Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.10.2010.
00:12 >> 13:38h
Mondo A

Čeda: Naš je interes da priznamo Kosovo

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je članstvo u NATO i priznavanje realnosti na Kosovu najefikasniji način da Srbija postane deo Evropske unije.

Boris Tadić, Vuk Jeremić i Vojislav Koštunica odgovorni za greške koje su usledile posle 1999. godine 

Od EU i NATO važnije je, međutim, da definišemo šta je interes ove zemlje i napraviti plan o tome, ocenio je Jovanović i emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

On smatra da bi razgovore između Beograda i Prištine trebalo da vodi Vlada Srbije i da bi premijer Srbije Mirko Cvetković trebalo da preuzme odgovornost.

Jovanović je naglasio da LDP nikada nije rekla da su Boris Tadić, Vuk Jeremić ili bivši premijer Vojislav Koštunica izgubili Kosovo.

Sva trojica su, međutim, smatra Jovanović, odgovorni za greške koje su usledile posle 1999. godine i što nisu preuzeli odgovornost koju nosi funkcija. Prema njegovim rečima, kosovsku politiku, regionalnu politiku, formulisao je kabinet predsednika države, njegovi savetnici, ali je problem što taj posao ne prati odgovornost.

"Ne mislim da je Jeremić vodio hirovitu politiku, već ono što je formulisao sa Tadićem, a oni su gledali u društvo, šta ono misli", ocenio je Jovanović.

Predsednik Tadić vodi spoljnu politiku zemlje, konstatovao je Jovanović, ali bi promenom ministra Jeremića menjali ono što možemo da promenimo. Jovanović za Tadića misli da je pristojan čovek i napominje da nikada nije ličan prema predsedniku države, iako su među njima velike lične razlike.

"Ako je nužda bila napraviti Vladu kakvu imamo, to više ne funkcioniše. Nemamo vladu i parlament, a to su temelji demokratije. Ako nema demokratije, nema ni razuma", ukazao je Jovanović.

Jovanović smatra da bi na Vladu Srbije trebalo izvršiti pritisak kako bi prihvatila politiku koja proizlazi iz realnog stanja, ali "to se ne radi izborima u atmosferi u kojoj je danas Srbija".

"Spreman sam sutra da idem na izbore, ali je važnije videti da li postoji prostor za ozbiljne razgovore - da li možemo da volimo Kosovo na različit način, da li sam ja dobar Srbin, ako mislim drugačije", objasnio je Jovanović.

Jovanović je rekao da on nema snagu da sruši Vladu Srbije, a ne želi u savez sa Srpskogm naprednom strankom i Demokratskom strankom Srbije.

Jedina vlada koja bi pomogla Srbiji je vlada LDP i Demokratske stranke (DS), ocenio je Jovanović, ali DS mora da preuzme vođenje politike koja je odgovor na probleme u društvu.

Govoreći o 5. oktobru 2000. godine, Jovanović je istakao da ovaj datum simbolizuje divnu energiju Srbije, ali da je to i dan koji govori o neiskrenosti, nemoći i licemerju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.10.2010. 09:20
Sta se bunite ljudi Cedo je dobro rekao: "Nas je interes da udjemo u Nato i priznamo Kosovo."Covek je mislio na LDP a ne na Srbiju.U Srbiji kad vozd neke stranke kaze:" Nas je interes" misli na svoj vlastiti interes i interes stranke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online