslavlje to dobro razumeju", priča za "Vesti" arhimandrit Pantelejmon Jovanović, jedini srpski sveštenik u Africi i ujedno prvi i za sada jedini misionar u istoriji SPC.

Od 2002. kako je preuzeo parohiju u Johanesburgu do danas, zahvaljujući misionarskom radu kršteno je oko 100 crnaca, mahom pripadnika Zulu i severnog Sutu plemena. Svi oni sada nose stara hrišćanska imena: Jelisaveta, Marija, Jovan, Đorđe...
 

Kosovo je srce Srbije


Jedina pravoslavna crkva na afričkom kontinentu, hram Svetog apostola Tome od 17. februara 2008. je ukrašen sa dva ogromna bilborda. Od zvonika je spušten transparent sa natpisom na englesom: "Neka Bog čuva Kosovo", a duž crkve, na krovu: "Kosovo je Srce Srbije". "Oni će ostati sve dok se ne reši pitanje Kosmeta", kaže Pantelejmon.

"Da ih ne mučimo previše, ta imena pretvaramo u engleska, ali neverovatno je s kakvim ponosom ih nose mada niko od njih nikada u životu nije bio u Srbiji i čak i ne znaju gde se ona tačno nalazi", priča otac Pantelejmon i dodaje da očekuje da će ove godine broj vernika SPC među crncima biti još veći.


"Lane smo imali najveće do sada saborno krštenje sa 42 duše. Verovatno sam za ovih osam godina mogao da krstim i više njih, ali nije mi bila želja da oni samo formalno ili folklorno postanu pravoslavci, već da pridobijemo ljude koji će zaista živeti u duhu naše vere i sa Bogom", veli skromno ovaj 36-godišnji monah koji je pre Afrike služio u manastiru Crna reka.


"Do tada su se u našoj jedinoj crkvi u Africi, Svetog apostola Tome na svakih nekoliko meseci smenjivali sveštenici sa porodicama i zbog teških uslova života brzo odustajali. Njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Pavle, uvidevši da se tamo crkveni život ne razvija, a poznat po štedljivosti i duhovnom rasuđivanju, zbog toga je i odlučio da pošalje monaha, a izbor je pao na mene.
 

Rodom iz Čačka, otac Pantelejmon u ovom gradu provodi odmor, mada je najveći deo godine na jugu Afrike odakle, mahom svojim automobilom, kruži ovim kontinentom obilazeći ne samo Srbe koji tamo žive, već i crnce koji žele da upoznaju pravoslavlje.

Molitve na engleskom


U Africi je dosta misionara iz Grčke i Ruske pravoslavne crkve i većina je pokušavala da domoroce nauči svom jeziku i kulturi. "Tako nešto i ne pokušavam. Neka budu pravoslavci, ali sa svojom kulturom. Otuda se i sve molitve obavljaju na engleskom jeziku, a neke pesme iz Biblije oni pevaju na svom jeziku koji su počeli da me podučavaju".


"Ostale crkve i religije ih privlače uglavnom humanitarnom pomoću, ali ja za to niti imam novaca niti smatram da je ispravno. Otuda imamo osam lokacija u okolini Johanezburga gde držimo časove veronauke onima koji zaista iskreno pristupaju veri i slušaju reč Božju", objašnjava Pantelejmon i nevoljno priznaje da to čini i u onim kvartovima oko Johanesburga u koje beli čovek godinama nije kročio.
 

Sveštenici iz drugih pravoslavnih parohija se čude otkuda mi tolika hrabrost da držim veronauku u delovima grada u kojima cveta kriminal, a ubistva su svakodnevica, poput najopasnijeg kvarta Tembisa, ali do sada tamo nisam imao ni najmanji problem. Uvek sam se susretao sa blagodarnošću jednog ponosnog, ali jako siromašnog naroda.

Posledice aparthejda


Otac Pantelejmon kaže da se u Južnoj Africi i dalje osećaju jake posledice aparthejda koji je dugo vladao u ovoj zemlji, a da se crnci i dalje sa strahopoštovanjem odnose prema belcima. "Kada trebate nešto da im platite oni ispruže ne samo jednu, već obe ruke kako bi na taj način pokazali pokornost. Ništa ne vredi što ih molite da sa tim prestanu. Ne vredi".


Dok nam na laptopu pokazuje fotografije snimljene na sve četiri strane najstarijeg, crnog kontinenta, otac Pantelejmon se posebno zadržava na onima snimljenim na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u fudbalu jer je, kako kaže, većina stanovnika Afrike tada prvi put čula za ime Srbije pošto znaju isključivo za Tita i Jugoslaviju.

Svi bili uz "Orlove"


Novokršteni pravoslavci - Zulu ratnici su zdušno navijali sa Srbiju, ali otac Pantelejmon sumnja da je bilo ko od njih bio na stadionu ili gledao prenose. "Jednostavno, karte su bile skupe, u rangu njihove mesečne plate, a sumnjam i da većina u domovima ima televizore. Međutim, na stadionu sam upoznao neke crnce koji su čak nosili naše majice i pevali srpske pesme, ali ne znam odakle su".

 


"Ne postoje tačni podaci koliko je Srba u Africi, ali ih bez sumnje ima u svim državama. Najbrojniji smo u Južnoj Africi i prema nekim procenama tamo nas je oko 10.000. Druženje tokom prvenstva bilo je fenomenalno jer su Srbi iz svih krajeva sveta posećivali našu crkvu, a pred utakmicu protiv Gane organizovano krenuli na stadion posle liturgije - priča otac Pantelejmon i dodaje da se malo razočarao u naše fudbalere, ali i kompletan stručni štab reprezentacije, jer ma kako se svi busali u grudi da su vernici i dobri Srbi, za većinu njih bio je važniji odlazak u zoološki vrt nego poseta jedinom srpskom pravoslavnom hramu na teritoriji cele Afrike!"

Četiri generacije emigranata
 

Naš sagovornik objašnjava da je u Africi četiri generacija srpskih emigranata.
"Prvi su, još u 18. veku došli Bokelji i oni koji su dolazili za zlatom i dijamantima. Krajem Drugog svetskog rata došli su uglavnom protivnici komunističkog režima, a sedamdesetih godina mahom zanatlije koje su s firmama iz Srbije gradili po celom kontinentu. Poslednja generacija je stigla s ratovima početkom devedesetih godina".


"Jedino su golman Vladimir Stojković i igrači Marko Pantelić i Danko Lazović dolazili u crkvu pre svake utakmice da se pomole Bogu. Žao mi je što su naši ljudi svakodnevno iščekivali dolazak naše reprezentaciju u crkvu kako bi ih pozdravili, ali njima je bila bitnija poseta zoo vrtu u Johanezburgu. Ne krivim nikoga, ali se iskreno nadam da se ovako nešto više neće ponoviti i da će, ma koja naša reprezentacija nastupala u inostranstvu, voditi računa o svojoj veri i znati gde su joj svetinje kako bi odatle i crpeli energiju", kaže arhimandrit Pantelejmon.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online