Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.11.2010.
07:42
Tanjug A

Malović: Preispitaćemo odluke o neizabranim sudijama

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će u narednom periodu, u saradnji sa predstavnicima Evropske komisije, biti uspostavljena procedura koja će omogućiti preispitivanje individualnih odluka o neizabranim sudijama u kojima je eventualno napravljen propust.

Snežana Malović

"Visoki savet sudstva u svim slučajevima u kojima Ustavni sud usvoji žalbu neizabranih sudija preispitaće svoju odluku iz decembra. Prva javna rasprava pred Ustavnim sudom o žalbama neizabranih sudija održaće se već u ponedeljak", kazala je Malovićeva u intervjuu "Politici".


Na toj sednici će predstavnik Visokog saveta sudstva (VSS) izneti konkretne argumente zašto podnosilac žalbe nije prošao u postupku opšteg izbora, na koje će suprotna strana moći da odgovori, rekla je ona povodom izveštaja Evropske komisije i kritika koje su izrečene u vezi sa reformom pravosuđa.


Malovićeva je kazala da će Ministarstvo pravde, u domenu svoje nadležnosti, učiniti sve da reforma pravosuđa bude dovršena i da Srbija "dobije status kandidata za punopravno članstvo u EU do kraja 2011. godine".


"Pred nama je dosta posla i izazova i mi ćemo učiniti sve da reforma pravosuđa bude dovršena u skladu sa evropskim standardima. Dakle, verujem da ćemo sve svoje obaveze, koje su definisane u preporukama Evropske komisije, ispuniti do maja naredne godine", rekla je ona.


Ministarka je navela da će do kraja godine biti izabrani predsednici svih sudova u Srbiji.
"Izborni postupak je u toku. Tročlana komisija Visokog saveta sudstva obavlja razgovore sa kandidatima i taj posao će biti okončan do 17. novembra. Posle toga pristupiće se odlučivanju. Visoki savet sudstva predložiće jednog ili više kandidata za predsednika suda, a konačnu odluku doneće Skupština Srbije", rekla je ona.


Što se tiče konstituisanja stalnog sastava VSS i Državnog veća tužilaca (DVT), ona je rekla da će taj postupak biti okončan tokom decembra, jer je to "bitan korak u daljem toku reforme, imajući u vidu da će stalni sastav biti nadležan za dalji tok izbora sudija i tužilaca, kao i za rešavanje otvorenih pitanja i postupanje po budućim odlukama Ustavnog suda na žalbe neizabranih sudija i tužilaca".


Ona je najavila da će konkursom, koji će biti raspisan odmah po formiranju stalnog sastava VSS i DVT, biti popunjena 104 upražnjena mesta u sudovima.


"Radna verzija Zakona o izvršnom postupku već je na ekspertizi Saveta Evrope, u toku je javna rasprava o Zakoniku o krivičnom postupku. Zakon o notarima i advokaturi naredne sedmice, pošto dobijemo mišljenje resornih ministarstava, biće upućeni na vladu, tako da će do kraja godine i ti zakoni biti usvojeni", kazala je Malovićeva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.11.2010. 09:24
Malovićka srećo,uvaljuješ se sve dublje.Pusti mangupe,nek se sami vade.Baš si sexi sa tim naočarima i biserima.Nadam se da ti to pomaže u poslu,da bar malo olakšava težak rad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online