Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.09.2010.
07:12 >> 16:03h
Tanjug A

SPS: DOS nam pomogao da se vratimo

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pobeda DOS-a 2000. godine nad SPS-om pomogla socijalistima da se nekoliko godina posle toga vrate na vlast.

 
Dačić sa ministrom BiH Sadikom Ahmetovićem

"Mislim da je to, osim toga što je u tom trenutku bilo teško za SPS na kraju bilo i dobro, jer da nismo tada pali ne bismo tako rano ponovo ustali", rekao je Dačić novinarima na beogradskom aerodromu.
 
 
 
 


On je podsetio da je SPS od demokratskih promena, najpre 2004. godine podržavala Vladu Vojislava Koštunice, a posle osam godina od demokratskih promena došla i na vlast.

Dačić je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sa ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem potpisao Sporazum o primopredaji helikoptera kojim je predviđeno da naša zemlja vrati Bosni i Hercegovini dve letilice iz perioda bivše Jugoslavije.

Deset godina od pobede Koštunice i DOS-a

 
Pobedio Slobodana Miloševića: Vojislav Košunica
 

Pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SR Jugoslavije, na današnji dan pre deset godina, označen je kraj višegodišnje vladavine Slobodana Miloševića.


Istog dana, pre deset godina, DOS je odneo pobedu na lokalnim i izborima za oba veća Skupštine SR Jugoslavije.

Kandidat DOS-a Vojislav Koštunica je 24. septembra 2000. godine u prvom krugu izbora pobedio tadašnjeg predsednika Socijalističke partije Srbije i višegodišnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića koji je, smenjujući se na funkcijama, na vlasti bio punih 13 godina.

Posle prvih izbornih rezultata, Milošević je odbio da prizna poraz u prvom krugu i zatražio održavanje drugog izbornog kruga 8. oktobra, što su Koštunica i DOS, koju je činilo 17 opozicionih stranaka, odbili.

Pošto je Savezna izborna komisija, kojom je predsedavao predsednik Saveznog suda Borivoje Vukičević, utvrdila da "nijedan kandidat u prvom glasanju nije dobio većinu" i saopštila da će se obaviti drugi krug glasanja, čelnici DOS-a su "pozvali narod Srbije na blokadu svih institucija".

DOS je tada zatražio od Miloševića da do četvrtka, 5. oktobra, u 15 časova, prizna izbornu volju građana, koje je pozvao da se toga dana okupe ispred Savezne skupštine u Beogradu.

Dan posle protesta u Beogradu, Milošević se putem televizije obratio građanima Srbije i zvanično priznao poraz na predsedničkim izborima.

Koštunica je 7. oktobra položio predsedničku zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine kao prvi demokratski izabran predsednik SR Jugoslavije.

Prema zvaničnim rezultatima, Koštunica je na predsedničkim izborima 24. septembra 2000. godine osvojio 2.470.304 glasova, odnosno 50,24 odsto, a Milošević 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Slobodan Milošević je uhapšen u noći 31. marta 2001. godine, a 28. juna iste godine izručen Haškom tribunalu koji ga je teretio za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji tokom 90-ih godina prošlog veka.

Milošević je 11. marta 2006. godine preminuo u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu od, kako su saopštili haški lekari, srčanog udara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online