Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.10.2010.
11:34
Alo A

Hrvati vozili Tadića u Peć

Predsednik Boris Tadić na svečano ustoličenje patrijarha Irineja u Pećku patrijaršiju došao je helikopterom "mi-171“ Oružanih snaga Hrvatske, koji je u okviru Kfora predviđen za podršku jedinicama za razbijanje demonstracija i kontrolu nereda!

Bezbedan prevoz srpskog predsednika: Helikopter hrvatske vojske
 



Iako izvor lista "Alo“ tvrdi da je ovaj aranžman direktno dogovoren sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, saradnici hrvatskog predsednika tvrde da oni ništa nisu na ovu temu razgovarali sa Tadićevim kabinetom.

Navodno, odluka da hrvatski pilot i letelica prevezu Tadića u Peć posledica je dogovora srpskih vlasti i komande Kfora u Prištini, kojoj je hrvatska helikopterska jedinica direktno podređena.


"U NATO vođenoj operaciji na Kosmetu angažovani su helikopteri Oružanih snaga Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, letačko i prateće tehničko osoblje. Pod direktnom su komandom komandanta operacije", rečeno je listu "Alo" u Josipovićevom kabinetu.


Prema nezvaničnim informacijama do kojih je „Alo!“ uspeo da dođe, Tadić se sa najbližim saradnicima i obezbeđenjem u helikopter Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u Raškoj.

Iza porte Pećke patrijaršije nalazio se improvizovani heliodrom na koji su sleteli uz neprekidno preventivno nadletanje još nekoliko helikoptera Kfora, koje se nastavilo i posle same ceremonije, posebno kada je stigla vest da su autobusi sa Srbima kamenovani.

Samo dva minuta pošto je u manastirsku portu stigla vest o napadima na autobuse sa hodočasnicima, Tadić je već bio u vazduhu pošto ga je obezbeđenje ekspresno ispratilo iz šatora namenjenog VIP gostima, piše "Alo".


U hrvatskom ministarstvu odbrane takođe nisu želeli da komentarišu učešće u transportu i obezbeđenju srpskog predsednika.

Kratko su za "Alo" poručili da je zadatak njihovih helikoptera, "između ostalog, i prevoz osoba“, a za sve dalje informacije su uputili na komandu Kfora, gde i pored više poziva nisu uspeli da dobiju informacije o detaljima Tadićevog puta na ustoličenje patrijarha.


Hrvatski kontingent Kfora čini helikopterska jedinica sa 20 pripadnika letačkog i zemaljskog osoblja i dva vojna transportna helikoptera, deo je višenamenske helikopterske eskadrile, čija je baza na heliportu Lučko u blizini Zagreba.

Komandant eskadrile major Majkl Križanec izjavio je za strane medije po dolasku kontigenta na Kosmet 2009. godine da je njihov zadatak transport trupa i materijala, ali da učestvuju i u vežbama Kfora za suzbijanje nereda.


"Sa ukupnim kapacitetom prevoza 24 vojnika, naši „mi-171Sh“ helikopteri su najveći u Kforu. To su novi helikopteri ruske proizvodnje koji su opremljeni određenom zapadnom navigacionom opremom, što nam omogućava da letimo po svim vremenskim uslovima, danju ili noću, i u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je pod kontrolom civilne vazdušne kontrole", naglasio je tada Križanec.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online