Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 20.11.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

SPC ne zna gde udara

Slučaj vladike Artemija duboko je podelio vernike i laičku javnost u Srbiji. Njegovo prisilno penzionisanje zbog navodnih finansijskih malverzacija i potonja neposlušnost da prihvati progon sa Kosova i Metohije, odluke koja je usledila od sabraće u mantijama, dodatno je unela zabunu među Srbima - kome dati za pravo?

Dragiša Bojović
 



Profesor Dragiša Bojović, upravnik Centra za crkvene studije u Nišu i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u osnivanju, u razgovoru za "Vesti" iznosi svoje mišljenje o uzrocima i mogućim daljim podelama unutar SPC, koje su još uočljivije nakon smrti patrijarha Pavla.

Kako ocenjujete trenutno stanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?


- Nažalost, ono se komplikuje. Nije bilo dobre volje da se problemi rešavaju na pravi način. Sve što se danas dešava i što će se dešavati sutra prirodna je posledica nedostatka dobre volje i jednog ozbiljnijeg promišljanja o ulozi SPC u sadašnjosti i u budućnosti.

Odsustvo promišljanja kod koga?


- Kod onih koji vode glavnu reč i koji artikulišu i nameću stavove u samoj Crkvi. Oni imaju pomalo rigidan odnos prema, da tako banalno nazovem, neprestanom komešanju u narodu i kliru, što neko očito ne želi da vidi, niti da prizna.

Da li slučaj sa vladikom Artemijem može dovesti do podele u SPC?


- Ta podela već postoji, ali se molim gospodu da ne dođe do raskola. Bez obzira da li je realan, mislim da ga vladika Artemije niti priziva niti želi.
 

Prirodno utočište

 

Prema jednoj verziji, vladika Artemije je upao u manastir Duboki potok, a prema drugima, on je došao među svoje?


- Nadam se da se vladika konačno skrasio u svom prirodnom utočištu, Raško - prizrenskoj eparhiji, gde mu je bilo mesto i nakon penzionisanja.


Nadate se, a da li se pribojavate da bi mogao da usledi raskol poput onog iz 60-tih godina prošlog veka?


- Ja kao pravoslavni hrišćanin ne mogu drugačije da razmišljam, bavim se srednjovekovnom srpskom književnošću koja ne poznaje raskole već promoviše pravu veru i proklinjanje jeretika.

Protivnici vladike Artemija upravo tvrde da je on jeretik?


- Kada se promeni svetovna vlast, promeniće se i ta mišljenja.


Hoćete da kažete da su dešavanja u SPC dirigovana iz vlasti?


- Bio sam dovoljno direktan i jasan.


Da li se na slučaju vladike Artemija pokazuje da je u SPC pobedila ekumenska struja i novotarci?


- Ne bavim se ekumenizmom, to je za mene periferna stvar. Čim predajem srednjovekovnu književnost u kojoj nema raskola i u kojoj se izučava sveti Sava, možete da znate i kakav je moj odnos prema tome. Molim se za prevažilaženje smutnji u duhu onog apela koju je grupa intelektualaca potpisala uoči Sabora, a među kojima sam bio i ja.

POVEZANE VESTI

Subota 20.11.2010. 12:08
dedinje. sve je krenulo sa dedinja.
Subota 20.11.2010. 12:19
Umesto da sacuvaju jedinstvo Crkve, nasi arhijereji prave raskol. Po cijoj direktivi, to nam je svima jasno. Tako je to kada politika udje u Crkvu. I kao i obicno, krivicu svaljuju na pravednika. Vladika Artemije je istinski borac za srpstvo, to svi znamo. Zato su ga i sklonili. Dokle vise sa tom demo(n)kratijom?
Nedelja 21.11.2010. 11:43
Куме, свака част! Ствари треба назвати правим именом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online