Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.11.2010.
13:00 >> 14:56h
J. Arsenović - Vesti A

Ikone se vraćaju kad i narod

Nedavna predaja ikona SPC-a predstavnicima hrvatske države usred Etnografskog muzeja u Beogradu i u prisustvu srpskog ministra kulture Nebojše Bradića dodatno je povećala razočaranje prognanog srpskog naroda iz Hrvatske.

Nikola Cerovac bio je jedan od krajiških Srba koji je uz blagoslov SPC-a i nadležnog vladike učestvovao u spasavanju ikona i njihovom dopremanju u Srbiju, gde su restaurirane i sačuvane.

Nikola Cerovac
 


- Zarad istine, ikone koje je Ministarstvo predalo Republici Hrvatskoj su ikone koje su legitimno i legalno došle u Srbiju i o trošku države Srbije restaurirane i konzervirane. Za života patrijarha Pavla bilo je takođe zahteva da se vrate i riznica i ikone sa

Petsto maraka po restauraciji


Kažete da je Srbija plaćala restauraciju ikona, koliko je to koštalo?
- Po mojim saznanjima, prosečna cena restauracije jedne ikone je bila oko 500 nemačkih maraka.

prostora pravoslavne Dalmacije, ali to nije sprovedeno. U razgovoru sa pokojnim patrijarhom lično sam čuo njegov stav da se ikone mogu vratiti onda kada se vrati i narod!


Prognani Srbi se slažu sa ovim mišljenjem?


- I udruženja Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo "Zora" i većina prognanog srpskog naroda iz RH smatra da još nije vreme da se ikone vrate u crkve, pošto u našim selima, nažalost, danas ima vrlo malo pravoslavnih Srba. Ikone ne mogu biti adekvatno zaštićene, niti se služba božja može adekvatno obavljati. Nas niko ništa nije pitao, čak smo doživeli da nas pojedini ovdašnji krugovi optužuju da smo iznosili srpske ikone i na crno tržište.


Šta se u međuvremenu promenilo, pa SPC sada daje saglasnost da se ikone vrate?


- Plašim se da je to potez vođen nekom prekom političkom potrebom koja, nažalost, još jednom potvrđuje da svi mučenici Jasenovca, Jadovna i drugih jama i prognani u "Oluji" još nemaju pravo da se nazovu narodom, već ih hrvatski Ustav tretira kao nacionalnu manjinu.


Kada kažete "preka politika potreba", na šta konkretno mislite?


- Ja o tome ne želim da razmišljam, već samo znam da su ikone u vlasništvu SPC-a i da pripadaju srpskom narodu, a dok srpski narod ne bude vraćen u Ustav RH kao konstitutivni narod, dok mu se imovina ne vrati i sva prava koja po Ustavu pripadaju, ne treba ni da se šalje u Hrvatsku srpsko kulturno i nacionalno blago.


Da razjasnimo, zašto su ikone iznete iz Hrvatske?


- Sve to je rađeno zbog opasnosti od oštećenja u slučaju ratnih dejstava. Dakle, ponavljam: sve je obavljeno uz saglasnost vladike Longina, Sinoda SPC-a i crkvenih odbora sela iz čijih su crkva ikone donete, kao i uz pomoć i posredovanje Zavoda za zaštitu kulture Srbije i Republike Srpske Krajine. Ikone su fotografisane i sa reversima uzete iz naših crkava, pripremljene za transport i predate u Narodni muzej i Zavod za zaštitu kulturnog nasleđa. Sve ikone su restaurirane, konzervirane i kataloški obrađene, reprodukovane i javno prikazane, o čemu postoje dokazi.
 

Iz Krajine nestalo 7.000 ikona


Koliko je ikona preneto iz Hrvatske?


- Iz kninsko-drniško-vrličkog kraja je na ovaj način sačuvano 156 ikona. U poslednjem donošenju bile su pripremljene 33 ikone u Kninu, ali su donete samo 32 jer je jedna, iz crkve u Raljevcu, ostala na Kninskoj tvrđavi i ni danas se ne zna šta se s njom desilo.
Nezvanična informacija je da je posle "Oluje" većina crkava devastirano, pokradeno. Sada je paradoksalno da za ono što je sačuvano država Srbija treba da bude tužena, a da za ono što je nestalo i uništeno, otišlo na crno tržište, niko ne odgovara. Verujemo da je između 5.000 i 7.000 ikona nestalo na prostoru Republike Srpske Krajine i da Ministarstvo kulture ne postavlja pitanje šta je s njima, ali se iz petnih žila trudi da ono što je sačuvano bude isporučeno Hrvatskoj, sa ozbiljnom šansom da vremenom i to bude uništeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online