Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.09.2010.
00:13
blic.rs A

Tadić i Nikolić prave sledeću Vladu?

Demokratska stranka nema ništa protiv da posle narednih izbora uđe u savez sa Srpskom naprednom strankom jer bi time iz igre izbacila manje stranke, pišu beogradski mediji.

Kako saznaje ”Blic” u vrhu DS, demokrate računaju da bi u tu koaliciju posle izbora mogli da uđu i socijalisti Ivice Dačića. U svakom slučaju, velikom koalicijom Tadić i Nikolić žele iz igre da izbace male stranke.

Tomislav Nikolić i Boris Tadić
 

DS je spremna da pregovara čak i o mestu premijera. SNS se, u želji da u idućoj vladi njoj pripadne ta pozicija, upustila u trku za najjaču partiju u Srbiji.


- SNS želi Nikolića na mestu premijera, ali da bi mogla da traži to mesto, mora da bude najjača stranka. Zato su spremni na koaliciju sa strankama manjina. Međutim, i DS želi prvo mesto na izborima i svog premijera, sem toga nema većih prepreka za saradnju između DS i SNS - kaže izvor ”Blica” iz vrha Demokratske stranke i dodaje da ”ne treba zaboraviti da DS bira termin izbora”.


Sagovornik ”Blica” kaže da demokrate ne isključuju mogućnost da naprednjak bude premijer, pogotovo što je računica da bi Boris Tadić pobedio i na narednim predsedničkim izborima 2013.


Naprednjaci: Velja je sa nama

I u vrhu naprednjaka naglašavaju da im je ”izuzetno važno da budu prvi, a da je poslednjih dana opasnost od toga da govore istim jezikom kao DS zahtevala da održe distancu”.


Na prekjučerašnjem sastanku Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice na temu zajedničkog delovanja opozicije, lider DSS je pokušao da odgovori prvog čoveka naprednjaka od priče o evropskim integracijama.


- Poslali smo poruku da je Srbija na prvom mestu, ali niko nije isključio evropske integracije, iako je to bila namera DSS. Jasno je da sa DSS ne možemo, a da su Velimir Ilić i Nova Srbija već na našoj strani - objašnjava sagovornik ”Blica” iz vrha SNS.


Da je na delu trka demokrata i naprednjaka za najjaču stranku u Srbiji, govore i prepucavanja između njih poslednjih dana.


SNS je posle sastanka dva lidera opozicije saopštila da ”otvaranje dijaloga sa Demokratskom strankom Srbije predstavlja značajan pomak ka ozbiljnijem delovanju opozicije”. Naprednjaci navode da između SNS i DSS postoje značajne razlike, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, bez koje nema suštinskog ekonomskog i socijalnog oporavka Srbije, ali ”u dobroj veri nastavljaju razgovore” i ”potragu za partnerima” u borbi za raspisivanje vanrednih izbora.


Savez neuravnoteženih i prevrtljivih

Prema mišljenju naprednjaka, DS bi trebalo da bude srećna zbog razvoja konstruktivne opozicije.


- Začuđeni smo time što je Demokratska stranka neuravnoteženo reagovala na činjenicu da se u Srbiji opoziciona borba vodi na uljudan i demokratski način - navela je u saopštenju Srpska napredna stranka.


Ta stranka je ocenila da je vlast na čelu sa DS ”bezidejna, sterilna i okrenuta čuvanju sopstvenih pozicija, a ne brizi o građanima Srbije i njihovoj budućnosti”.

Demokratska stranka je u utorak saopštila da je ”konstruktivna opozicija dobrodošla, ali da opozicija, bez programa i ideje, okupljena oko jedinog interesa da se dokopa gole vlasti, ne može biti dobra ni za državu, niti za građane”.


- Srpska napredna stranka koja dnevno menja stavove o svim ključnim pitanjima, koja je jasno odustala od svoje samoproklamovane evropske politike, predstavlja opasnost za Srbiju jer pokazuje da je spremna na svaku politiku i ideologiju, koja bi joj pomogla da se domogne vlasti - saopštila je DS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online