Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.10.2010.
13:28
Tanjug A

"Manastiri pretvoreni u ambasade Srbije“

Ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji u centru je pažnje skoro svih današnjih izdanja dnevnih listova u Prištini, uz zajedničku ocenu da je taj verski događaj pretvoren u politički.

Boris Tadić u pratnji patrijarha Irineja juče u Pećkoj patrijaršiji

"Koha ditore" citira poziv patrijarha Srbima i Albancima na suživot u zajedničkoj državi Srbiji i apel na međunarodne faktore da "ne čine greh "priznajući nezavisnost Kosova".

Taj list, međutim, ocenjuje da "poruke o verovanju u Boga i čovečanstvo, o toleranciji i razumevanju nisu pomogle patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju da izbegne srpske nacionalističke poruke o Kosovu".

"Zeri" piše da je patrijarh Irinej versku liturgiju pretvorio u politički govor. "Miroslav Gavrilović - Irinej koji je u nedelju inaugurisan u Pećkoj patrijaršiji za patrijarha Srpske pravoslavne Crkve nije se uzdržao od političkog govora, mada je prethodnih dana pozvao srpske političare da dođu na ovu svečanost, ali da to shvate kao duhovnu svečanost, a ne kao političku posetu", ocenjuje "Zeri".

"Kosova sot" ističe da "vera treba da se drži daleko od politike, ali da se u slučaju srpske crkve dešava suprotno", te da je "vrh pravoslavne crkve slao apele protiv Republike Kosovo na ceremoniji inauguracije".

List tvrdi da je govor patrijarha Irineja podstakao napetost na Kosovu, te da su njegove poruke bile "protiv države". "Verska tolerancija ne podrazumeva i dozvoljavanje takvih manifestacija sa kojih se upućuju poruke koje su u suprotnosti sa osnovnim potrebama. Na sreću nije se dozvolilo da svečanosti prisustvuje i lider radikala Tomislav Nikolić", navodi u komentaru "Kosova sot".

"Novi patrijarh ne menja stari stav Srpske crkve prema Kosovu", "Politička liturgija", "Srpska crkva, politika u Peći", "Srpske crkve su se pretvorile u ambasade Srbije", neki su od naslova izveštaja u štampi sa ustoličenja novog srpskog patrijarha.

Ustoličenje patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji je kritikovao i lider pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti, koji je juče u Peći osnovao savet pokreta.

On je rekao da su srpski pravoslavni manastiri na Kosovu pretvoreni u ambasade Srbije, okrivivši kosovske vlasti da su nesposobne da tome stanu na put. "Da imamo drugačiju političku klasu, ne bi imali crkve i pravoslavne manastire koji se pretvaraju u ambasade Srbije", rekao je Kurti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.10.2010. 15:54
На страну какво имам мишљење о патријарху, он с пуним правом прича да Шиптари могу да живе само заједно с нама Србима у Србији. То није никакав националистички испад, чињеница је да је Космет увек био српски! Не знам зашто су се увредили шиптари...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online