Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.10.2010.
21:53
Tanjug A

Kermabon: Ostaje problem kriminala

Odlazeći šef Misije EU na Kosovu Iv de Kermabon izjavio je da sa Kosova odlazi kao optimista, jer su i Priština i Beograd pokazali dobru volju za predstojeći dijalog, ali je ukazao da problem korupcije i organizovanog kriminala ostaje veliki problem za ljude koji žive na tom prostoru.

Iv de Kermabon

Kermabon je u intervjuu agenciji Tanjug, pred odlazak sa čela Euleksa, istakao da samo "mirna i stabilna situacija na Kosovu može da doprinese dijalogu koji bi mogao da donese rezultate".

"Ostavljam relativno dobru situaciju. Situacija na Kosovu je mirna i spokojna. Postoje incidenti, ali ne više nego što ih ima u nekim drugim delovima sveta i to je osnova za svaki napredak i korak napred", ocenio je šef misije Euleksa.


On je kazao da je u poslednjih nekoliko godina na Kosovu postignut napredak u demokratskim procesima, ali da pravosuđe i dalje ostaje najslabija tačka.
"Pravosuđe je najslabija tačka i u toj oblasti mora više da se uradi, međutim, postojanje političke volje da se vodi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je dobar znak", istakao je Kermabon.

On je rekao da je obrazovanje antikorupcijske jedinice, koja blisko radi sa Euleksom, dobar znak u uspostavljanju vladavine prava.
Na pitanje da li će biti istražene tvrdnje Nazima Blacea, koji je rekao da je kao pripadnik Obaveštajne službe Kosova učestvovao u ubistvima političara na Kosovu po narudžbini stranke Hašima Tačija, Kermabon je odlučno naglasio da "niko nije iznad zakona".

"Sigurno će biti sve istraženo i niko nije iznad zakona. Oni koji su umešani u kriminalne aktivnosti, Euleks će se baviti njima. U ovom slučaju već imamo četvoro uhapšenih, ali zbog istrage ne mogu da vam dam sada sve informacije. Mi radimo, radimo, radimo", odgovorio je šef misije Euleksa.

On je dodao i da Euleks na više slučajeva ratnih zločina radi zajedno sa lokalnim tužiocima, ocenivši da je to dobar znak u borbi protiv organizovanog kriminala i ratnih zločina.

"Postoje velika očekivanja, mnogo ljudi nije zadovoljno i onI traže da radimo brže, ali opet moraju da znaju da je za pravdu potrebno vreme i to je slučaj u mnogim zemljama a ne samo na Kosovu", kazao je Kermabon.

Govoreći o svom viđenju Zapadnog Balkana u narednih deset godina, Kermabon je rekao da veruje da će se situacija stabilizovati, što će pozitivno uticati na demokratske procese.

"Bez vladavine prava ne može da se stvori demokratija", zaključio je šef misije Euleksa.

POVEZANE VESTI

Petak 15.10.2010. 22:00
Kada lazes,lazi tamo gde ne znaju situaciju.Nikada tu situacija nece biti onakva kakvom je ti predstavljas.Nas ne mozes da lazes.Jedino sam sebe a Siptarima da povladjujes !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online