Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.10.2010.
21:30 >> 22:51h
Press A

Napadi na srpske ambasade organizovani na Kosmetu

Napadi Albanaca na ambasade Srbije u Tirani, Briselu i Skoplju, u kojima su zapaljene srpske zastave, organizovani su i koordinisani sa Kosova, ocenjuju politički analitičari i stručnjaci za bezbednost.

Paljenje srpske zastae u Tirani

U Vladi Srbije, međutim, kažu da nemaju zvanične potvrde da je reč o organizovanim akcijama, ali ističu da je u svim napadnutim diplomatskim predstavništvima Srbije povećan stepen bezbednosti. Vlada ne raspolaže zvaničnim informacijama o tome ko stoji iza napada na ambasade i paljenje srpskih zastava navode da su u stalnim kontaktima sa vlastima Albanije, Makedonije i Belgije.


"Imamo dobru saradnju sa lokalnim vlastima i zasad je sve u redu. Naše ambasade su bezbedne, a u njima je povećan stepen bezbednosti i budnosti. Dobili smo uveravanja da su preduzete sve mere da se ovakvi incidenti ne ponove, tako da ne očekujemo dalju eskalaciju. Nemamo zvanične informacije i potvrde da su ovi incidenti organizovani", rečeno je u Vladi i dodato da od vlasti Albanije, Makedonije i Belgije još nisu dobili izvinjenje zbog incidenata. 

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuje prošlonedeljne incidente "previše dobro organizovanim da bi bili spontani".


"Sigurno nije reč o spontanim, već o koordinisanim protestima i napadima, koji su se desili maltene u isto vreme. Iza svega stoje slični mozgovi onima koji su palili albansku zastavu u Đenovi na utakmici Italija - Srbija, a ovo je njihova reakcija na to. Ne verujem da iza napada na srpske ambasade stoji neko iz establišmenta u Tirani, jer to Albaniji nije bitno. Odgovorne za napade treba tražiti na Kosovu", kaže Dragišić.


Ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić izjavio je da je belgijska policija najavila da će povećati nadzor nad mašom ambasadom.


"Nekolicina njih je preskočila ogradu, lupala na vrata i pokušala da skine zastavu sa jarbola. Na poziv dežurnog osoblja ambasade, briselska policija je brzo reagovala, a okupljeni demonstranti su se razbežali na sam zvuk policijskih sirena. Nismo mogli da damo policiji detaljnije opise okupljenih jer su imali šalove i fantomke. Policija je rekla da će da obiđe okolni teren, ali i da će povećati nadzor nad našom ambasadom", kaže Diklić.

OVK i dalje živa


Profesor FPN Dragan Simeunović podseća da su Albanci u prošlosti podršku za svoje akcije uvek imali u nekoj od obaveštajnih službi. "Na planu terorizma i nasilja Albanci nikad ništa nisu uradili sami. U prošlosti ih je podržavala albanska služba Sigurimi, a u novije vreme neka od službi zapadnih zemalja. Mislim da uzrok svemu ovome što se dešava poslednjih dana ne treba tražiti u poseti Hilari Klinton, koliko u činjenici da je OVK još živa i vrlo aktivna teroristička organizacija", smatra Simeunović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.10.2010. 21:40
jel to nasa mracna vlada brani siptare-ovk ili nisam dobro razumeo. mozda bi trebalo proveriti i neke u beogradu. one sto im daju podrsku za izbore. nesto je tu naopako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online