Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.10.2010.
23:11
Tanjug A

DS: Produžavamo pritvor zbog skupljanja dokaza

Poslanik Demokratske stranke Nenad Konstantinović izjavio je da predlog izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku, o kojem se danas raspravljalo u parlamentu, ne podrazumeva pooštravanje kazni za postojeća krivična dela, niti povećavanje represije, već bi se njime dalo više vremena tužilaštvu da prikupi dokaze u datom postupku.

Sve za naše dobro: Nenad Konstantinović
 

Konstantinović je naglasio da su dešavanja prethodne dve nedelje, u Beogradu i Đenovi, pokazala da je potrebna hitna reakcija države i njenog zakonodavnog organa, kako bi se "sprečili ekstremisti, nasilnici i siledžije da ugrožavaju ljudska prava i druge ljude koji žele da ispoljavaju svoja uverenja u skladu sa Ustavom i zakonom.


Izmena Zakona o krivičnom postupku, kojim bi bio produžen pritvor za počinioce krivičnih dela sa elementima nasilja sa dosadašnjih osam na 30 dana, prema mišljenju Konstantinovića, koji je i predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije, pružila bi mogućnost tužilaštvu da prikupi sve dokaze kako se ne bi više dešavalo da izgrednici budu oslobođeni usled nedostatka dokaza.


"Ovde je reč o krivičnom delu sa elementima nasilja, koje je počinjeno u grupi, a ne izolovano, i istražnim postupkom mora da se dokaže pripadnost grupi i kako je nasilje učinjeno, a to se ne može uraditi za osam dana", naglasio je Konstantinović za B92.


Po Konstantinoviću, 30 dana jedan razuman rok koji se daje tužilaštvu u predkrivičnom postupku, pri čemu može da traje i kraće.


Konstantinović ne smatra da je izmena Zakona dovoljna da se stane na put nasilnicima.

"Ovo je jedan instrument koji dajemo pravosuđu da bude efikasnije, ali podrazumeva se da celo društvo treba da se bavi problemom nasilja, uključujući i sportske klubove", istakao je on.


"Moramo da radimo mnogo više sa klubovima i mislim da se Zakon o sprečavanju nasilja na sporstkim terenima, koji se bavi prevencijom, ne primenjuje u dovoljnoj meri, prevashodno ga ne primenjuju klubovi", dodao je Konstantinović i naglasio da klubovi moraju da rade sa navijačkim grupama i da ne smeju da podržavaju one navijače koji čine nasilje.


Konstantinović kao jedan od načina rešavanja postojećeg problema, vidi i u donošenju novog Zakona o sportu, kako bi se "iskorenila veza između sporta i organizovanog kriminala".


"Bitno je da vidimo koji su vlasnički odnosi u klubovima, ko su ljudi koji vode klubove i da li postoji veza između njih i organizovanog kriminala", ocenio je on.
Vlada Sbije je predložila produžetak maksimalnog trajanja pritvora u skraćenom krivičnom postupku sa osam na 30 dana, kao i da se pritvor može odrediti za krivično delo kada je zaprećena kazna veća od pet godina, pod uslovom da je to opravdano zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela.


Poslanici vladajuće većine smatraju da će njegovo usvajanje doprineti borbi protiv huligana i nasilja, jer će pravosuđu i policiji biti omogućeno duže vreme za istragu, dok su opozicione Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Srpska napredna stranka kritikovale predložene izmene i najavile da ih neće podržati.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 20.10.2010. 23:44
mogli su i godinu dana pritvora da im odrede. mesanje u sudstvo. ova lopovska vecina sve moze. ponizno slusaju svog vodju a naseg diktatora. zar u toj mracnoj koalicionoj vecini nema postenog coveka da ih pocepa. ne mogu da verujem da im je novac sve. treba zapamtiti svako ime i prezime lopova ove vecine. da nam ne promaknu. mislim, na izborima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online