Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.11.2010.
12:13 >> 13:37h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemije između progona i trona

Sveti arhijerejski sabor SPC čije zasedanje počinje sutra u Beogradu najverovatnije neće raščiniti umirovljenog episkopa raško-prizrenskog, a nije sigurno i da će doneti odluku o podelama velikih eparhija u Srbiji i rasejanju, nezvanično saznaju "Vesti" u dobroobaveštenim crkvenim krugovima.

Kada je reč o vladici Artemiju patrijarh Irinej je rekao da je uveren da će se umirovljeni episkop raško-prizrenski "skrasiti".

Šta će reći sabor?!: Smenjeni vladika Artemije

U delu episkopata smatraju da bi najbolje bilo da Artemija Sabor preseli u beogradsku Patrijaršiju SPC, jer bi se time, kako kažu, rešilo pitanje masovnog okupljanja oko njega vernika i monaha koji su napustili svoje manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Neki smatraju da bi vladiku Artemija u statusu umirovljenika trebalo preseliti u jedan od manastira na teritoriji Raške, ukinuti mu sinodske zabrane sveštenodejstva i ispovedanja monaštva da bi se više desetina monaha i monahinja koji su pošli za svojim duhovnim ocem, vratilo u manastire na Kosmet i u Rašku oblast.

Treći su pak mišljenja da bi, zato što je, kako tvrde, reč o političkom odstrelu vladike Artemija, proces trebalo vratiti na početak, formirati crkveni sud od najmanje 12 vladika za suđenje episkopu da bi se utvrdile činjenice i Artemije vratio na tron u svoju bivšu eparhiju.

Postoje i pojedinačna mišljenja da bi građansku optužnicu za navodnu proneveru više od 300.000 evra crkvenog novca, za šta su optuženi Predrag Subotički i Simeon Vilovski, trebalo proširiti i na vladiku Artemija, jer je on u svojstvu svedoka na sudu tvrdio da su isplate vršene po njegovom odobrenju, da je rađeno sve po propisima i da nije bilo pronevere.
 

Bela kuga gasi parohije


- Bio sam episkop u Zapadnoevropskoj eparhiji i imao samo osam parohija, a kad sam došao u Šabac, zatekao sam 298 parohija. Ali, tamo mi je bilo teže jer su one bile razbacane.

 

Trebalo mi je tri dana da iz Nemačke odem u Škotsku da služim, dok ovde u Šapcu ujutru odem, a uveče se vratim. Bitno je to da li je episkop u stanju da obavi posao. Hvala Bogu, mi imamo puno mladih episkopa i verujem da će se oni složiti da stvari treba da se promene.

 

Ali, ima tu još jedan problem, a on se zove bela kuga. Svake godine u mojoj eparhiji ugasi se jedna parohija - žali se vladika Lavrentije.

Mada se najavljuje podela postojećih teritorijalno velikih eparhija, sagovornici "Vesti" iz episkopskih krugova kažu da je moguć samo razgovor, ali ne i da će proces biti završen u novembru.

Vladika bački Irinej Bulović nedavno je napomenuo da odluke crkvenih tela ne smeju biti ishitrene i donete preko kolena.

On je rekao da se u ovom trenutku čini da je veoma važno rešavati pitanja regulacije i možda arondacije pojedinih eparhija, s obzirom na promene koje su došle u međuvremenu u sastavu episkopata.


"Neki od episkopa su preminuli, kao mitropolit Hristofor u Americi, episkop niški je u međuvremenu izabran za patrijarha, pa je upražnjena i jedna od najvećih eparhija.

Sve su to teme, o kojima treba zajednički razmisliti i odgovorno i savesno donositi odluke", pojasnio je za beogradske medije vladika bački Irinej.


Patrijarh Irinej (Gavrilović) nedavno je ocenio da "u ovom trenutku Srpska pravoslavna crkva nema dovoljno mogućnosti da uspešno podeli eparhije i obezbedi za njih elementarne uslove, kakvi su vladičanski dom, sveštenstvo i sve što jedna eparhija mora da ima". On je dodao da bi umesto podele Eparhije niške, koja je jedna od najvećih, bilo bolje formirati kruševačku eparhiju kao namesništvo pod okriljem Niša.


- Lično verujem da bi najbolje rešenje bilo formiranje kruševačke eparhije, ali kao namesništva, koje će osim Kruševca, kao dela eparhije niške, obuhvatiti i delove žičke, šumadijske i braničevske eparhije. Na taj način biće obuhvaćen i objedinjen čitav prostor sa crkvama i zadužbinama koje su vezane za cara Lazara (Hrebeljanovića) - rekao je patrijarh Irinej u Nišu.
 

Vladika Ignatije neće u Niš?


Vladika braničevski Ignatije nedavno je, prema rečima upućenih, odbio patrijarhovu ponudu da iz Požarevca pređe na tron u Niš.

 

Ranije se u vrhu SPC spekulisalo da će episkop braničevski da ide u jednu od dve ili tri novoformirane buduće beogradske eparhije i da je zato bivao čest gost u Zemunu. S obzirom da se očekuje i podela Eparhije srednjoevropske bilo je najava da bi vladika Ignatije mogao da stoluje u Beču.

 

Spekulisalo se i da bi vladika zahumsko-hercegovački Grigorije mogao da preseli u Beograd, ali je njegovo preosveštenstvo to dematovalo.


Tri kandidata za episkopa južno od Ibra


Donedavno je vladika Teodosije pominjan kao episkop južno od Ibra na Kosmetu, dok bi u Raškoj oblasti sa severnim delom Kosova upravljao novoizabrani vladika, sadašnji arhimandrit Tihon iz Studenice. Kao treći ozbiljan kandidat za episkopski tron na jednu od te dve eventualno buduće eparhije pominje se i otac Petar iz Cetinjskog manastira, čovek od velikog poverenja mitropolita Amfilohija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online