Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.09.2010.
15:00
Đ. Barović - Vesti A

Molićemo za mir u Raškoj

Inicijativa građana "Za srpski Novi Pazar", koja je formirana posle nedavnih nereda u Novom Pazaru, zakazala je za 10. oktobar u ovom gradu protestnu šetnju, a predsednik ovog udruženja Darko Panović u razgovoru za "Vesti" kaže da cilj nije "dodavanje ulja na vatru" već smirivanje situacije.

Darko Panović, predsednik Udruženja "Za srpski Novi Pazar"

Ovo će biti prvi protest Srba u Novom Pazaru. Zbog čega ga organizujete?
- Protest je odgovor na nemile događaje koji su se nedavno odigrali u Novom Pazaru i koji su delom imali i antisrpski karakter. Želimo da mirnim i dostojanstvenim molitvenim protestom pokažemo da je Novi Pazar deo Srbije i da će to i ostati, a da svi građani, pravoslavni ili muslimani, u njemu treba da se osećaju bezbedno, što sada nije slučaj.

Ne plašimo se nereda

 

Zbog čega ste odabrali baš 10. oktobar za protest?
- Zato što je nedelja i zato što jedna grupa Rusa, sa kojom smo u kontaktu, a izrazili su želju da dođu na naš protest, tada obilazi manastire u ovom kraju Srbije. Inače, osim Rusa, koji će doći u većoj grupi, biće i Slovaka, Poljaka, Bugara i Grka.


Tog dana se i u Beogradu organizuje parada ponosa. Plašite li se provokacija ili nereda?
- Ne vidim kako to može da dovede do provokacija i uopšte mi se ne sviđa da se ova dva događaja povezuju.

Planirate šetnju glavnim ulicama uz crkvene pesme i molitve. Može li se to shvatiti kao provokacija muslimanskom življu?
- Ne znam zbog čega bi neko to shvatio kao provokaciju. Upravo da bismo izbegli bilo kakvu političku konotaciju na ovom skupu neće biti ni govora ni obeležja stranaka ili organizacija, transparenata i bilo čega što se može shvatiti kao provokacija.


Ipak, plan je da se prođe centralnim gradskim ulicama?
- Šetnja je kratka i ide pored opštine i suda. Ceo skup neće trajati duže od sat i po vremena.


Bošnjaci su vidno razjedinjeni, da li Srbi podržavaju neku stranu i zašto?
- I Srbi i Bošnjaci su razjedinjeni. Iza našeg protesta ne stoji nijedna stranka, mada bismo voleli da ga svojim dolaskom podrže, ali bez partijskih obeležja i zloupotreba za svoju promociju.

Iza protesta stoje ljudi koji se odnedavno ne osećaju bezbedno u svom gradu i uopšte u Raškoj oblasti.


Na šta konkretno mislite?
- Psihološki pritisak je veliki. Na sve strane se čuju komentari da je Raška oblast na redu za otcepljenje, da će biti rata... Muslimani sve otvorenije govore o tome. Srbi su uplašeni, a kao manjina u sopstvenom gradu prinuđeni su da ćute i trpe i čekaju šta će se dogoditi. Zbog toga i želimo da se čuje i glas Srba, ali ne glas koji poziva na sukobe, već glas koji poziva na mir i razumevanje


Specijalni izaslanik EP za Balkan, Jelko Kacin tvrdi da su Bošnjaci ugroženi u Raškoj?
- Bošnjaci nisu ugroženi, a sadašnja situacija je posledica njihovih unutrašnjih sukoba. Znači, ako su i ugroženi od nekog, nisu od nas Srba, već jedni od drugih. Međutim, taj njihov unutrašnji sukob iskorišćen je da se mržnja usmeri ka nama Srbima.


Kacin je takođe uslovio Srbiji da se do 3. oktobra formira Bošnjačko nacionalno veće. Vaš komentar?
- Ne bih to da komentarišem, jer to nema veze sa našim protestom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online