Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.11.2010.
01:21
Z. Gligorijević - Vesti A

Švajcarsko grožđe berićetnije od srpskog

Nakon ukidanja viza i sve teže ekonomske situacije u Srbiji meštani Pomoravskog okruga ponovo vide šansu da odu u inostranstvo ne bi li zaradili više. Kako u svilajnačkoj opštini ima najviše gastarbajtera, nije ni čudo što sve više njihovih rođaka i komšija gleda da zaradi koju crkavicu na Zapadu kad je u otadžbini kriza stisla sa svih strana.

Berićetni švajcarski vinogradi

U selo Roanda nedavno se vratilo desetak poljoprivrednika sa berbe grožđa u Švajcarskoj. Oni kažu da su vrlo zadovoljni dnevnom zaradom od stotinak evra, iako su u vinogradima provodili čitav dan.

Zanimljivo je da se desetak njih sprema da ovih dana ode u Francusku kako bi radili na građevini. Uglavnom je reč o seljacima, starosti od 25 do 40 godina.

Prema njihovim rečima, zarada za najprostiju radnu snagu kreće se od 50 evra do 120 evra dnevno za dobre majstore.

Jedan od njih je i Radan Milošević (47), šef mesne kancelarije u ovom selu, koji je po zanimanju građevinski tehničar.

- Iskoristiću godišnji odmor i u februaru otići u Pariz da bih radio na građevini. Posao će mi obezbediti moj rođak. Nije mi teško da radim bilo koji posao i znam da se radi od jutra do sutra, ali za taj godišnji odmor zaradiću više nego za 11 meseci u domovini.

Sutra čitajte četvrti deo teme: Školovanje sestre iz Vašingtona

Žao mi je što nisam iskoristio šansu kada sam bio mnogo mlađi i otišao u inostranstvo. Ali, nisam hteo da rizikujem da zbog goluba na grani izgubim vrapca u ruci. Sada mi je kasno da zauvek odem - kaje se Radan.
 

Odoh u Pariz: Zoran Ilić

Zoran Ilić iz Jasenova kod Despotovca, koji ima osnovnoškolsko obrazovanje, nedavno se vratio iz Nice i Kana, a sprema se da ode na rad u Pariz, gde su mu tast Pera i tašta Stojanka Trailović.


- Radim renoviranje prozora, vrata, garažnih vrata, odnosno kompletnu stolariju na zgradama. Jeste da se tamo više radi, ali se i šest puta više zaradi, a ovde radiš maltene za džabe.

U Srbiji mesečno jedva može da se zaradi 500 evra, a tamo pređeš 3.000 evra zavisno od toga koliko hoćeš da radiš - izjavio je Zoran i jednom za svagda rešio da ode zauvek sa suprugom Jasminom.

Povratak u Nirnberg

 

Kreće put Nemačke: Saša Milosavljević

Saša Milosavljević iz Jagodine, koji je u Lucernu u Švajcarskoj već radio 10 godina na poslovima montera centralnog grejanja i koji se vratio pre sedam godina, jer mu je porodica ostala u Srbiji, ovih dana sprema se da krene put Nirnberga.


- Pošto se već 36 godina bavim uvozom i prodajom radijatora iz Kelhelmajna i gasnih kotlova iz Nirnberga, ali sam prestao da sarađujem s njima pre godinu i po dana, uskoro krećem put Nemačke ne bi li ugovorio ponovnu saradnju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.11.2010. 11:31
Razumijem ja da ljudi traze posao i da im je potreban novac, kao i to da vlada Srbije ne haje za svoj narod i njihova radna mjesta, plate itd.. Ali... U inostranstvu je lako za mjesec dana zaraditi i do 3000 evra, kad se stanuje kod nekoga, i kad se tu i hranimo... Ali, taj neko, bez obzira dali brat, rodjak, tast ili bilo ko, koji mu pruzi smjestaj, hranu, pa i samu sansu na zaradu, reskira da ostatak svog boravka u tim zapadnim zemljama otplacuje kaznu, ukoliko gastarbajter iz Srbije bude uhvacen da radi na crno!!! Koja drzava danas izdaje legalne sezonske papire ili vize za rad?
Ponedeljak 22.11.2010. 13:19
http://www.vesti-online.com/profil/3536/brankorajcevic/blog/ 47/Moj-kutak--Vase-mesto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online