Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.11.2010.
02:47
Novosti A

Vrata EU za Srbiju su otvorena!?

Spremnost za kontinuiran i konstruktivan dijalog s Prištinom i puna saradnja s Haškim tribunalom biće odlučujući faktori na putu Srbije ka EU, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek.

On u intervjuu za ''Večernje novosti'' naglasio da je Evropski parlament uvek pružao podršku evropskoj budućnosti svih zemalja zapadnog Balkana, i da će parlamentarci ostati snažni zagovornici nastavka procesa proširenja EU.


"Vrata EU su sada otvorena. Da li će Srbija uspeti da prođe kroz njih, sada zavisi od vas i vaših kontinuiranih napora. Ne treba smetnuti s uma da to činite više zbog sebe, nego zbog EU", rekao je Buzek.

Jerži Buzek
 


Govoreći o tempu procesa evropskih integracija Srbije, on je naveo da će sada početi tehnička faza. Vlada Srbije će dobiti upitnik sa oko 5.000 pitanja, da bi odgovorila o stanju svoje spremnosti. Tim eksperata EU će, takođe, doći u Beograd da bi vršio dalje procene.


Na osnovu toga, Evropska komisija će pripremiti mišljenje o aplikaciji Srbije za članstvo u EU, što je proces za koji se očekuje da traje oko godinu dana, rekao je Busek i dodao da ako ovo mišljenje bude pozitivno, Savet ministara EU će odlučiti da li da otvori, ili ne, pretprijemne pregovore.


Buzek je ocenio da je Srbija postigla napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma i u usklađivanju zakonodavstva s evropskim standardima. On je naveo da na putu Srbije ka EU, napredak treba da bude postignut u reformi javne administracije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede, regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.


"Spremnost za kontinuiran i konstruktivan dijalog s Kosmetom biće odlučujući faktor", napomenuo je Buzek.


Uprkos najavi prevremenih izbora na Kosovu i Metohiji, on se nada, kako je rekao, da će zvaničnici i Srbije i Kosova biti u stanju da započnu tehničke pregovore u bliskoj budućnosti s ciljem da se pronađu praktična rešenja za regionalnu i lokalnu saradnju.


"Puna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju biće ključni preduslov za članstvo u EU, pri čemu će hapšenje dvojice preostalih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, biti najubedljiviji dokaz napora Srbije u saradnji s Haškim tribunalom", naglasio je predsednik Evropskog parlamenta.


Srbija je najveća zemlja u regionu, i kao takva ima kapacitete za pozitivan uticaj, ocenio je Buzek ukazujući da Evropski parlament gleda na nju kao na model za region, što, takođe, podrazumeva i odgovornost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.11.2010. 05:35
Kamo srece da se politicari u Srbiji bore za to da Evropska unija dodje u Srbiju sa svojim kapitalom i investicijama,a ne da Srbija ide u Evropsku uniju. Narod bi dobio posao imao od cega da zivi,a sacuvao svoj identitet.Ovako Srbiju ucjenjuje i ponizava svaka susa na zapadu kojoj sa d.i.g.n.e!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online